Caracteristicile unui catalizator

bg_green_energyCatalizatorii pot fi oameni din orice domeniu: dintr’o echipa sportiva, la servici, la scoala, la biserica sau in familie. Ei se caracterizeaza prin faptul ca sunt:

  1. Intuitivi. – Simt lucruri pe care altii nu le simt. Ei pot recunoaste o slabiciune a adversarului. Pot face un salt intuitiv, care transforma un dezavantaj intr’un avantaj. Pot folosi orice simt ca este nevoie pentru ca echipa sa reuseasca.
  2. Comunicativi – de fiecare data cand vezi o echipa schimband brusc jocul sau trecand spre un alt nivel, vei vedea pe cineva din echipa vorbind, indrumandu-i si inspirandu-i pe ceilalti. Poti vedea acest lucru si in cazul liderilor politici. Oameni ca Churchill, Roosvelt si Kennedy au schimbat lumea prin cuvintele lor. Ei au fost catalizatori, si catalizatorii comunica.
  3. Pasionati – Ei sunt pasionati de lucrurile pe care le fac si vor sa impartaseasca aceasta dragoste si cu colegii lor. Uneori pasiunea lor explodeaza ca o furie controlata pentru a atinge obiectivele din aria lor de pasiune. Alte ori ea se manifesta ca un entuziasm contagios. Indiferent de modul de manifestare, pasiunea poate inspira echipa pentru a atinge succesul.
  4. Talentati – catalizatorii sunt capabili sa faca ceea ce altii nu pot, pentru ca talentul lor este tot atat de puternic ca pasiunea. A fi catalizator inseamna si a-ti impartasi darurile cu altii, pentru a-i face mai buni. Nu le poti da altora ce nu ai nici tu.
  5. Creativi – O alta calitate intalnita la catalizatori este creativitatea. Catalizatorii se gandesc la lucruri la care altii nu se gandesc. In timp ce majoritatea membrilor unei echipe s-ar putea sa faca lucrurile din obijnuinta, catalizatorii gandesc diferit de colegii lor de echipa. Ei cauta mereu modalitati noi, inovatoare de a face lucrurile.
  6. Initiatori – Nu numai ca sunt creativi in gandire, dar sunt si disciplinati in actiunile pe care le intreprind. Le face placere sa puna anumite lucruri in miscare. Aceasta initiativa poate lua aproape orice forma. Ei misca echipa in timp ce se misca ei insisi.
  7. Responsabili – Catalizatorii duc lucrurile pe care altii nu le duc. Catalizatorii nu sunt consultanti. Ei nu recomanda un anumit mod de actiune. Ei isi asuma responsabilitatea pentru punerea lucrurilor in practica.
  8. Generosi – Catalizatorii dau lucruri pe care altii nu le dau. Un semn al oamenilor care isi asuma responsabilitatea este dispozitia lor de se darui pe ei insisi pentru indeplinirea unui obiectiv. Catalizatorii au aceasta calitate. Ei sunt pregatiti pentru a isi folosi resursele pentru a inbunatati echipa, fie ca asta inseamna sa dea din timpul lor, sa cheltuiasca din bani sau sa renunte la castiguri personale.
  9. Influenti – Catalizatorii isi pot conduce colegii de echipa asa cum nimeni altcineva nu o poate face. Membrii echipei vor fi gata sa urmeze un catalizator cand nu vor vrea sa urmeze pe nimeni altcineva. Oamenii cu o abilitate naturala de conducere vor avea o influenta care trece cu mult dincolo de propria lor echipa.

* Cand observi mai multe dintre aceste noua calitati la cineva din echipa ta, atunci prinde curaj. In momente de criza, el va pasi spre un nou nivel de performanta si va incerca sa duca si echipa cu el.

de – John Maxwell

Un gând despre „Caracteristicile unui catalizator

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s