Educa dar in alta directie. Era o vreme cand credinta producea educatie in popoare, imperii. Imparatii aveau cu ei preoti, si acestie ii calauzeau pe imparati in caile placute „zeilor”, dar in special a se tine cont de modelul din istoria evreilor. A vost o vreme cand imparatii conduceau, fara sa mai tina seama de preoti, credinta, imparatii se autonumeau dumnezei. A urmat apoi vremea cand a venit stiinta, care pretindea ca ea dovedeste totul si explica totul, ea producea educatie in popoare, astazi putem spune ca mass-media produce educatie in randul maselor. Trebuie sa fim atenti la ce se promoveaza pe micile si marile ecrane, internet, reclame, asta va fi maine in societate.
Produce dependenta, inrobeste. In sensul ca atunci cand privim la tv, noi intram intr’o stare in care nu mai gandim noi lucrurile ci ele ne sunt servite, in felul acesta creierul devine „lenes” si manipulat. Astfel oamenii ajung sa nu mai poate citi o carte, sa isi piearda rabdarea in mod ciudat de repede in tot felul de situatie, mintea se obijnuieste cu cliseele, ca sa nu mai spun de faptul ca ajungem sa cumparam, sa mancam si sa gandim asemeni cu ceea ce vedem si auzim ore in sir, manipulanti.
Dezinhiba. Acestea este efectul cel mai nefast. Atunci cand omul face un pacat, un lucru pe care si el il regreta, si vine in fata televizorului, in primele minute el cocheteaza cu problemele lui si cu emisiunea in sine, apoi constiinta lui se dezinhiba, incepe sa uite, sa nu mai simta nevoia sa indrepte ceva in viata lui, totul devine bine. S-a observat ca atunci cand un om simplu de la tara se pocaieste schimbarea lui in bine este mult mai rapida si mai profunda ca celui de la oras. De ce? Pentru ca el are mai putini factori care ii dezinhiba constiinta. Cand el citeste Scriptura si apoi pleaca la lucru in curte sau pe camp, el sta toata ziua in fata propriei constiinte si a Duhului Sfant, si un om nu poate sta mult in fata acestora fara sa se schimbe. Insa cand intervine factori care dezinhiba, tv, internet (exista o parte f negativa in internet, destrabalarea si pornografia), mediile usuratice, atunci transformarea unei persoane este mult mai lente, sau de loc.
Mass-media s-a indeparat prea mult de scopurile initiale: informare, recreere, sfatuire. Este mai mult un factor de control, politic, economic, religios chiar.