Pomul si scara


Un gradinar avea un mar plin de roada, se rupeau crengile de fructe. Copii veneau si furau mere de la el din pom si batranul nu putea sa fuga dupa ei sa ii izgoneasca. Intr’o zi batranul a pus o scara in pom. Copii cand au vazut scara au ramas uimiti. Ce vrea sa faca batranul sa ne ispiteasca? Vrea sa urcam mai repede in pom? Si l-au intrebat de ce a pus scara acolo. La care batranul a raspuns: „Am pus scara acolo ca sa mancati si voi mere si sa mananc si eu. Daca nu este scara, voi trageti de crengi, le rupeti si asa se pierde marul.”

Morala.
Cand oamenii vin sa fure din rodul tau, din pomul tau, pune-le o scara, decat sa rupa crengile si sa nu mai ai nimic, mai bine sa fie si pentru ei si pentru tine. Roaga-te Domnului pentru roada din belsug. Asa spune Domnul: „Daca iti ia cineva haina, lasa-i si camasa, daca iti cere cineva sa mergi cu el o mila de loc, mergi cu el doua”

* sursa: V. Pustan

10 gânduri despre „Pomul si scara

 1. Mai bine lega un câine de copac ! Iar copiii, dacă tot aveau curaj să vorbească cu el, după ce au furat, putea să le dea el mere câte îl lăsa inima ! Astfel de sfaturi „ creştineşti ” duc la alte aberaţii de genul : hai să ne lăsăm cu toţii uşile neîncuiate cu yala, când plecăm la servici, să intre hoţii pentru că aşa a spus „ înţeleptul” Isus :„ Daca iti ia cineva haina, lasa-i si camasa, daca iti cere cineva sa mergi cu el o mila de loc, mergi cu el doua”. Doamne, la ce sfaturi pot duce învăţăturile creştine ale lui Isus, stai şi te cruceşti când citeşti, cum oameni maturi cu copii pot fi în aşa hal de spălaţi pe creier de nişte învăţături stupide, doar că au fost spuse de cineva pe care ei îl cred Dumnezeu !

  1. Elvis, cred ca iti inteleg revolta. Asa gandeam si eu. Domnul nu vorbeste in textele de mai sus sa fii irational, desbinat impotriva ta insuti, sau poate imoral, ci este un mod intelept de a intampina asperitatile si nedreptatile vietii. Efectul este dumnezeiesc atat asupra ta cat si asupra celor cu pricina.

   1. Dragă Florin, hai să lămurim împreună nişte lucruri !Ce doreşte Isus în învăţătura „Oricui vrea să se judece cu tine şi să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa. Dacă te sileşte cineva să mergi cu el o milă de loc, mergi cu el două.” (Matei 5-40:41) este să scoată în evidenţă că nu bunurile materiale sunt importante în viaţa asta şi nu merită să-ţi pui viaţa în pericol pentru ele, ci dreptatea, mila, iubirea pentru Dumnezeu şi pentru aproapele tău ! Ce mă revoltă, este anumite contexte în care se încearcă să se scoată în evidenţă aceste învăţături, dar poate ar trebui să fiu mult mai tolerant şi să insist pe învăţătură ! Greşeala este că mă identific cu cei care ar putea interpreta aceste poveţe şi altfel şi în virtutea acestui sentiment reacţionez, chiar jignind, lucru de care nu sunt atât de mândru ! Aşa că, îmi cer scuze pentru jignire cu spălaţii pe creier şi să rămânem la părerea că trebuie să împărtăşim din darurile noastre, trebuie să nu punem bunurile materiale şi apărarea lor pe un plan important pentru noi şi să fim dispuşi să facem orice sacrifiu pentru a împărtăşi profunzimea acestor învăţături ale lui Isus !

 2. Elvis, ai dreptate ca trebuie sa nu punem bunurile materiale pe primul loc si ca dreptatea, mila, credinciosia, iubirea sunt cele mai importante lucruri din lege, insa atunci cand ti se face nedreptate, Iisus ne indeamna sa nu sarim repede sa ne facem dreptate „daca te sileste cineva sa mergi cu el o mila.. mergi cu el doua” (nu e drept de loc). Asa vrea El sa reactionam, in ciuda faptului ca dreptatea este cel mai important lucru pentru El. „Este adevarat ca averea luata prin sila, inabuneste pe cel intelept” Eclesiastul 7,7 insa nu a fost drept nici ca Iisus sa fie dat la moarte pentru noi!!

  Pilda robului nemilostiv Matei 18,21-35 tocmai asta scoate in evidenta. Pentru ca un rob nu avea cu ce plati, i-a iertat 10.000 de galbeni (170 mil $ aprox.); iar robul il tragea de gat pe datornicul lui pentru 100 lei (8 $ aprox.) E drept ce face robul acela? Este drept ca ii datora 100 lei datornicul acela, dar era tare nedrept fata de Stapanul lui. De aceea si noua Dumnezeu ne spune sa fim ingaduitori cu cei rai, si noi am fost destul cu Dumnezeu! Asta nu inseamna sa indreptatitm pe cei rai 🙂

  Stiu ca nu sunt lucruri usoare, nici de discutat, nici de trait.

  cu bine!

 3. „Este mai ferice să dai decât să primesti.”..problema este cum dăruiesc, pentru că dacă nu dăruiesc cu dragoste ce-am obţinut?.. şi aşa este în toate lucrurile. Dacă lipseşte dragostea tot ceea ce fac rămâne fără valoare şi nu-mi aduce nici o bucurie..

  1. Isa, mare lucru despre dragoste ai spus. In situatia asta descrisa mai sus, sa daruiesti cu dragoste este chiar o provocare. Dumnezeu merita totul, de aceea si spunem: Doamne ajuta!

 4. ideea descrisa de Pustan porneste de la un exemplu mereu repetat de lucratorii in virsta ,cu scopul de ai face pe „lucratori”sa rabde loviturile celorlati si sa ii faca sa continue slujirea ,si ei dadeau exemplul cu un pom care are roade si trecatorii,respectiv copii lovesc pomul cu roade ,specificind ca daca nu ar avea roade pomul ,nimeni nu ar da in el cum nici nu da in cineva care nu aduce roade ce doar in cel are roade ,astfel indemnindu-i sa aibe roade mai departe stiind ca asta ii va face sa fie loviti ,iar daca nu sint loviti sa fie constienti lucratorii ca nu sint loviti din lipsa roadei indemnindu-i sa aduca roade astiptind sa fie si ei la rindul lor sub ploaia de lovituri
  -iar cum tinerii au inceput sa inteleaga si ca copii nu dau in pom si rup crengile din ura ce din dorinta sa manince din roadele respective ,asa ca Pustan a gasit solutia de a modifica aceasta pilda data de batrini,cu aducerea scarii in pilda in felul acesta facind un compromis intre tineri si batrini ,dar modificind un pic ideea ,caci din pomul care aduce roada trebuie sa se manince dar trebuie sa li se puna o scara copiilor sa manince si ei din fructe fara a mai rani pomul respectiv slujitorii Domnului prin lovire sau ruperea crengilor
  -deci cum fiecare dintre noi trebuie sa aducem roada ,sa nu uitam sa le gasim o solutie celorlalti sa se hraneasca evitind astfel neintelegerile care pot duce la lovituri si suferinte pricinuite din necunostiinta

 5. cand daruim ceva din darurile noastre sau cand facem milostenie sa nu facem aceasta in vazul oamenilor si in ascuns pt a nu ne fali (mandri)si vom avea comoara in cer.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s