Am primit un comentariu lung pe blog in vre’o 3 randuri, si pe alte bloguri crestine am observat ca procedeaza la fel. Nu am respect pentru astfel de abordare, presupun ca este din „cealalta tabara” si nu doar un cercetator sincer. Insa pentru ceilalti cititori incerc sa dau raspunsuri. E posibil sa fac erori in explicatii, insa acestea sunt date istorice sau obiceiuri din vremea aceea, si nu afecteaza relevanta adevarului lui Dumnezeu, mai putem discuta detalii, sunt multe probleme ridicate, voi lua o parte.
Pentru a vedea comentariul puteti merge aici:
https://romoflorin.wordpress.com/2009/04/04/bucuria-fara-dumnezeu/#comment-3666
Despre afirmatia lui Iisus „Catei” Matei 15,24
„Iisus a venit la ai Sai (Israel) si ai Sai nu L-au primit, dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu.” Ioan 1,12-13
Deci nu este vorba de discriminare, ci de o progresie a revelatiei, si a lucrarii lui Dumnezeu. Inai in Israel si apoi in toata lumea.
Despre Iisus si statutul de rege
Iisus este Rege dar nu doar al Iudeilor ci si al pamantului. La venirea Sa a doua oara el isi va instaura imparatia si din punct de vedere politic, pamantean. Insa lumea noastra este intrepatrunsa cu cea spirituala si de aceea mai intai Iisus trebuia sa o cucereasca pe aceasta prin cruce, pentru ca era mai puternica si o subjuga pe cea materiala. Si aceea nu se cucerea prin sabie, ci prin jertfa. Fara varsare de sange nu este iertare de pacat. El trebuia sa faca ispasire pentru pacatele celor ce cred in El, ca sa scape de judecata lui Dumnezeu.
Despre afirmatia „am venit sa aduc sabia”. Matei 10,34-35
Este vorba de persecutarea celui bun de cel rau. Cain a ucis pe Abel. Oamenii a rastignit pe Hristos. Tot astfel urmasii lui Hristos vor fi prigoniti in lume. Pentru ca lumea zace in cel rau. Deci este vorba de suferirea pentru Dumnezeu si pentru adevar.
Despre afirmatia „Cine este mama mea si fratii mei” Marcu 3,33
„Nu oricine-mi zice Doamne, Doamne va intra in imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri” Matei 7,21
Aici este vorba de sfintenia lui Dumnezeu care nu este partinitoare si nu vorbeste de relatiile familiale.
Despre duhurile necurate
Duhurile nu cereau lui Iisus sa intre in porci, pentru ca Iisus era mai sus in erarhie, ci pentru ca El era Fiul lui Dumnezeu, ele in cunosteau si se temeau de El. El avea autoritatea si puterea sa le scoata, sau sa faca orice altceva.
Spuneai ca Iisus scoate duhurile si nu le distruge. Ele nu pot fi distruse, pot fi trimise in adanc. Sau le pot fi intrzise sa intre inapoi, asa cum a facut Iisus in unele cazuri.
Cand vorbesti de acel duh care intra inapoi in acelasi om din care a iesit, acolo Iisus vorbeste de cei ce il iau in mod usuratic pe Dumnezeu, si apoi se intorc la vechile lor obiceiuri, sau moduri de viata. Pentru aceia, care au necinstit pe Dumnezeu in felul acesta, riscul este sa devina mai rai decat au fost inainte, pentru ca nesocotind pe Dumnezeu, duhul poate veni si sa inrautateasca starea acelui om.
Deci duhurile rele nu pot revenit acolo unde este Hristos si Duhul Sfant. Ele pot ispiti doar, si aceasta doar dupa permisiunea lui Dumnezeu, care este totdeauna potrivit cu puterea omului.
Nici chiar cei necredinciosi nu sunt lasati in voia acestor duhuri, decat in masura in care acesti oameni fac pasi spre lumea spirituala negativa prin : ocultism, magie, astrologie, etc. Deci odata scoase afara dintr’un om, este clar ca Iisus a facut o eliberare pentru oameni, in defavoarea acestor duhuri.
Calculul acela nastrusnic cu 2000 de porci si iesirea si intrarea lor inapoi, nu este adevarat. Conform celor de mai sus. Asta se aplica doar acelora care sfideaza pe Dumnezeu si nu se tem de El. De aceea si Dumnezeu ii lasa in voia lor.
Despre smochinul blestemat.
In experienta cu smochinul, probabil ca sufletele oamenilor necredinciosi era mai important decat un pom, (pe care noi ii taiem cu miile sa ii punem pe foc, fara sa le dam „bete pe spinare”) si Iisus a folosit probabil acest eveniment, ca sa isi arate puterea lui divina, astfel ca multe sufelte sa creada in El si sa fie mantuite.
„Nu ce intra in gura spurca pe om”
Daca ai fi cunoscut contextul iudaic, ai fi inteles ca oamenii pe vremea aceea considerau ca daca nu te speli pe maini inainte de masa erai necurat, daca le spalai erai curat.” Aceste lucruri tin de igiena trupului, si nu au legatura cu „igiena” sufletului. Iisus vorbeste de faptul ca mancarea nu poate sa iti curateasca sufletul, ci doar gandurile, cuvintele si faptele care izvorasca din suflet, acestea intineaza sau curatesc sufletul.
Sunt multe lucruri care pot fi interpretate in zeci de feluri si fiecare alege ceea ce ii place. Totusi, nu am putut sa nu observ o mica coincidenta si anume numarul comentariului facut de anonim (se poate citi in link) 🙂
Nu cred ca merita comentat comentariul „anonimului”. Are o evidenta influenta demonica (demoni cu studii teologice), eu am primit mai multe in ultima vreme sub diverse nume dar acelasi mesaj. Bineinteles ca le-am sters.
agkelos:
e sugestiva observatia 🙂
roseinthedesert:
la asta m-am referit si eu cand am spus: „De cealalta tabara” – influenta demonica.
Parerea este ca ar fi bine sa combatem din cand in cand un astfel de comentariu; oarecum, in felul acesta demonstram ca suntem capabil sa judecam fiecare cu mintea noastra si ca avem o gandire libera. La multi atei am auzit ca spun despre religie ca este o forma puternica de manipulare in masa. Din acest punct de vedere ar fi bine sa comentam, dar sa ne rugam s-o facem cu un cuget curat.