Iadul vesnic este o masura justa sau nu?

Unii oameni nu inteleg: „Cum poate Dumnezeu sa condamne prin iad vesnic pe oameni pentru pacate pe care oamenii le fac intr-o viata de cativa zeci de ani?”

In lumea noastra, daca o maturatoare de strada este atacata, pedeapsa poate fi moderata. Daca insa un presedinte de stat este atacat, aceeasi fapta este judecata in mod diferit. Omul poate primi si pedeapsa capitala. Pozitia si responsabilitatea omului atacat determina intensitatea judecatii.

In biblie se spune ca fiecare pacat este de fapt o incalcare a legii lui Dumnezeu, deci un atac direct mai intai la adresa lui Dumnezeu si apoi sunt afectati si alti oameni. In conditiile acestea pedeapsa este intemeiata pentru ca Dmnezeu este vesnic si suveran peste tot universul.

80 de gânduri despre „Iadul vesnic este o masura justa sau nu?

 1. de ce ne mai face Dumnezeu, daca el, prin cunoasterea lui absoluta, stie ca o sa ajungem direct in Iad si o sa suferim o eternitate?nu e asta o dovada de sadism?

  1. orice om are sansa de a se salva de pierzarea vesnica,prin Acela care a venit sa ne rascumpere din mana Diavolului ,isus Hristos mantuitorul si toti aceia care resping Harul Sau vor ajunge in locul pe care si l-au ales clar constienti ,pe pachetele de tigari scrie clar ce urmeaza daca continui sa fumezi si ff putini cred si se lasa convinsi de acele mesaje.

 2. stai asa…

  eu te intreb din nou…Dumnezeu stie ca cel pe care l`a creat va duce o viata necredincioasa si va suferi in iad pentru totdeauna, nu?!
  …pai atunci de ce il mai face…de ce sa il condamne la suferinta vesnica..este, totusi, creatia lui.

 3. Daca cineva ajunge in iad, el ajuge datorita pacatelor lui reale, zilnice, nu datoria suveranitatii lui Dumnezeu. Meritul lui Dumnezeu este ca desi oamenii sunt intr’o stare nefericita, pe unii el ii mantuieste, pe aceia care striga la El. Faptul ca Dumnezeu stie mai dinainte nu inseamna ca vina omului se anuleaza. Ar trebui sa ne compatimim soarta, gandindu-ne la parintele nostru Adam care ne-a dus in situatia aceasta si la vrajmasul sufletului nostru Satan, pe care insa l-a infrant Hristos.

  Mesajul e clar cred. Cine isi iubeste sufletul vine la Hristos, cine nu, probabil judeca pe Dumnezeu, desi nu este logic. (Nu vorbesc de tine acum)

  Un alt gand pentru care Dumnezeu da viata este ca da o sansa fiecaruia. Eu cred ca Dumnezeu stie unde va fi in final fiecare, dar nu o stim noi pana ce credem in Iisus. Deci tu nu ai de une sa stii unde vei ajunge in final. E posibil sa crezi in Iisus si sa merti in Rai, sau invers. Vom vedea.

 4. Daca Dumnezeu cunoaste viitorul si e atotputernic si atotstiitor…
  el stie dinainte chiar ca eu sa ma nasc faptul ca o sa fiu un pacatos si o sa ma duc direct in Iad, pentru ca ii neg existenta…corect?!…cred ca da.

  De ce ma mai face atunci?!..nu implica asta o pedepsire voita?!inseamna ca ma face pentru ca rolul meu pe pamant e sa fiu pacatos si sa ma duc in iad.ceea ce e aberant.

 5. Daca totusi vrei sa gasesti un vinovat pentru ca tu mergi in iad, cred ca mai de graba este Satana si Adam care au tras omenirea acolo. Nu stiu cu ce a gresit Dumnezeu care l-a prevenit pe Adam de consecinta neascultarii.

  Daca Dmnezeu ingaduie sa te nasti este pentru ca a creat pe om si e normal ca omul sa se multiplice.

  Pedepsire voita nu este, pentru ca de la bun inceput nu a fost asa. (Please!! nu privi „doar cinci metri in jurul tau”, uitate cum era de la inceput) Era o vreme cand Adam era impacat cu Dumnezeu si copii lui ar fi fost fericiti. Faptul ca acum omenirea nu mai este impacata cu Dumnezeu si soarta este primejdioasa (dar nu fatala), a cui este vina? Raspunde si tu in viitorul coment la intrebarea aceasta!

 6. David,

  Perspectiva din care judeci tu lucrurile denota faptul ca nu cunosti indeajuns Scriptura si prin urmare Il judeci pe Dumnezeu necunoscand felul cum El Isi foloseste suveranitatea si atotstiinta… In realitate, daca am pleca de la premisa ca noi suntem creaturile si El este Creatorul, atunci pe cale de consecinta as pune intrebarea, ca si apostolul Pavel, poate un pic reformulata: „Cine suntem noi sa chestionam pe Creator pentru scopurile pentru care El a creat pe unii si pe altii?”

  Daca tu faci doua lucruri asemanatoare si alegi pe unul pentru o destinatie si pe altul pentru o destinatie total opusa primului, cumva trebuie sa dai socoteala lucrurilor tale pentru decizia ta suverana de a destina diferit cele doua lucruri ?

  Perspectiva Bibliei asupra prestiintei si a suveranitatii lui Dumnezeu comporta, in lumina a ceea ce am discutat mai sus, cel putin doua aspecte:

  Primul aspect – ca nu este treaba creaturii sa ceara socoteala Creatorului. Despre asta am vorbit mai sus si, chiar daca ti s-ar parea cumva nedrept, tot nu poti schimba lucrurile.

  Al doilea aspect – ca Dumnezeu nu predestineaza niciodata pe nici un om la iad. Asta reiese cu certitudine din Biblie. Domnul Iisus Hristos a spus ca a venit pe pamant pentru „oile pierdute ale casei lui Israel” si pentru „oile care nu sunt din staulul acesta” (aici facand referire la neamuri, la non-evrei). Daca vei citi Evanghelia dupa Ioan 8:30-47 vei vedea ca Domnul Hristos se adreseaza unor oameni despre care chiar El spune urmatoarele cuvinte: „Voi aveti de tata pe diavolul si vreti sa impliniti poftele tatalui vostru” Tot astfel, in versetul 47, Domnul Hristos spune: „voi de aceea n-ascultati [cuvintele lui Dumnezeu], pentru ca nu sunteti din Dumnezeu”. In Matei 13:38, se vorbeste de asemenea despre fiii celui rau. 1 Ioan 3:12 spune la fel despre Cain ca „era de la cel rau”.

  Ca o concluzie, daca vrei, desi poate sa ti se para un pic SF, dar unii sunt de la Dumnezeu iar altii de la cel rau. Realitatea este ca cei care sunt de la Dumnezeu, raspund cu pocainta, credinta si recunostinta fata de jertfa Domnului Hristos la chemarea pe care El le-o face intr-un anumit moment din viata acestor persoane. Ceilalti, care au o natura straina si care sunt ai celui rau, nu numai ca nu vor aprecia jertfa Domnului Hristos la cruce, ci isi vor impietri si mai mult inima.

  Noi, insa, ca oameni, nu putem sti care oameni sunt ai lui Dumnezeu si care sunt ai celui rau. Dumnezeu insa stie. Predestinarea, prestiinta si suveranitatea lui Dumnezeu se manifesta prin aceea ca acei oameni care sunt predestinati la Rai sunt ai Lui, ceilalti nu sunt ai Lui.

  David, eu nu stiu ce se afla in inima ta si ce stii tu despre dragostea lui Dumnezeu aratata fata de oameni. In fapt, nici cei care sunt ai Lui si nici ceilalti oameni nu merita sa mearga in cer. In realitate, este o favoare pe care Dumnezeu alege sa o faca unora, care sunt alesi de El pentru acest lucru. Daca nu esti convins de faptul ca si tu, ca si mine, ca si Florin si toti ceilalti oameni, nu avem nici un merit si nu putem sa pretindem nimic in ce priveste vesnicia de la Dumnezeu, te rog uite-te peste Cele 10 Porunci, cu sinceritate in inima si examineaza-te. Stii in constiinta ta ca ai mintit cel putin o data (fiind astfel un mincinos), ai furat cel putin o data (hot), ai blasfemiat folosind Numele Domnului in asociere cu lucruri de nimic, ai privit cu dorinta la o persoana de sex opus care nu este sotia ta (fiind astfel un adulter), ai purtat pica sau ai dispretuit macar o singura persoana (ura este echivalenta crimei in ochii lui Dumnezeu) si asa mai departe…Ce te vei face in Ziua Judecatii? Sfatul meu este sa te gandesti azi, pana nu este prea tarziu, sa te impaci cu Dumnezeu. Nu-ti spune ca te gandesti peste catva timp, pentru ca nu cred ca intr-o sala de tribunal, daca se ofera cineva sa plateasca pentru eliberarea ta de la pedeapsa cu inchisoarea pe viata, ai refuza spunand „o sa ma mai gandesc”…Domnul Iisus Hristos a platit pe cruce pentru tine, pentru ca tu sa poti fi eliberat. Inmoaie-ti inima azi si accepta cu smerenie autentica falimentul total inaintea lui Dumnezeu, primeste plata Domnului Hristos in locul tau si fii recunoscator Lui de acum inainte pentru salvarea si viata vesnica oferite in dar, urmand poruncile lui Dumnezeu ca o manifestare a recunostintei fata de El.

  Pentru detalii, poti citi pe http://www.wdjd.ro

  Ninel Lazar
  Ministerul Afacerilor Eterne

 7. apropo de Adam…daca Dumnezeu nu dorea ca Adam sa savarseasca acel pacat, nu il mai creea…insa logica spune ca el l`a creat tocmai pentru a gresi.E o chestie de bun simt sa recunosti asta.Think outside the box.

 8. Eh, nu ai raspuns la intrebare. Te-ai eschivat!
  Logica nu spune: „L-a creat tocmai pentru a gresi” Ce fel de logica e asta?
  „L-a creat liber si Adam a gresit.” Nu suna logic?

  Imi vine sa raspund la fel ca tine, dar sa nu te superi: „Think outside the prejudice” Nu trebuie sa pleci de la premiza ca Dumnezeu e rau!!

  David noi argumentam aici. Normal ar fi sa fie si un juriu, dar mai asteptam. 🙂
  Sa ai o noapte buna!

 9. nu plec de la premiza ca dumnezeu e rau.plec de la premiza ca e aberatie sa crezi ca exista..

  logica mea este foarte simpla…Daca un Creator Absolut este atotstiitor, stie ce greseli va face creatia lui.Totusi, il face, constient fiind de greselile la care e predispus.asta inseamna ca il face pentru ca acesta sa greseasca..

  la ce intrebare n`am raspuns?

 10. Ok David, eu cred ca discutia asta o putem duce mult si bine asa.

  Din cate observ eu tu nu poti sau nu vrei sa accepti existenta Satanei care lupta sa injoseasaca sufletele noastre, si pe de alta parte ii faci jocul, de asemenea nu vrei sa accepti ca omul este deplin responsabil de faptele lui, oricare ar fi ele, Dmnezeu ne fiind responsabil de asta. Aici este cheia, Dumnezeu ne-a facut fiinte responsabile, si fiecarea va raspunde pentru el.

  In chestiile acesta nu te pot ajuta eu. Avraam spune, daca oamenii nu cred pe Moise si pe prooroci (referindu-se la Scriptura), nu vor crede nici daca ar invia cineva din morti in familia lor. Cred ca asta este adevarul.

  Nu spun ca tu nu vei crede, insa cred ca argumentele date sunt suficiente ca sa prevad evelutia discutiei.

 11. David,

  Tu spui ca pleci de la premisa ca e aberant sa crezi ca Dumnezeu exista. Uite, in cele ce urmeaza, o sa iti demonstrez ca El exista folosind argumente care tin de logica elementara, pe care pana si un copil le-ar considera evidente. Nici macar nu iti trebuie credinta ca sa realizezi ca asa este, trebuie doar sa fii onest cu tine insuti.

  Cand privesti la o cladire, cum stii ca a existat un constructor al cladirii? Evident, nu e nevoie sa te intalnesti cu acel constructor, pentru ca dovada 100% stiintifica asupra existentei unui constructor care a creat cladirea este cladirea insasi.

  Tot asa, cand te uiti la un tablou, este aberant sa crezi ca nu a existat un pictor care sa il creeze. Este de la sine inteles faptul ca existenta tabloului este dovada 100% stiintifica asupra existentei creatorului ei, pictorul.

  Tot asa este si cu Dumnezeu. Creatia, adica universul si pamantul, in complexitatea lor, reprezinta dovada 100% stiintifica asupra faptului ca exista un CREATOR.

  In afara acestui principiu elementar de logica, intram in zona unei filosofii ieftine.

  Poate ca vei spune ca tu crezi in evolutie. Care evolutie? A cui? Da-mi un singur exemplu de stadiu intermediar existent astazi in lumea vie ca sa pot crede ca evolutia, asa cum o definesc autorii teoriei evolutioniste, este un proces continuu. Altfel, uite-te in arhiva fosilifera sa vezi daca exista acea multitudine de forme de viata intermediare care ar trebui sa stea marturie in favoarea evolutionismului. Iti spun dinainte ca nu vei gasi. E „secret profesional”, asa spun paleontologii…Iar eu zic ca „evolutionismul” este cu adevarat credinta oarba, tocmai pentru ca adeptii teoriei cred in ceva fara dovezi.

  Fiecare om stie in inima lui ca Dumnezeu exista…doar ca unii afiseaza un IQ aparent mai ridicat decat al credinciosilor, si asta pentru a-si alimenta aroganta in fata altor semeni dar mai degraba pentru a-si gasi motive pentru nesupunerea fata de Dumnezeu…

  Ninel
  Ministerul Afacerilor Eterne
  http://www.wdjd.ro

 12. logica ta seamana putin cu materia numita „logica” predata la gradinita.

  Daca vad o cladire, stiu ca a construit`o cineva pentru ca, in timp, am vazut oameni construind lucruri asemanatoare si mi`a fost probat faptul ca oamenii sunt in stare sa faca asta.
  chiar daca nu am vazut ca Da Vinci a pictat Gioconda, am vazut alti oameni pictand lucruri mai reusite decat Gioconda, insa nu de aceeasi valoare din motive evidente.
  nu l`am vazut niciodata pe Dumnezeu pe langa mine cand am conceput un copil, deci dumnezeu nu ii face pe oameni, ci oamenii ii fac pe oameni.

 13. iti dau si un exemplu de evolutie…

  Daca Adam si Eva au fost, evident 2, iar in lume exista 3 „rase” de oameni, dupa culoare(albi, galbeni si negri), nu este evident faptul ca omul a evoluat?Si ma bazez pe o ipoteza fantastica, aceea a existentei lui Adam si a Evei.

  In realitate, lucrurile sunt mult mai simple.Ursul polar a evoluat din cel brun.fara discutie.nu cred ca pe ursul polar l`a facut dumnezeu intre gheturi.Delfinul a evoluat dintr`un mamifer terestru.este aberant sa spui ca delfinul a aparut, dintr`o data, in ocean.

  exemplele sunt infinite…gandeste`te insa ce tembelism de idee sustii:
  cum poti sa spui ca „evolutionismul este credinta oarba pentru ca nu exista dovezi”, cand tu crezi intr`un om invizibil?!?!?!?

  exista un om invizibil, cu puteri si stiinta infinite, care a creat cerul si pamantul si animalele si oamenii.el sta in Rai si vegheaza asupra tuturor lucrurilor.in dreapta sta fiul sau, nascut dintr`o virgina.in stanga sta o alta faptura invizibila, Duhul Sfant, care, pe langa faptul ca e in stanga lui Dumnezeu, se mai afla si in toate lucrurile vii si nevii.

  draga Florin, este aberant si degradant sa sustii cu tarie tot ce scrie intr`o carte editata si modificata de sute de ori de Biserica in cursul istoriei.este evident faptul ca Biserica a scris doar ce vrea ea sa fie scris in Biblie, pentru ca oamenii sa creada ce scrie acolo si astfel sa controleze mintile limitate.citeste cateva carti anti-Biserica si anti-credinta, macar pentru a cunoaste si alte variante si poate atunci o sa iti revii si n`o sa mai faci bloguri crestine.

 14. David,
  de ce nu-si pierd oamenii timpul sa demonstreze ca nu exista zane sau Ilene cosanzene? De ce sa ne pierdem atunci vremea sa demonstram ca nu exista Dumnezeu?
  by the way, stii ca originea etimologica a numelui dupa care este descris Dumnezeu in Biblie, are semnificatia chiar de…existenta in sine, Cel ce este ?

 15. David,

  Argumentele tale sunt stupefiante. Hai sa zicem ca eu as fi credincios si din cauza asta nu ne putem intelege. Incearca totusi sa spui unui evolutionist care cunoaste teoria voastra bine (nu unul ca tine care confunda tare lucrurile), sa vezi ce de palme primesti.

  Fii atent. Tu spui asa: „Daca Adam si Eva au fost, evident 2, iar in lume exista 3 “rase” de oameni, dupa culoare(albi, galbeni si negri), nu este evident faptul ca omul a evoluat?Si ma bazez pe o ipoteza fantastica, aceea a existentei lui Adam si a Evei.”

  Am ras cu pofta cand am auzit asa ceva. Daca tu numesti adaptarea la mediu evolutie, atunci pot sa te anunt ca esti pe acelasi drum infundat ca si majoritatea evolutionistilor. Si adaptarea la mediu NU este evolutie, David. Daca nu stiai asta, mai citeste.

  La fel este si cu ursul polar si ursul brun. Cum dovedesti tu ca „evolutia ursului brun la urs polar sau invers” probeaza ca omul a evoluat plecand de la …sa zicem crocodili ? Mlastina mare…

  Apoi spui: „Delfinul a evoluat dintr`un mamifer terestru.este aberant sa spui ca delfinul a aparut, dintr`o data, in ocean”….Asta e din categoria „emil bobu”, probabil. Pentru ca pana acum n-am auzit o astfel de argumentatie in teoria evolutiei. Se tot spunea ca s-a evoluat de la simplu la complex, ori tu vii tocmai cu o teorie pe invers, ca un peste a involuat dintr-un mamifer. Deja ametesc…

  Eu nu cred intr-un om invizibil. Eu cred intr-un Dumnezeu care este vizibil, doar ca tu nu vrei sa Il vezi. Ti-am prezentat dovezile, dar tu se pare ca ai absentat la lectiile de logica elementara…Mai mult, cunoasterea lui Dumnezeu comporta 3 aspecte: cel logic si stiintific, cel moral (despre care ti-am vorbit) si cel experimental. Dar ca sa Il cunosti pe Dumnezeu in mod experimental, trebuie sa accepti existenta Lui dpv stiintific si apoi moral. Dumnezeu nu se lasa descoperit dpv experimental celor care neaga existenta Lui si suveranitatea Lui in aspectele morale. Daca e nevoie, iti traduc.

  Biblia nu a fost modificata si nici re-scrisa de oameni de-a lungul istoriei. Asta ai auzit tu la altii si repeti ca un papagal. Daca ai fi citit Biblia, ti-ai fi dat seama. Pe de alta parte, cand s-au descoperit manuscrisele de la Marea Moarta (adica prin 1940), la compararea lor cu textul Bibliei din anii aceia, s-a constatat cu claritate ca nu sunt diferente. Doar ca asta tu nu poti citi, din cauza mandriei tale.

  Argumentatiile tale ulterioare sunt de-a dreptul elucubrante. Ca biserica a pastrat ce a vrut in Biblie ca sa poata manipula masele. Daca ai citi Biblia, ai vedea ca Biblia spune tocmai contrariul. Adica faptul ca doar Domnul Iisus Hristos este cel care iarta pacatele, nicidecum biserica sau vreun om. Asa ca…mai citeste, baiatu’…Faci afirmatii bazate pe barfe, pe ce auzi tu la coltul strazii…

  Iar alegatia ca poate ca Florin s-ar razgandi si n-ar mai face bloguri crestine denota ca iti cam tremura mana cand scrii. Ti-este teama de blogurile crestine? Cred ca daca ar fi dupa voi, evolutionistii si anti-crestinii, ati interzice cu desavarsire religia si Biblia. Daca sunteti atat de democrati, atunci respectati si voi dreptul la libertate de constiinta si la exprimare, la fel cum crestinii vi-l respecta.

 16. Draga David,
  imi esti simpatic pentru intrebarile pe care le pui.Cu niste ani in urma, cind mi-a murit un copil am ridicat pumnul spre cer si am strigat: ”cine esti Tu sa-mi iei copilul ?”
  Am citit ce ai scris, am citit comentariile. Du-te la care biserica ortodoxa doresti si , vei gasi pictate, dreapta-stinga imagini despre rai si iad.
  Ca sa ajungi insa la iad sau rai cred ca este necesar sa-ti raspunzi la niste intrebari:
  1 crezi ca exista Dumnezeu ?
  2 crezi ca Dumnezeu l-a creat pe om ?
  3 crezi ca a ingaduit ca tu sa existi ?
  4 crezi ca Dumnezeu l-a creeat pe om cu un scop ?
  5 care crezi ca este scopul pentru care te-a creeat pe tine ?
  Dumnezeu se descopera celor care Il cauta sincer, celor care pun intrebari la care nu pot gasi raspuns, El vrea ca toti sa-L cunoastem in toata maretia Lui.Cred ca cea mai important lucru pentru tine este ceeace crezi, credinta. Hai, lasa-te descoperit la verbul”a crede”, apoi, usor putem ajunge si la verbul”a fi ”.
  Apoi puntem ajunge si la rai si iad, la ce este scris in Biblie despre acestea, la oameni cu experiente personale, ce au gustat din moartea clinica si pot sa spuna ceva, marturii ce nu pot fi ignorate.

 17. Philip Yancey reda cazul matematicianului stralucit, Anatole Shcharanki, inchis in gulagul sovietic pentru ca a incercat a emigreze in Israel. Interesant e faptul ca, acesta a luat cu el , nu Originea speciilor…, ci cartea Psalmii, studiind-o . Cred ca, fiind un matematician stralucit, nu avea probleme cu logica. Iata concluzia:”Progresiv, sentimentul produs de pierderile suferite si de schimbarile dureroase s-a trasformat intr-o mare speranta”.[Philip Yancey, Biblia pe care a citit-o Isus, Noua Speranta, Timisoara, 2006, (p.133)] Cand a vorbit depre el, in fata unui aditoriu universitar, sotia sa a mentionat aceasta realitate: Anatole si Cartea Psalmilor. (Nu Anatole si Originea speciilor…)

 18. Salut

  Haideti sa spunem lucrurilor pe nume,eu unul nu cred in Dumnezeu este aberant sa crezi in ceva ce nu exista ce nu vezi cu ochi tai,altceva ce numi place mie este urmatorul momentan este clar legile naturi sunt clare adica,in special evolutionismul este clar,altceva planeta are in acest moment o populatie de 4 miliarde de oameni,daca nu mai putin avem asa europeni,asiatici,africani,americani,bun toata lumea stie ca timpu este ceva pretios nu il poti opri cum a fost filmul click al a fost o porcarie de film,unde ne indreptam noi in clipa de fata cum vom arata peste 50 de ani ce transformai va suferi planeta ca planeta tot va suferi transformari este ceva normal si firesc asa cum dinozauri au disparut asa cum noi oamnei am evoluat din homo sapiens asa si noi ne vom indrepta sper un alt ciclu legile naturi sunt clare

 19. Salut Victor,
  nu poti sa il vezi cu ochiul fizic, dar poti sa vezi tot ce a facut El. Este mult mai logic sa spui in urma a tot ce vezi in lume si in univers: „Ce Dumnezeu mare a facut toate acestea” decat sa spui ca acestea au evoluat de la sine. Crede ca prin evolutie au luat fiinta lucrurile este ca si cum ai astepta dintr’o tornata sa iasa o uzina de masini. Lumea fizica in care traim ne dovedeste contrariul, si inca ceva lumea nu evolueaza, ci noi vedem ca exista o involutie, omul are tot mai multe boli, soarele se incalzeste din an in an mai tare, anotimpurile se schimba de asemenea de la an la an. Sa stii ca teoria cu sutele de milioane de ani este permitemi sa spun, o prostie. Cercetari recente dovedesc ca tera nu are mai mult de cateva mii de ani 6000 sau pe acolo. Sa crezi in evolutionism ai nevoie de un foarte mare efort de imaginatie ca sa functioneze teoria, plus ca nu sunt dovezi de fosile intermediare, s-au gasit multe exemplare folosite spre dovada, fosile chituite si prelucrate manual ca sa sustina teoria. Totul este asa complex in ce a creat Dumnezeu. Distanta intre soare si pamant este fixa, stiai? Putin mai aproape si am fi ars cu totii, sau putin mai departe si am fi inghetat cu totii. Cum poti sa crezi ca a fost o intamplare. Cand a fost tunami, a fost un cutremur mare in mijlocul ocheanului. S-a pus problema daca s-a miscat tera de pe axa ei, pentru ca asta are implicatii uriase asupra ghetarilor de la polul nord si topirea lor, care ar schimba anotimpurile, ar inunta spuprafete mari cu apa, suprafete locuite, etc. Chiar intimp ce iti scriu se fac cercetari minutioase pentru preventie.

  Victor, e prea complexa lumea si fiinele ei ca sa crezi ca e o intamplare. Darvin a fost teolog, a dat aceasta teorie uitandu-se in Biblie, a copiat, a inventat cum a stiut mai bine, mai plauzibil, etc. Este o marsavie, el a fost crestin, si dupa ce a fost dezamagit de unii crestini la nivel inalt ca si Stalin a intors armele impotriva crestinismului.
  Emerson spunea: „Tot ceea ce am vazut ma invata sa ma incred in Creator pentru tot ceea ce n-am vazut.”

  Imi place sinceritatea si deschiderea ta. Tine’o tot asa si vei afla adevarul, dar sa fii gata sa iti schimbi intelegerea cand ai anumite elemente clare.

 20. Inteleptul Gamaliel spunea: „Daca este o lucrare omeneasca se va nimici de la sine (da si exemple ale vremurilor acelora, si astazi gasim destule), dar sa nu ne pomenim ca luptam impotriva Lui Dumnezeu. Cum va puteti unii explica ca Biblia este cea mai tiparita si citita carte din lume in toate limbile. Este scris:”Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta si porunceste acum tuturor oamenilor sa se pocaiasca”, si iarasi „pocaiti-va si credeti in evanghelie” care evanghelie? pai avem Biblia, Cuvantul Lui Dumnezeu, este cea mai luminata carte din cate au existat, exista si vor exista vreodata pe pamant, dak cei care neaga existenta Lui Dumnezeu sau o iau inainte si nu raman in evanghelia Lui Hristos ar citi Biblia cu atentie si-ar da seama ca nu este lucrare omeneasca, nimeni nu ar fi capabil sa „inventeze asa povesti” cum spun unii ca Biblia ii carte de povesti. Cu toate astea, istoricii nu pot sta impotriva exactitatii cu care sunt tratate locurile mentionate in Biblie si evenimentele petrecute sunt demonstrate si de cercetatorii de astazi. „Cautati si veti gasi”-„Adevarurile Bibilei puse la indoiala” este o vasta colectie de filme care arata cercetari cu privire la evenimentele relatate in Bible, este simplu sa stai in fotoliu si sa zici, ne cred.
  „Nebunul zice in inima lui, nu este Dumnezeu”.
  Corpul nostru vorbeste impotriva noastra cand ne impotrivim, toata natura striga: trezeste-te. Dar dak n-ar fi Dumnezeu, cum zici tu… de ce atatia incearca sa dovedeasca ca nu exista? Cuvintele marturisesc si ele impotriva voastra: A Theos inseamna impotriva Lui Dumnezeu. Dak esti impotriva Lui Dumnezeu inseamna ca exista, nu? Sau luptati cu morile de vant? Ei bine nu, este scris si despre voi in Cuvantul Lui Dumnezeu si sa stiti „by the way” ca pacatul lui Adam l-am fi savarsit oricare dintre noi. Suntem liberi si responsabili, de aceea Domnul Isus spune: „Daca VOIESTE cineva, sa se lapede de sine, – de firea pamanteasca, sa te recunosti infrant si tarat de pofte, eu recunosc, am fost tarat in ceva de care mi-e groaza sa vorbesc, si m-am luptat mult, m-am tot intrebat de ce a ingaduit Dumnezeu sa mi se intample asa ceva, dar ma gandesc ce ingamfat as fi ajuns acum sau poate din mandrie m-as fi crezut acum cineva, si ce folos as fi avut? am luptat impotriva firii mele si impotriva pacatului si m-am rugat mult, si toate aste-mi sunt martore acum ca doar cu pocainta din inima si cu „POST SI RUGACIUNE” bineinteles si cu studierea Bibliei am experimentat un miracol, nu credeam sa mai scap cand Domnul Isus m-a schimbat pur si simplu. Am si eu probleme cu duhurile de necredinta, cand vad raul din jurul meu si vad cum oamenii ma mint in fata, oameni care-i credeam sinceri si „de treaba” dar apoi ma gandesc… si ei au auzit evanghelia, si ei pot fi mantuiti, dar dak sunt asa, se aseamana cu tata lor, tatal minciunii este Satana.
  Bineinteles k si Diavolul lucreaza dar unde-I Domnul Isus, nu mai are nici o putere, este scris ca cel neprihanit de 7 ori cade si se ridica dar nu singur. Asta este si ideea, noi am primit responsabilitate, constiinta si vointa dar am esuat pentru ca oamenii au cautat placerea imediata, chit k e de doar o clipa, dar Dumnezeu ne-a iubit si a trimis pe Fiul Sau ca oricine crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica. Domnul iti cere credinta, atat. sa iti arunci povara asupra Lui. Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni, mantuirea prin credinta. Nu va impietriti inimile, incercati mai degraba sa cercetati si sa intelegeti caci se poate, au experimentat-o atatia. Exista o bucurie a mantuirii pe care o primesti atunci cand Domnul Isus intra in viata ta, si este asa o mare schimbare ca nimeni nu-ti mai poate face sau spune nimic. Nu credeam pana n-am simtit. Nu esti singur asta e cel mai important.
  Am vazut ca vorbeati despre pasajul…”Dumnezeu se indura de cine-I place”, scrie clar acolo, desi n-am inteles la inceput: Nu tine nici de cine vrea, nici de cine alearga ci de -atentie- DUMNEZEU CARE ARE MILA. Adica nu incerca sa te bati cu pumnul in piept inaintea lui Dumnezeu ca esti tare si moral si toate alea ci mai degraba recunoaste-te invins, Dumnezeu ARE MILA, El iubeste pe pacatos, de aceea vrea ca toti sa se pocaiasca, NE PORUNCESTE, tatal fiecaruia firesc, cand stie ca ceva este bine pentru copilui lui nu-l roaga, ci ii porunceste!!!!
  Sa analizam ce ne cere Dumnezeu sa facem: toate poruncile Lui si invataturile bune sunt spre folosul nostru, nu doar al sufletului ci si al trupului.
  Sa luam exemplu sexul. Dumnezeu nu-l interzice, dar i-a creeat o ordine si o vreme. Exista anumite consecinte anatomice pe care le are actul sexual. In conditiile Lui Dumnezeu este benefic, isi are rostul lui, procrearea, chiar placerea este o bucurie, sentimente, toate lucrurile implicate. Despre GAY insa, vorbeste scriptura din cele mai vechi timpuri, Sodoma si Gomora, este scris ca si-au primit pedeapsa in insasi trupul lor. Se poate verifica, ca prin eliminarea de sperma afara din trupul femeii se pierd minerale si vitamine, creierul absoarbe aer, si consecintele sunt verificate, oricat ar incerca unii sa musamalizeze, sa spuna ca masturbarea sau alte feluri de practici sexuale, care sunt o uraciune inaintea Domnului aduc nebunie, o moarte lenta si dureroasa acum, si moartea a doua cat de curand. Lui Solomon ii spune Dumnezeu, Fiule, nu-ti da femeilor VLAGA(sperma) ta, este scris in Proverbe, si cand acesta a avut sute de craiese imparatesti si tiitoare poti sa mai zici ca Dumnezeu nu l-a instiintat? Apoi in Eclesiastul(un nume al lui Solomon) el tot repeta, totul este desertaciune si goana dupa vant… pentru ca nu era cu Dumnezeu, este cel mai elocvent caz de desfranare, si de ispitire jalnica, dupa ce Dumnezeu i-a dat intelepciune cum n-a mai fost pe pamant, intelepciune cereasca, el cedeaza ispitelor si ajunge sa nu mai aiba liniste, nu i-a mai placut nimic, a avut tot ce-si putea dori dar fara Dumnezeu, viata asta n-are sens, si viata viitoare aduce necaz care nu poate fi comparat cu necazurile pamantesti pentru cei care refuza mantuirea Lui Dumnezeu. VAi de cei ce stau nepasatori fata de o mantuire asa de mare.
  Domnul sa aiba mila de noi si sa ne deie o inima inteleapta si sa-L putem urma pe El cu credinciosie, AMIN!

 21. Religia se bazeaza, dupa parerea mea, in primul rand si in mod special pe teama de necunoscut, si dorinta de a simti ca ai un fel de „frate” mai mare pe care te poti baza la orice necaz sau conflict.Deci totul pleaca de la notiunea de teama, teama de mister,teama de infrangere,teama de moarte.Teama este mama cruzimii si de aceea nu este de mirare ca religia si cruzimea a mers mana in mana din trecut si pana in ziua de azi.Printre numeroasele crezuri ale crestinatatii se numara si credinta in iad, un punct fundamental al religiei crestine este focul vesnic al iadului,ceea ce in ziua de astazi nu mai reprezinta un criteriu necesar pentru un crestin.Deci,cel mai important in crestinism nu este Hristos,ci biserica,si daca este sa vorbim despre crestisnism ca forta nu trebuie sa apelam la Evanghelii ca material de referinta.Hristos a invatat;sa impartim avutul la saraci,sa nu luptam,sa nu frecventam biserica si ca adulterul nu trebuie pedepsit,deci toate cultele si sectele crestine nu au fost dornice sa-i urmeze sfaturile.Secole de crestinism i-a facut pe oameni mai egocentrici si mai inchisi in sine,decat erau de la natura;iar singurul instinct ce il scoate pe om din „zidurile”eului sau este cel sexual,dragostea de copii,patriotismul si spiritul de colectivitate.In aceasta privinta biserica a facut totul pentru a discredita si injosi acest instinct;dragostea de familie a fost hulita de Hristos insusi si de majoritatea apostolilor sai-ex.Matei X,35-37.Toate acestea inseamna distrugerea raportutilor biologice ale familiei si care explica ca odata cu raspandirea crestinismului,sa instaurat si intoleranta in lume din cauza celor mai bizare laturi ale sale,si se mai datoreaza conceptiei ebraice asupra binelui si asupra existentei unui singur Dumnezeu.Este amuzant sa-i auzi acum pe crestini spunand ca religia lor este blanda si rationala fara a aminti ca atatia oameni au avut de luptat si au avut de suferit persecutii din partea crestinilor.Nimeni nu mai crede in ziua de azi ca lumea a fost creata la 4000 i.e.n.,dar orice indoiala in trecut se pedepsea ca crima si oricine ajungea la concluzia ca lumea este mai veche decat se crede,era condamnat si persecutat de societate.Un crestin ce se conformeaza cu strictete normelor religioase nu poate gasi argumente logice pentru a judeca,desi astazi majoritatea o facem.Pe toti cred ca ne alarmeaza raspandirea cancerului in lume sau a altor boli care afecteaza atat crestinul cat si omul de rand,ce este de facut?,nu consider ca este mai importanta dezbaterea publica cu referire la rai si iad din moment ce niciunul din noi nu a ajuns acolo,si nu cunoaste „viata de dincolo” de mormant.Se afla undeva in Biblie un antidot impotriva bolilor existente in lume?Observ caci incepem sa adancim in idei si speculatii religioase ce au doar un substrat al unei cunoasteri superficiale,indiferent de persoana care aplica raspunsurile.Remarc o incercare constienta si intentionata de a schimba crezurile unei persoane prin implementarea si adoptarea unei atitudini de ingrijorare,teama,panica prin ireversibilitate.Si cum in ziua de azi nu se mai recurg la torturi sau amenintari directe sau indirecte,omul violent este monopolizat printr-o veritabila impregnare a psihicului inspre aceasta indoctrinare religioasa despre iad,indiferent daca sunt reale sau nu.

 22. Popescu:

  toate informatiile despre iad si rai le avem de la o persoana istorica Iisus din Nazaret. El a spus ca vine de „dincolo” ca sa ne explice realitatea: „..Eu stiu de unde am venit si unde ma duc..” Ioan 8,14. „Eu sunt de sus..” Ioan 8,23. Ai fi putut sa crezi ori ca spune o nebunie, ori este cu adevarat Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu din Dumnezeu adevarat. Insa dupa invierea din morti ne-a dovedit ca este intradevar Fiul lui Dumnezeu. Apoi invataturile Lui au umplut pamantul, crestinismul fiind cea mai mare cale urmata pe pamant. O minciuna nu poate sa creasca asa „prosteste”, trebuie sa fie neaparat adevarul si o putere in spatele lui care il sustine.

  Cat despre faptele istorice pe care le acuzati, incercati sa mi le dovediti cu Biblia (adica faptul ca ei au actionat conform bibliei), si eu renunt la crestinism. Dar daca nu reusiti, sa stiti ca aceia erau niste „lupi in piei de oaie”, nu sunt etaloanele noastre. Abandonati ideia.

  Toate bune!

 23. Nu are sens sa insistam prea strict asupra unor informatii ce ne-au parvenit din inceputurile crestinismului,fiindca observ caci e inutil pentru o persoana indoctrinata care urmeaza unele sfaturi cu bigotism sa infatisezi unele adevaruri fara a fi pe masura sa.Dovezi exista si parca sau scris carti cu mentiuni extrase din Biblie ce sunt inutile pentru crestinii”autentici”.Dupa mine o carenta foarte grava in profilul moral al lui Hristos era credinta sa in iad,deci nu imi pot inchipui ca o persoana cu calitati profund umane poate sa creada in pedeapsa vesnica.Hristos asa cum este infatisat in Evanghelie credea in mod cert in pedeapsa vesnica si de repetate ori il aflam cuprins de furie razbunatoare fata de oricine nu dorea sa-i asculte predica-atitudine ce nu este straina predicatorilor din ziua de azi dar care ii indeparteaza oarecum de perfectiunea suprema.Aceasta atitudine nu este intalnita la mari intelepti care erau amabili si civilizati si cu mult mai onorabili netrecand de linia indignarii.In Evanghelii Hristos spunea:Matei XXXIII,33,”Serpi,pui de vipere,cum veti scapa de osanda gheenei?”,se adresa celor carora nu le placea predica sa.Nu este dupa mine tonul cel mai adecvat si exista foarte nulte lucruri de acest gen cu privire la iad.Exista textul din Matei XII,32,cunoscut ca pacatul impotriva Duhului Sfant ce a provocat nespus de multe suferinti in lume pentru ca oameni si-au inchipuit ca au savarsit acest pacat si au gandit ca nu li se va ierta nici pe pamant nici in viata de apoi.Deci imi este imposibil sa concep ca o persoana cu o fire cat de cat buna ar fi instaurat asemenea teama si groaza in lume.Apoi Hristos spune in Matei XIII,41 ce da inainte cu cu plangerea si scrasnirea dintilor ce apar verset cu verset si este clar pentru cititor ca exista o anumita placere in contemplarea plangerii si scrasnitul dintilor pentru ca astfel nu s-ar repeta atata.Apoi ne aducem aminte despre povestea cu oile si caprele:Matei XXV,41,dupa care continua cu Matei XXV,46,si apoi mai zice in Marcu IX,43,44.Trebuie sa recunosc ca eu consider toata aceasta doctrina a focului iadului ca pedeapsa pentru pacat o doctrina a cruzimii.Este o doctrina care a adus cruzimea in lume si a dat lumii generatii intregi de oameni torturati;iar Hristos cel din Evanghelie,daca a fost intra-adevar asa cum este reprezentat de cronicarii sai,trebuie considerat de buna seama in parte raspunzator de toate acestea.Exista si alte lucruri mai putin importante cum ar fi pasajul cu porcii gadarieni unde,fara indoiala nu se arata prea amabil cu porcii punanad dracii in ei si facandu-i sa dea buzna de pe deal in mare.Trebuie amintit ca El era omnipotent si ca putea pur si simplu sa-i faca pe diavoli sa plece,dar alege sa-i trimita in porci.Apoi curioasa poveste a smochinului care m-a nedumerit intotdeauna.Va mai amintiti ce sa intamplat cu smochinul;Marcu XI,12,13 si Marcu XI,21.Este o poveste foarte ciudata,pentru ca intr-adevar nu era vremea smochinelor si pomul nu putea fi invinovatit.Nu pot sa admit ca in materie intelepciune sau in materie de virtute Hristos este la inaltimea altor oameni cunoscuti din istorie.Cred ca trebuie sa ii consideram pe alti mai superiori in aceste privinte si consider ca obiectiile impotriva religiei sunt de doua aspecte;unul intelectual si unul moral,cu teama ce reprezinta un fundament al religiei crestine.De acea crestinul nu poate sta in picioare sa priveasca lumea asa cum este ea si sa nu se teama de ea,fara a reusi sa faca lumea mai buna,nu cu regrete duioase din trecut sau de constrangerea gandirii prin cuvinte folosite cu mult timp in urma de niste ignoranti.Deci,daca nu poti sa accepti adevarul din exterior,ai sa te impaci cu minciuna din interiorul tau.Asa ca voi putea aduce argumente la infinit cu”lupul si oaia”,nestiind acum ce aparati,adevarul sau puterea?,nu consider ca numai Hristos a mentionat despre rai sau iad,putina cultura nu dauneaza.Remarc o incercare constienta si intentionata de a schimba crezurile unei persoane prin implementarea si adoptarea unei atitudini de ingrijorare,teama,panica prin ireversibilitate in crestinism.

 24. Popescu:

  Odata un budist se lauda in fata unui crestin, ca el nu a ucis niciodata nici o fiinta vie. Crestinul ii aduce un microscop si ii arata cate micro-organisme tocmai a inghitit printr’o gura de apa. Budistul a fost tulburat o clipa, dupa care a luat microscopul, a dat cu el de pamant si apoi cu fata senina a mers mai departe.

  Asa incerci sa faci dumneata cand invatatura despre Iad te nelinisteste, incerci sa il infrunti pe Iisus. Sa nu te trezesti ca lupti impotriva lui Dumnezeu!

  Cat despre actiunile cu smochinul blestemat, porcii din Gadara, etc. de ce trebuie sa credem ca noi le stim pe toate, cand de fapt e foarte posibil ca noua sa ne lipseasca niste amanunte importante din problema, care ne impiedica sa intelegem sensul.

  Smerenia este o conditie a intelegerii, a iluminarii.

  Biblia spune ca fara iluminarea Duhului Sfand noi nu putem intelege biblia in profunzime. 1Corinteni 2,14.

 25. Fiecare om este amenintat de pericolul mortii iar teama din trecut si pana azi ii face pe oameni sa caute refugiu in D-zeu.Intreaga omenire este martora unei renasteri innoite a crestinismului antic,dar consider crestinismul o iluzie periculoasa nascuta din teroare,deoarece,induce oameni care ar putea fructifica ceea ce gandesc,devenind astfel un obstacol in aflarea unei solutii adecvate.Se pune problema daca societatea poate sa demonstreze un minim suficient de moralitate fara ajutorul religiei.In ceea ce priveste ,nu cred ca morala depinde atat de mult de religie pe cat sustin credinciosii.Cred,chiar,ca multe dintre virtutile importante se vor intalni mai curand la cei ce resping dogmele religioase,decat la cei ce le accepta(fac referire la virtutea onestitatii sau a integritati intelectuale).Intelegand prin integritate intelectuala deprinderea de a decide in probleme controversate,dupa probe,si a nu decide asupra lor cand probele sunt neconcluzive.Aceasta virtute este subestimata de aproape toti adeptii oricarui sistem dogmatic si este mult mai probabila sa aduca beneficii lumii,decat crestinismul sau oricare alt sistem al credintei organizate.Daca teologia este considerata necesara pentru virtute,si oameni obisnuiti sa se intrebe in mod deschis,nu vad nici o ratiune sa se considere ca teologia este adevarata,autoritatile vor face totul ca sa suprime orice intrebare deschisa(in secolele trecute se proceda prin arderea pe rug a acestor oameni,iar in tarile dezvoltate autoritatile au preferat metode mai blande de convigere).Scolile sunt instrumentul cel mai important de convingere:tinerii sunt impiedicati sa auda argumente in favoarea opiniilor care displac autoritatilor si cei care persista totusi in firea lor inchizitoare,vor avea de infruntat neplaceri sociale si,daca este posibil,vor fi facuti sa se simta vinovati.Iata cum,orice sistem moral bazat pe teologie,devine o unealta prin care detinatorul puterii isi pastreaza autoritatea si distrug orice vigoare intelectuala la tineri.Cand se discuta in favoarea crestinismului,nu se aduc argumente,cum proceda Toma D’Aquino,ca exista un D-zeu si ca El si-a exprimat vointa in Scripturi.In loc de aceasta se arata ca,cine va crede,va proceda mai bine decat…,nu trebuie deci,pretind acesti oameni sa ne permitem sa facem speculatii asupra existentei lui D-zeu.Mai curand sau mai tarziu nonconformismul va ajunge sa fie considerat o crima,impotriva careia singurul remediul este rugul,detractarea sau lagarul.Nu pot decat sa simt un profund dispret moral pentru cei care afirma ca religia trebuie crezuta pentru ca este folositoare si ca a te intreba daca ete adevarata inseamna o pierdere de timp.Crestinul crede ca doctrina sa este fundamentala pentru mantuire,si ca aceasta credinta face posibila mantuirea sa.Crestinismul sa remarcat fata de alte religii printr-o inclinatie mai pronuntata spre persecutie(budismul nu a fost niciodata o religie a persecutiilor,imperiul califilor a fost mult mai ingaduitor cu iudaismul si crestinismul,decat statele crestine cu evreii si mahomedanii,si nu-i maltrata daca acceptau sa plateasca tribut).Fervoarea religioasa a cruciadelor a condus la progromuri in Europa occidentala.Crestinii au fost cei care l-au acuzat pe nedrept pe Dreyfus si liber cugetatorii au fost cei care au facut posibila reabilitarea lui in final.Crestinii din timpurile moderne s-au facut aparatori ai ticalosiei,nu numai cand victime erau evreii,ci si in alte situatii(nelegiuirile la care sau pretat diferite guverne au fost acoperite sau minimalizate de catre biserica si lisa pus capat numai prin agitatia condusa in special de liber cugetatori.Afirmatia ca religia crestina a exercitat o influenta morala inaltatoare poate sta in picioare cu conditia unei ignorari totale sau a falsificarii marturiiilor istorice.Toate bisericile isi creeaza instinctul autoconservarii minimalizand acele aspecte ale doctrinei fondatorului care nu se conforma in acest sens.Crestinul se simte contaminat de frica in privinta unor adevaruri istorice atat cu privire la crestinism cat si asupra unor date teologice.Nestiinta crestinsmului rezulta din ignoranta sa cu privire la rai,iad-Unde se situeaza mai exact raiul si iadul,d-le Florin?,unde mai precis?, daca nu cunoasteti exact unde se gaseste,atunci sunteti nevoit sa renuntati la aceasta idee inexacta a teologiei crestine si nu bazata pe ideea Scripturi,ci fundamentata pe notiunea de a priori,a posteriori.

 26. Popescu:

  Dumnezeu este vrednic de incredere. El a profetit cu multi ani in urma ca se va naste Mesia. S-a implinit! Deci a avut dreptate. A profetit ca Iisus va invia. Era ceva uimitor, dar asa a fost! Iar a avut dreptate. A spus ca Israel, poporul Sau ales va fi restaurat. Isral nu a mai avut tara din anii 70 cand Pompei i-a cucerit din ordinul Imperiului Roman. Pana in 1978 Israel nu a mai avut tara.. Niciodata nu a existat un popor fara tara aproape 2000 de ani. De obicei natiunile se sting dupa 300 de ani de inexistenta. Minunea s-a intamplat, in 1978 Israelul s-a reinfiintat ca natiune. Din nou Dumnezeu s-a dovedit vrednic de incredere. El a profetit acest lucru, si asa s-a intamplat.

  Aceasta este ratiunea ca exista Iad. Daca Dumnezeu din tot ce a spus a avut dreptate, atunci credem ca si despre Iad nu face exceptie.

  Acum noi ne-am justificat credinta. Nimeni nu este oblicat sa creada in Iad, poate cei ce vor sa scape de el ar fi bine sa creada.

 27. Limitele inguste ale crestinismului ii impune o credinta absurda si „oarba” cu privire la unele notiuni scrise.D-le Florin,observ o limitare a ratiunii intr-un teren obscur cu tenta biblica-ceea ce am mentionat facea o referire la notiunea de a priori si a posteriori despre rai si iad,si nu la descrieri inutile despre povesti irationale.Aceasta reprezinta din partea crestinismului un experiment dificil cand sunt mentionate aceste notiuni esentiale,stiind totodata caci nu cunosc detalii despre;In care parte a universului este pozitionat raiul si iadul?.
  Raspunsul prezentat este unul invalid in sine ce nu contine „substanta” notiunii de a priori,a posteriori,iar crestinismul este contaminat de starea de neputinta cu replici impresionante din Biblie sau naratiuni istorice.Faptul ca o credinta are o influenta morala pozitiva asupra oamenilor nu demonstreaza ca este si adevarata.De ce condamnam in sinea noastra necredinta unor oameni? nu pentru ca sunt in minoritate? dar,daca majoritatea ar fi sceptici nu ar mai spune aceasta.

 28. D-le Popescu, se pare ca Dumnezeu nu ingaduie omului sa cerceteze iadul, daca este in pamant sau in afara lui. Sunt atatea lucruri pe care nu le putem cerceta, sau explica de altfel. La asta va referiti? Scopul lui Dumnezeu nu este sa palpam iadul, ci sa ne fereasca de El, de aceea l-a trimis pe Hristos.

  Acestea sunt realitatile lui Dumnezeu, nu suntem apti sa le cercetam, si nu este obligat sa ni le descopere. Fiinta umana ar trebui sa se smereasca din aroganta ei. Sa multumim lui Dumnezeu ca ne-a pregatit o cale pentru cei ce cred si vor sa se salveze. Cat despre cei care nu cred, se pare vor avea timp sa il cerceteze o vesnicie.

  Sa scuzati gluma picanta, dar poate asa veti retine mai bine conversatia noastra.

  Cu tot respectul, informatiile care vi le-am dat in comentariile anterioare cred ca sunt suficiente pentru un cautator sincer si cu bun simt, sa il inteleaga pe Dumnezeu sa inceapa sa il cunoasca prin Scriptura.

  Haideti sa incheiem discutia daca nu aveti ceva legitim de discutat. Cred ca am fost explicit in privinta iadului (raiul implicit).

  Toate cele bune.

 29. Deci,reprezinta o instabilitate teologica problema raiului si a iadului prin confirmarea caci;”nu este ingaduit omului”,atunci credinta crestina se bazeaza pe un fundament teologic inexistent,cu informatii in raport cu cunoasterea si experienta crestinului.Personal conceptia agnosticsmului sau a noncoformismului este mai plauzibila decat dovada religiei-indiferent care este,fiindca niciodata crestinismul nu renunta a-si recunoaste erorile fundamentale aparute in interiorul religiei,sau cultului sau.Sau adus mai sus argumente care sunt dupa parerea mea ineficace,caci crestinul este bigot rational fara justificare experimentala a priori sau a posteriori.Voi incheia aici din aceasta pozitie statornica cu conceptia definitiva asupra unui viitor in care religia isi va inceta existenta,iar ratiunea umana obtine succesul moral.

 30. D-le Popescu:

  Palparea Iadului, nu este o conditie pentru ca oamenii sa fie mantuiti. Asa ca Dumnezeu are justificare cand nu ne satisface curiozitatile noastre nastrusnice. Existenta lui Hristos este verificabila, aceasta este conditia mantuirii. Deci totul sta in picioare. Noi nu facem doar ce este necesar si util in treburile noastre? Ce rost are sa muncim in plus. Asa face si Dumnezeu.

  Sa crezi ca planeta pamant, cu toata complexitatea ei, fiintele perfect adaptate si in echilibru au aparut, asa la intamplare, ai nevoie de o credinta fantastica, de neimaginat. Pentru ca din experienta, intamplarea da nastere doar la haos. Eu nu sunt capabil de o asa credinta. Este mult mai logic sa crezi ca o fiinta supranaturala, superioara a creat toate aceste lucruri. Logica mea asa imi spune.

  Acum noi spune ce credem, va rog sa va rezumati la expunerea convingerilor fara sa aduceti injurii, este suficient ca oamenii sa citeasca si sa creada ce gasesc de cuvinta.

  Toate cele bune!

 31. Salut!Daca exista Dumnezeu sau nu…raspunsul la aceasta intrbare nu este asa de usor de dat.Daca ar fi fost usor de dat problema ar fi fost rezolvata de mult…in nici o suta de ani m-i se va dovedi…Pe curand!

 32. Am citit ce s-a scris pe aici si, desi e deja o rutina, ateii continua sa ma uimeasca. E interesant cum se apuca sa-l deseneze pe Dumnezeu cu pixu’ pe hartie si apoi urla la el „Ma, tu nu existi! Esti doar un desen! Nu esti viu!”. Oare poate cineva sa-i contrazica? 🙂

  Toti ateii fac aceleasi prostii. Isi limiteaza premisele. Se rezuma strict la ceea ce vor sa recunoasca. Aduc argumente nefondate. Pornesc de la premise neverificate. Apoi creaza un rationament si spun „Gata, Dumnezeu nu exista. Am demonstrat-o.”

  E si normal sa aiba dreptate cand Dumnezeu despre care vorbesc ei, e un Dumnezeu creat de mintea lor. Doar limitandu-L il pot contrazice. Doar impunandu-i limite pot trage concluzica ca El nu exista. Nici unul nu studiaza serios Biblia. Nici unul nu ia asceza in serios. Nici unul nu se uita la realitatea care e imposibil de explicat din punct de vedere stiintific. Nici unul nu se uita la propria persoana, la propria constiinta, care nu poate fi explicata sub nici o forma de oamenii de stiinta sau psihologi. Ei accepta doar o parte minuscula din ceea ce au auzit si apoi trag concluzii referitoare la Dumnezeu, referitoare la cel care ne-a creat si implicit e mult mai complex decat noi.

  Bineinteles, dupa ce isi termina polologhia tot noi suntem aia care cred in „prostii nefondate si lipsite de sens”.

  Fratilor, din partea mea o puteti tine tot asa. Ma amuzati rau. Dar din cand in cand opriti-va si incercati sa vedeti si adevarul pentru ca divertismentul nu va asigura mantuirea.

 33. Multi oameni traiesc in frica si izolare cu „constiinta”impacata a unui D-zeu existent care sunt in limitele credintei lor,fara o dovada suficient de clara.Sunt complect uimit de acest subiect de mai sus cu apararea unei religii,dogme sau cult,la ce folos?.Mentionam mai sus,dar cum bigotii se limiteaza in a recunoaste limitele religiei care este inexistenta si insuficienta in viata omului,recurg la metode neobisnuite in sustinerea unui adevar,care adevar?.La ce foloseste unui om studiu unei carti ca Biblia,cand religia nu a putut dovedi existenta lui D-zeu sau al lui Isus?care realitate? uitat-te in jur si observa caci sunt oameni care se numesc crestini doar cu numele.Stiinta draga,a dovedit chiar contrariul ce il sustii asa de tare,cu mentiunea caci ar fi bine lectura unei carti,si nu numai Biblia.”Prostia”crestinismului deriva din aspectul fundamental al existentei unei persoane cu numele Isus care din pct de vedere istoric nu a existat,ci este realizarea unor oameni pentru manipularea unor minti credule.Un pic de studiu era necesar! Pai,spune draga caci in acest secol ai fost creat de D-zeu si nu te-ai nascut? te va crede cineva?.Cunoasterea adevarului este necesar in acest timp fiindca lumea traieste intr-o ignoranta oarba cu privire la adevarurile lumii si iata cum divertismentul sa terminat in favoarea ateistiilor.

 34. Sustin argumentele ateistului de mai sus. Eu ma feresc de oameni cu certitudini, agkelos. Eu caut oameni cu intrebari. Priveste putin in trecut. Daca tu te nasteai in secolul XI, in perioada intunecata, ai fi crezut ca Pamantul este plat. Acesta este doar un lucru banal. Mii de oameni mor zilnic refuzand medicatii, asteptand „vindecari”. Ca sa nu mai vorbim de inchizitie si cruciade sau de „razboiul sfant” al musulmanilor. In legatura cu mantuirea sufletului, mult succes, dar parerea mea este ca te abati de la realitate cautand mecanisme acolo unde nu sunt sau refuzand mecanisme logice acolo unde exista. Ceea ce faci tu e ca si cum ti-ai face planuri de viitor cu premisa ca duminica vei castiga la loterie. Poate nu este un gand cu care te poti impaca, dar murim iar la mormant se termina viata noastra. In schimb, din punct de vedere bio-chimic (daca asta te impaca), esti compus din atomii mamei tale iar fiul tau, din atomii tai. Aparitia vietii? Prefer sa spun ca este inca un mister, decat sa ma bat cu caramida in piept si sa pretind unul, la fel cum face religia. Cu privire la rationamentele „dubioase” ale ateistilor, sa stii ca totul este bazat de fapt pe o logica taioasa. Adica nu trebuie sa fii un crestin sa fii o persoana buna, trebuie doar sa fii uman. Sper ca urmasii tai sa aiba parte de o minte deschisa si sa nu fie supusi unor sabloane. Adica, daca e pana acolo, scriind acest mesaj, ai facut-o de pe un calculator, care nu a fost construit din credinte si superstitii despre lumea inconjuratoare, ci din studii permanente asupra fizicii. Cred ca si fara biblie, fiecare avem instinctul binelui si raului, fiecare avem instinctul de a ne feri de durere. Tocmai asta e frumusetea: sa ne nastem diferiti, sa evitam sabloanele superstitiei si sa punem sub semnul intrebarii orice autoritate, fie ea din lumea reala sau a ideilor. Intrebarile sunt cele care dezvolta ratiunea. E o nebunie totala sa faci ceea ce ti se spune. E si periculos din punct de vedere social. Si hai sa fim seriosi: planeta noastra a fost facuta in 6 zile si are aproape 6.000 de ani, dupa calendarul mozaic? Ridicol!

 35. Ca fapt divers, am citit biblia de doua ori si am gasit-o o poveste telenovelistica interesanta. De parca ar fi fost scrisa de un om beat, care nu a primit corect „faxul” din ceruri. Religia este o drogare (in sens figurat) a ratiunii, pur si simlpu: opium. La urma urmei, a sti despre biblie (sau coran, kaballa) si povestioarele din ea, e un lucru bun, ajuta la cultura generala, dar nimic mai mult.

 36. Domnule Popescu,acesta nu este un raspuns…Deci inca o data:de unde stiti dumneavoastra ca Isus nu a existat?

 37. De ce tineti mortis pentru argumente in favoarea mitului Iisus cand sunt destule dovezi pe care crestinismul nu le poate crede azi? stiati ca canonului crestin iau trebuit patru secole sa se constitue? sau,evanghelia lui ioan este cea mai secreta ce incorporeaza elemente platonice foarte marcate in ceea ce priveste asimilarea lui Hristos cu logosul lui D-zeu? ce dovedeste scrierile noului testament ca sunt tot mai vagi tolerand teoriile cele mai diverse? una din particularitatile crestinismului este aceea de a accentua in mod diferit raportuirle complexe intre cele trei persoane aflate intr-o stranie relatie trinitara? Daca Iisus este de o fiinta cu Tatal atunci mai este cu putinta sa fie de o fiinta cu omul?Sa vedem un pic si istoria legata de Isus. Curiozitate maxima, imparatul Adrian intr-o scrisoare pe care i-a trimis-o consulului Severianus in 134 d.C., afirma ca adoratorii zeului-Soare Serapis in Egipt, erau crestini si ca acesti credinciosi ai zeului Soare se proclamau ei insisi ” Preotii lui Cristo”. Adorarea lui Serapis a fost importata in Egipt din Pont, o provincie limitrofa Betaniei. Crestinii mentionati de Plinius Cel Tanar erau toti, probabil, credinciosii lui Serapis, care erau toti evrei.Suetonius (somitate juridica in timpul imparatului Adrian), in opera sa „Viata lui Claudiu” povesteste ca acesta i-a condus pe evrei, care instigati de Cristos (Crestus) incercau tot timpul sa se ridice contra Romei. Insa cum se spune ca asta s-ar fi putut intampla cam 15 ani dupa crucificarea lui Isus Cristos, nu putea fi cel pe care il cunoastem ca Isus Cristos. Filo, marele istoric evreu, desi era contemporan cu Cristos, nu face absolut nici o referinta la Isus.Justus de Tiberius, natural din Galilea, a scris o istorie care acoperea toata perioada in care se zice ca ar fi trait Isus, (de observat ca aici nu zic „Cristos”, pentru ca in toate religiile practic a existat un „Cristos”, un profet-mesager sau un salvator) dar nici un moment nu mentioneaza numele lui.Scrierea lui a fost studiata de Fotie, patriarh crestin si erudit din Constantinopolul sec. 9, el zicand: „Justo nu face nici cea mai mica mentiune asupra aspectului lui Cristos, asupra faptelor care s-au petrecut sau cum au fost realizate celebrele miracole”.Crucificarea deasemeni este nesigura. O istorie o pune la 9 dimineata „a treia oara”, in timp ce alta zice ca s-a produs la a sasea ora in mijlocul zilei. Se spune ca Isus a prezis ca va petrece 3 zile si 3 nopti in mormant, dar istoriile sinoptice ale faptului spun ca a fost o zi si doua nopti, adica o zi si jumatate.Scriitorii Evangheliilor ne dau trei opinii diferite asupra naturii lui Isus. Marcu il vede ca „Fiul Omului”. Matei si Luca il adora ca pe „Fiul lui Dumnezeu”, iar Ioan il considera Dumnezeu insusi,pe cine credem acum? Dar exista un enorm volum de literatura care demonstreaza de o maniera logica si inteligenta, repetata, faptul ca Isus Cristos este o reprezentare de caracter mitologic, similara zeilor din Grecia , Roma, Egipt, Sumeria, Fenicia sau India, zei care sunt toti azi admisi ca mituri, nu ca figuri istorice. Cautand in profunzime, in acest volum de studiu, se descopera ca toata istoria lui Isus este bazata in miturile eroilor mult mai vechi care au existat mii de ani inaintea lui, la mai toate culturile. Asa se descopera ca aceasta poveste nu este o reprezentare istorica a unui tamplar evreu rebel, care a trait fizic in Orientul Mediu acum 2000 de ani. De-a lungul secolelor s-a demonstrat continuu ca personajul Isus Cristos a fost inventat, nu a reprezentat o persoana reala, dar a fost convertit in super-om de catre discipolii sai entuziasti si biserica.Unii dintre „parintii bisericii” au recunoscut ca au fost obligati constant sa apere ceea ce trebuia sa creada poporul, aceasta fabula absurda fara nici o baza solida care sa o sustina, si incercind sa impuna o legenda ca un fapt real care a avut loc in Iudeea.Afirmatia ca Isus Cristos este un mit se poate proba nu numai prin lucrarile „dizidentilor” bisericii si a „paganilor” care cunosteau adevarul si care au fost combatuti sau asasinati pentru lupta lor impotriva sacerdotilor crestini si parintilor bisericii, ci si cu propriile declaratii ale unor importanti crestini care revelau continuu ca stiau ca Isus Cristos era un mit fondat pe zeii mai vechi cunoscuti cu mii de ani in urma. In timpul cind se spune ca a trait Isus, exista inca marea biblioteca din Alexandria si o retea de informatie din Europa pina in China si aceasta retea avea acces la numeroase manuscrise care redau aceeasi poveste, dar apartinind unor etnii diferite.
  „Cand un om delireaza se numeste nebunie.Cand multi oameni delireaza se numeste religie”-Robert Pirsing

 38. Domnule Radu,eu nu am tinut mortis in favoarea mitului Iisus…eu doar l-am intrebat pe domnul Popescu de unde stie ca Iisus nu a existat!…Dupa cum vad sunteti bine documentat…Eu mi-am pus demult intrebari de genul acesta.Eram odata,din intamplare,la o predica a unui preot.Stateam si ma uitam ce vorbea omul acela,ca exista rai,ca exista iad,ca isus ne poate mantui,si asa mai departe,stiti dumneavoastra…Eu am studiat mecanica,nu stiu istorie ca si dumneavoastra…auzisem de la un student in teologie ca spunea ca mai sunt scrieri care amintesc de existenta sa,de exemplu Manuscrisele de la Marea Moarta si spunea ca si Josef Flavius mai aminteste de viata lui…nu stiu ce sa zic..Pe buna dreptate spunea David la inceputul forumului:daca Dumnezeu cunoaste viitorul,atunci el cu siguranta stie daca eu voi ajunge in rai sau in iad…sa presupunem ca eu voi ajunge in iad…atunci de ce ma mai creeaza?!sa ma chinui o vesnicie in iad?!si pentru ce?pentru acestia 100de ani care ai traiesc aici,urmarindu-mi fiecare miscare,ma arunca la urma in iad ca sa ma chinui vesnic!!ce logica e aceasta?
  Domnule Radu,daca tot exista un Dumnezeu, probabil ca e cu totul altfel decat al vad ei…Pe curand!

 39. D-le Albulescu Mihai,dupa lecturarea dovezilor cu privire la mitul Iisus,considerati ca manuscrisele de la Marea Moarta si ce spune Josephus Flavius (si nu Josef Flavius)este ceva demonstrabil?.

 40. Domnule Radu,nu stiu…biserica cel putin asa sustine…stiti cum e…nu le putem lua ideea…e a lor si nu a noastra…a noastra trebuie aruncata la cosul de gunoi…la urma urmei nu este demonstrabil,pentru ca eventuala lui existenta a avut loc la un moment dat in timp si spatiu, nu se poate experimenta ca in mecanica…

 41. Nu există nici cea mai mică îndoială că Dumnezeul Vechiului Testament este un Dumnezeu gelos şi răzbunător, abătând nu doar asupra păgânilor păcătoşi, ci chiar şi asupra Poporului Său Ales, foc, fulgere, boli hidoase, pucioasă şi alte blesteme.Crezând că Biblia este divin inspiratul cuvânt al lui Dumnezeu, unele fiinţe umane sunt pregătite să pună deoparte nu doar raţiunea, ci chiar şi bunul-simţ, în ce priveşte oricare dintre pasajele ce se găsesc în aceasta, indiferent cât de josnice sau sângeroase ar fi.Timp de zece secole, creştinismul, înarmat cu omnipotenţa Bisericii şi Statului, fără concurenţă care să i se opună, a reuşit să depraveze, să înjosească şi să falsifice mintea Europei. Nu avea competitori, pentru că în afara Bisericii nu existau nici gânditori, nici persoane educate. Ea singură preda, ea singură vorbea şi scria.Toate religiile, cu zeii, semizeii, profeţii, mesia şi sfinţii lor, sunt produse ale fanteziei şi credulităţii unor oameni care încă nu au atins dezvoltarea maximă şi personalitatea completă a puterilor lor intelectuale,deci toate religiile au fost create de oameni cu un scop.Religia este doar o încercare disperată de a găsi o scăpare din situaţia într-adevăr gravă în care ne aflăm. Iată-ne în acest univers în întregime fantastic, neavând aproape nicio idee dacă existenţa noastră are vreo semnificaţie reală. Nu e de mirare, atunci, că mulţi oameni simt nevoia pentru o credinţă care să le dea un sentiment al siguranţei şi nu e de mirare că sunt foarte furioşi pe oamenii ca mine care spun că aceasta este iluzorie.Cat despre iad spun urmatoarele:”Iadul este o insultă la adresa umanităţii. Când îmi spuneţi că Zeul vostru v-a creat după chipul şi asemănarea lui, vă răspund că (el) trebuie să fi fost foarte urât”.Nu pot concepe un Dumnezeu care-şi răsplăteşte şi pedepseşte creaturile sau are o voinţă de felul celei pe care o găsim în noi. Nici nu pot, nici nu aş vrea să concep că un individ supravieţuieşte morţii fizice; să îndrăgească astfel de gânduri sufletele slabe, din teamă sau egoism absurd.Spuneau că Dumnezeu e acolo sus şi controlează lumea şi deci că trebuie să ne rugăm împotriva lui Satan. Ei bine, dacă Dumnezeu controlează lumea, îl controlează pe Satan. Pentru mine, religia era plină de afirmaţii greşite şi abuzuri logice cu care nu puteam fi de acord.Pe măsură ce specia umană trece în adolescenţă şi devine adultă, nu-şi mai poate permite să-şi conducă afacerile prin acele mituri simple.Ar putea o fiinţă să creeze cele cincizeci de miliarde de galaxii, fiecare cu două sute de miliarde de stele şi apoi să se bucure de mirosul cărnii arzânde de capră? Strămoşii noştri umani s-au gândit mult şi bine la cine şi ce erau şi au găsit cele mai bune explicaţii de care erau în stare. Ceea ce este înspăimântător este că-noi suntem in in sec.XXI intrând în era spaţială, devenind o societate bazată pe ştiinţă – încă ne mai agăţăm de acele explicaţii, care datează din Epoca Pietrei. Cred că avem nevoie de o modalitate mai fructuoasă de analiză a acestor întrebări. Avem nevoie de gândirea filosofică entuziasmantă,deci nu poţi convinge un credincios de nimic; deoarece credinţa lui nu se bazează pe dovezi, ci se bazează pe o nevoie profundă de a crede.N-am întâlnit niciodată o persoană religioasă, indiferent cât de devotată, care să nu se fi gândit într-un moment al vieţii că poate nu există niciun dumnezeu, poate vorbesc singur, poate rugăciunea asta nu primeşte răspuns.Dacă Dumnezeu este dragoste şi dacă Dumnezeu este de asemenea omniprezent, atunci Diavolul nu poate exista. Dacă Diavolul există, Dumnezeu nu poate fi dragoste şi, în acelaşi timp, omniprezent. Totuşi, se spune că există atât un Dumnezeu al dragostei, omniprezent, cât şi Diavolul.Ultimele cuvinte ale lui Isus pe cruce, «Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit ?», nu prea par a fi cuvintele unui om care plănuise ca lucrurile să iasă aşa. Nu trebuie să fii Sherlock Holmes ca să-ţi dai seama că aici este ceva în neregulă! Suntem dispreţuiţi pentru că suntem o personificare umblătoare şi vorbitoare a îndoielilor adăpostite în subconştientul fiecărei persoane religioase. Şi ceea ce nu suportă religioşii la noi ateii este că, în mare parte, suntem fericiţi, pe când ar trebui să fim nefericiţi fără un dumnezeu.Când un om este eliberat de religie, acesta are şanse mai bune să trăiască o viaţă normală şi plenară.Dacă mergem înapoi la începuturile lucrurilor, vom descoperi întotdeauna ca ignoranţa şi teama au creat zeii; că imaginaţia, impresia şi înşelăciunea i-au ornat; că slăbiciunea îi venerează; că obişnuinţa îi tolerează; şi că tirania îi favorizează pentru a profita de orbirea oamenilor.Credinţa este marea eludare, marea scuză pentru evitarea nevoii de a gândi şi evalua dovezi. Credinţa se manifestă în ciuda, poate chiar din cauza lipsei dovezilor.Opiniile ştiinţifice sunt susţinute de dovezi şi obţin rezultate. Miturile şi credinţele nu sunt şi nu obţin…. Data viitoare când îmi spune cineva că Isus a murit pentru păcatele mele voi fi tentat să răspund «A, da? Păi Prometeu a petrecut câteva mii de ani în care ficatul îi era sfâşiat de un vultur doar ca să vă puteţi voi găti mâncarea – şi EL nu ameninţă să vă pedepsească dacă nu-l veneraţi!

 42. Toata discutia despre iad este in afara Bibliei. In Biblie nu se gaseste cuvantul iad. Biblia vorbeste despre un „iaz de foc” care va curati pamantul pentru a face un pamant nou, si atata tot… Iadul este o inventie omeneasca, un fel de sperietoare pentru nestiutorii care in loc sa citeasca, cred ce spun altii…

 43. Si nu numai atat…aceasta-i este numai o contradictie!BA ca unii merg in cer,(pai atunci la ce ar mai trebui pamantul nou),ba ca altii vor fi intr-un loc unde va fi plansul si scrasnirea dintilor…ce sa mai crezi?Nu-i de mirare ca exista atatea secte…Ce fel de Dumnezeu este acela care creaza iadul.Si inca mai spune ca el este dragoste…

 44. „Daca mana ta te face sa cazi in pacat, taie’o; este mai bine pentru tine sa intri ciung in viata, decat sa ai doua maini si sa mergi in gheena, in focul care nu se stinge si unde viermele lor nu moare si focul nu se stinge.” (Marcu 9,43-44)

  Despre bogatul din plida bogatului nemilostiv se spune: „Pe cand era el in locuinta mortilor, in chinuri.. bogatul a zis: Rogu-te dar, parinte Avraame, sa trimiti pe Lazar in casa tatalui meu, caci am cinci frati si sa nu vina si ei in acest loc de chin” (Luca 16,23;27;28)

  Iazul de foc nu are legatura cu faptul ca pamantul va trece cu foc, sunt doua lucruri separate.

  Existenta pamantului nou nu impiedica cerul.

  Dragostea lui Dumnezeu poate fi necinstita si cu atat mai mult se justifica existenta iadului. Dumnezeu este dragoste dar este si drept. Altfel ar fi o dragoste prosteasca. (Daca Hristos nu ar fi murit pentru pacatosi, nimeni nu ar fi implinit standartul dreptatii lui Dumnezeu si ar fi mers in iad. De aceea singura salvare este prin pocainta si credinta in Hristos)

  A spune: Daca Dumnezeu este dragoste dar exista si iad! E ca si cum spui: cum poate exista „+” si „-” in acelasi timp? Alb si negru? Sus si jos? Frig si cald? Spitale si puscarii? s.a.m.d.

  Atacul existentei iadului este o subtilitate oarecum ieftina. Daca nu exista iad, pot sa pacatuiesc, sa traiesc cum vreau. Nu putem ascunde aceste interese meschine ale firii omenesti corupte.

  In fine fratilor, noi prezentam adevarul si acesta nu trebuie sa fie corupt de interesele si dorintele omului, daca vrea sa ii fie de folos.

 45. Bun!…Hai sa zicem ca aveti dreptate,domnule Florin…Dar ce se intimpla,sa zicem,cu un japonez sau cu un om din Noua Guinee,din secolul 13?!Care nu au avut o Biblie in mana in viata lor…Si acestia merg in iad?Sa nu uitam ca si ei sunt creatia lui Dumnezeu…

 46. Stimate Ateistu’:
  Noi nu trebuie sa ne bazam pe dovezi,ele exista ,doar ca unii au ochii deschisi si totusi nu vad deoarece spiritual vorbind sunt orbi de-a binelea.Atunci cand traiesti experiente personale cu Dumnezeu,nu cred ca mai ai curajul sa-l infrunti si sincera sa fiu afirmatia pe care ai facut-o ca esti fericit fara de D-zeu,nu cred ca este reala si nici autentica.Intre religie si credinta este o mare diferenta.Credinta este numai una singura in Isus Hristos,Domnul si Mantuitorul nostru.Religia este doar o forma de evlavie.As dori totusi sa-ti pun o intrbare:daca ai citit biblia si ce te a determinat mai mult sa crezi in filozofie?Din cate stiu eu D-zeu sfideaza orce logica a filozofiei si stiintei.A fi puternic inseamna a te increde in Dumnezeu ….Deci D-zeu este dragoste,dar El face si dreptate in acelasi timp,promisiunile si fagaduintele Lui stau in picioare iar noi avem liberul arbitru de al alege sau al respinge.Fii binecuvantat!!!Alege-l pe El si nu vei regreta!!!God bless you !!!LIFE IS SHORT. MAKE IT COUNT

  ,,Nimic nu este mai extraordinar decat sa te imprietenesti cu un om strain de Dumnezeu,sa-i areti iubire si sa-l conduci la Hristos.Nimic.”(Bill Hybels)

 47. D-le Costin !
  As avea rugamintea daca tot ati citit de 2 ori biblia,sa mai recititi odata:OSEA 5:2.
  ,,Viata este scurta,fa-o sa conteze.”
  ,,Domnul sa-ti lumineze viata.”

 48. Draga Mely,fara dovezi putem inventa orice!Intr-adevar,stiinta este un mijloc de abordare a realitatii…metodele ei de cercetare sunt relative (nu toate).Dar de aici,pina in a crede in ceva pe care nu-l vezi.Mi-ar placea sa fiu ca tine.Voi credinciosii aveti raspunsul la toate intrebarile.Cat despre mine,eu am o multime de nelamuriri…nu-i de mirare ca lumea nu crede in Dumnezeu!Omul a evoluat de la aruncarea cu sulita la anihilarea in masa cu bomba atomica.Unde este Dumnezeu in aceasta dezvoltare?

 49. Mihai,
  Atunci cand o persoana este sincera si il cauta pe D-zeu,este imposibil ca D-zeu sa nu i se descopere.E normal ca la inceput avem o multime de nelamuriri,dar asa cum un copil mic la inceput are nevoie de hrana usoara(cum ar fi laptele)si pe masura ce creste este hranit cu mancare mai consistenta asa este si cu perceptia credintei.Pe parcurs ne maturizam si noi in credinta si il simtim pe D-zeu ca este cu noi si se implica in toate activitatile noastre si mai ales incepem sa ne asemanam cu El.Nicaieri in biblie nu ni se cere sa credem,fara sa cercetam.Ioan 5:39 ,,Cercetati Scripturile pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vecinica,dar tocmai ele marturisesc despre Mine”.Avem dovezi atat de evidente in ceea ce priveste existenta lui Dumnezeu(Ieremia 33:20).Meciul vietii se joaca pe stadionul lumii antrenorul fiind Domnul nostru ISUS HRISTOS.

 50. In constiinta pe care o are numai omul,si prin care o sa fie judecati cei ce n-au auzit vestea salvarii adusa pe gratis tuturor oamenilor care au auzit-o si primit-o crezind in Cuvintul Lui Dumnezeu.Timp de 40 de zile dupa inviere Domnul Isus a invatat pe cei care 3,5 ani au ascultat cuvintele Lui nu numai de doua ori au vazut semne si minuni pana si inviere din morti si totusi nu au crezut pini nu au crezut proorociile V.T. cu privire la nasterea,viata,moartea si invierea Domnului Isus.Stiti ca statisticile arata ca 95% din proorocii sau implinit intocmai si mai poti crede ca cele 5 nu se vor implini.Acum Duhul Sfint convinge oamenii sa creada in Cuvant,iar Fiul sta la dreapta Tatalui si mijloceste pentru tine.Primestel cat mai este har si Duhul nu a fost luat de pe pamint. Cind respiri aer gindestete la Harul Lui Dumnezeu,El este dat omului pe gratis dar e cel mai scump,il folosesti ai viata nu-l folosesti MORI.Te rog in Numele Domnului Isus respira si vei avea viata vesnica si nu moarte vesnica.Nu de tine depinde prima nastere si prima moarte,dar numai si numai de tine depinde a doua nastere si moartea adoua.Eu scriu aceasta veste la ora 2 de noapte pentru ca te iubesc si-ti doresc viata vesnica,altfel nici nu-ti scrieam.Ascultati cugetul si dupa asta Duhul.Cu cea mai mare dragoste Andries.

 51. Prin ateist inteleg acea persoana care nu numai crede ca nu exista Dumnezeu, nici sub cea mai abstracta forma a sa, dar crede ca si religia este nociva evolutiei societatii umane deci,sa eliberam pentru totdeauna omul de iluzia existentei lui Dumnezeu, sa creeam un om nou, capabil sa-si ia propria soarta in maini.Dumnezeu este o amagire, rezultata in urma evolutiei ideilor si conceptelor in societatea umana iar credinta nu este o necesitate adanca si metafizica a sufletului nostru, ci este un produs secundar al evolutiei, un concept cultural. Ea isi are originea intr-o functionalitate a creierului nostru,dar care deviaza intr-un alt context.In plus, religia se foloseste de tendinta naturala a copiilor de a crede tot ce le spun parintii… situatia este asemanatoare unui fluture care a invatat sa zboare drept uitandu-se la stele. Aflat in jurul unei lumanari, fluturele se misca intr-o spirala catre lumanare, pana cand este ars de flacara lumanarii.Notiunea ca religia este un domeniu in care cineva poate pretinde ca e expert, trebuie chestionata si pusa sub semnul intrebarii care ar suna asa:”Daca eu nu stiu ce e in capul unui om, cum as putea pretinde ca stiu ce e in capul lui Dumnezeu?” cu argumentul major ca orice creeatura inteligenta, suficient de complexa sa creeze ceva, trebuie sa fie un rezultat final al unui proces gradual de evolutie.Ca atare si D-zeu trebuie sa fie rezultatul unui alt proces de evolutie, proces care trebuie sa fie mai complicat decit procesul de evolutie al omului (pentru ca Dumnezeu este mai complicat decit omul).Atunci de ce sa ne complicam sa-l introducem pe Dumnezeu, daca nu simplificam nimic?.Religia a evoluat de la politeism la monoteism. Daca procesul de evolutie continua, ea este condamnata sa elimine si singurul Dumnezeu din monoteism, conducand la ateism.Existenta lui Dumnezeu este o ipoteza stiintifica ce poate fi testata in practica.De ce am crede mai mult in Iisus Hristos, si mai putin intr-un set chinezesc de ceai orbitand in jurul Soarelui? Oare nu sunt ele la fel de improbabile?.Ne exista nici un fel de motiv pentru care am putea crede ca Cel ce a creat lumea este si bun, ca ne asculta rugaciunea si ne iarta pacatele…Este un accident al istoriei sa consideram normal pe cineva care crede ca Dumnezeu ne asculta gandurile, si bolnav mintal pe cineva care crede ca picaturile ploii vorbesc cu el in alfabet Morse.Cei care cred ca au avut experiente religioase au fost foarte probabil sub influenta unei halucinatii.Aceasta pentru ca creierul nostru este foarte bun in a interpreta imagini, si a scoate informatie chiar si din „piatra seaca”.Acest mecanism poate da gres cand informatia este putina, la limita cand am recunoaste ca nu e informatie. Atunci concluziile pe care le trage creierul pot fi gresite. Se poate deci intimpla ca sa credem ca am vazut ceva, cand de fapt creierul nostru a dat gres. Exista o parere larg raspandita ca Universul este “aranjat” precis in asa fel incit viata sa poata apare in el (exemplul celebru al planetei Jupiter care este ca un „aspirator”, curatind zona de asteroizi care altfel ar lovi Pamintul). De aceasta „aranjare” ar fi responsabil Dumnezeu, spun unii.Viata in Univers este rara precum acul in carul cu fan, dar noi stam chiar pe varful acului, si deci sa nu ne miram ca ni se pare ca totul este aranjat parca special pentru noi…Religia este un produs secundar al mintii omenesti, iar mintea poate fi vazuta ca un sistem modular de procesare date.Fiecare modul isi are rolul lui primar dat de evolutie, iar unul dintre aceste module are ca efect secundar credinta,credinta ce nu este scopul precis al acelui modul. Religia este in mod special eficienta in a indoctrina creierul copiilor, cand acestia sunt cei mai vulnerabili in perioada lor de crestere si invatare, si cand cred tot ceea ce li se spune.Astfel, se stie ca copii cred usor ce le spun parintii. Aceasta credinta oarba este implantata adanca in codul genetic, ea ferindu-i pe copii de pericole cand sunt mici. Utilizarea religiei este atunci indoctrinare curata, ce sa mai spunem despre scoala? oare, prin acelasi argument, nu este scoala o masina de indoctrinare?.Religia este o unitate de informatie culturala,capabila de a se propaga de la o minte la alta, un concept cultural care isi are propria evolutie, viata si moarte, in spatiul abstract al culturii societatii omenesti. Religia se renormalizeaza, se adapteaza la veacul in care exista (precum un organism), fiind in stare sa supravietuiasca in acest spatiu al culturii. Argumentez caci nu ne putem baza pe Biblie pentru a ne costrui morala, pentru ca Biblia (in mod special Vechiul Testament) este foarte violenta. De ce i-ar pasa lui D-zeu despre o creatura asa insignificanta ca noi?.Noi de dam niste „aere”,ridicand micile noastre pacate la evenimente de semnificatie universala!.Noul Testament este si el plin de violenta:”Daca vine cineva la Mine, si nu uraste pe tatal sau, pe mama-sa, pe nevasta-sa, pe copiii sai, pe fratii sai, pe surorile sale, ba chiar insa viata sa, nu poate fi ucenicul Meu.”(Luca, 14:26). Un punct interesant este argumentatia ca crestinii re-interpreteaza textele vechi in modul in care le place lor. Religia are un potential destructiv urias, pentru ca poate pune bazele urii (catre celalalt). De ce sunt asa de ostil fata de religie? pentru ca religia submineaza stiinta, duce la fanatism (de ex.martirii islamisti), si incurajeaza sau discrimineaza impotriva oamenilor sau a anumitor categorii,si exemplele ar putea abunda si sunt cunoscute deja.Religia umple „golul” psihologic al omului, dandu-ne consolare si inspiratie?.Consolare si inspiratie putem primi de la filosofie si stiinta iar ateismul este o atitudine mult mai pozitiva si mai dinamica decat religia, religia care ne da raspunsuri nesatisfacatoare la misterele vietii.Puterea religiei de a consola,nu face religia mai adevarata, este timpul, de a inlocui Dumnezeu in rolul lui de consolator al sufletelor noastre.Poate ca viata este goala, poate ca nu este nimic dupa moarte,este o prezumtie infantila in a crede ca altcineva (Dumnezeu adica) are o responsabilitate in a da vietii noastre un sens.Cel putin toti suntem de acord ca numai noi insine putem da sens vietii noastre…

 52. As vrea doar sa spun ca ,,Intelepciunea lumii acesteia este o nebunie inaintea lui D-zeu.”(1Corinteni3:19).Cu totii ne chinuim din cand in cand sa luam vreo decizie importanta,incercand sa stabilim cel mai bun mod de a actiona.Dar D-zeu nu trebuie sa se chinuiasca sa ia vreo decizie.El n-are nevoie sa delibereze in Sine insusi,nici sa consulte pe altcineva,caci poseda o intelepciune intuitiva,infinita si infailibila:,,Priceperea Lui nu are margini”PS.147:5~~Intelepciunea lui D-zeu nu numai k o depaseste pe a noastra asa cum cerurile se inalta deasupra pamantului,dar depaseste cu mult intelepciunea si viclenia adversarilor nostri.Aceasta realitate ar trebui sa ne mangaie personal.Personal,cel putin pana acum,am gasit k e mai usor de suportat adversitatea din niste imprejurari contrare decat cea din partea altor oameni.Se pare k si David a impartasit acest sentiment,caci el declarain 2Samuel 24:14,,Am ajuns intr-o mare nenorocire.Sa cadem in mainile Domnului,caci mila Sa este mare,dar sa nu cad in mainile oamenilor!”Din diverse motive, oamenii pot decide sa se poarte cu noi in mod nedrept,sa castige anumite avantaje de pe urma noastra sau chiar sa ne folosesca in scopurile lor egoiste.Dar Proverbe 21:30 spune:,,Nu exista nici intelepciune,nici inteligenta,nici sfat care sa poata reusi impotriva Domului”.De aceea putem spune:,,Daca D-zeu este pentru noi,cine poate fii impotriva noastra(Romani:8.31).Chiar si planul cel mai marsav al adversarilor nostri va implini doar ceea ce a randuit D-zeu in mod suveran pt. noi si va face sa se intample in intelepciunea Sa infinita.Dincolo de imprejurarile noastre personale,putem afirma k intelepciunea infinita a lui D-zeu,care ii calauzeste putereasuverana,domneste de asemenea peste lumea intreaga.Cea mai mare parte a lumii pare k scapa controlului lui D-zeu si majoritatea evenimentelor nu par sa aiba vreo semnificatie.De ce au murit sufocati de noroi acei copii din Tara Galilor?De ce mii de oameni mor de foame in Africa?Cum de tocmai tarile cele mai ,,nedrepte”prospera cel mai mult?De ce bogatii se imbogatesc mereu,iar saracii saracesc?Cu siguranta k traim intr-o lume blestemata din cauza PACATULUI(care a ajuns la culme),si am putea foaryte simplu sa atribuim toate aceste evenimente pacatului omenirii.Daca insa recunoastem suveranitatea lui D-zeu,trebuie sa concluzionam k El tine sub control toate aceste triste imprejurari si k,in intelepciunea Sa infinita,El le face sa coopereze la implinirea planurilor Sale.Aceste imprejurari nu reprezinta o serie de evenimente necontrolate si fara legatura.Dimpotriva,toate fara exceptie fac parte din planul perfect al lui D-zeu,care intr-o zi va fi aratat k a contribuit la gloria Sa si la binele Bisericii Sale.Trebuie sa invatam sa nu mai intrbam ,,de ce”,nici sa cautam explicatii rationale si mai degraba sa avem sufletul calm si linistit.Totusi,aceasta nu inseamna sa cadem in indiferenta si nesimtire fata de imensa suferinta care exista in lume.Trebuie sa ne rugam pt. victimile tragediilor si,cand putem,sa contribuim intr-un mod palpabil la usurarea suferintelor lor.Este posibil sa ne aratam plini de compasiune fara sa contestam modul in care D-zeu guverneaza lumea.O astfel de atitudine,cand natura si motivele evenimentelor ne deruteaza,constitue singurul drum catre pace,consolare si bucurie.A sti k o intelepciune infinita guverneaza evenimentele lumii ar trebui sa ne umple de bucurie.Multe lucruri se infasoara in intuneric si mister si pare uneori sa domneasca o confuzie fara iesire.Adeseori predomina rautatea,si D-zeu pare sa fi uitat de creaturile sale.Propril nostru drum prin viata este intunecat,intortocheat si presarat cu greutati si pericole.Ce mangaiere sa stim k o intelepciune infinita guverneaza fiecare eveniment din lume,k aduce ordine in sanul confuziei,lumina in intuneric si face k toate lucrurile ,oricare ar fi aspectul lor actual si tendinta lor aparenta,sa lucreze impreuna spre binele celor ce il iubesc pe D-ZEU.Te poti simti singur, trist, dar niciodata invins. Poti pierde, poti gresi, poti suferi, dar nu te gandi sa abandonezi. Aminteste-ti atunci ca esti puternic, ca sunt lucruri pe care nimeni nu le poate face mai bine decat tine. Priveste viata cu ochi de invingator…. Domnul va raspunde la strigatul inimii tale potrivit indurarilor Sale numeroase.Timpul Lui este perfect…deci,ai rabdare. GBU~~~~~

 53. Iadul e dovada respectului si dragostei din partea lui Dumnezeu pt om. Daca nu L-ai vrut in viata asta, de ce sa te oblige sa stai o vesnicie alaturi de El in cer?

 54. MELY,

  NU ADUCETI DOVEZI CONCRETE!!!CI NUMAI BIBLIA AIA PUSA PE SEAMA UNUI D-ZEU!!! CARE MAI AMENINITA UMANITATEA ASTA CU UN IAD!!! SI MAI VORBITI SI PE LANGA SUBIECT CA ASA FAC CRESTINII DE OBICEI,NU RASPUNDETI LA INTREBARILE PUSE CI NUMAI,NUMAI,BIBLIA!!! ARE O SCUZA CHESTIA ASTA???
  „Iadul e dovada respectului si dragostei din partea lui Dumnezeu pt om.”
  CE DEFINITIE BETON A-TI DAT!!! DE CE NU SI-A LASAT ACEST D-ZEU NISTE AMBASADORI PE PAMANT,ASA SA MAI VORBIM IN CAUZA!!! NIMENI NU SA INTORS DIN MOARTE CA SA EXPLICE CA EXISTA CU ADEVARAT UN RAI SAU UN IAD!!!

 55. Draga Mely,o inteligenta infinita nu poate exista…Gandeste-te te rog:ea s-ar bloca instantaneu!Daca ar cunoaste viitorul,si omul are posibilitatea de a alege,inseamna ca nici Dumnezeu nu poate schimba viitorul(presupunand ca omul a facut o alegere impotriva planului lui Dumnezeu).Avem dovezi atat de evidente in ceea ce priveste existenta lui Dumnezeu,asa mi-ai scris tu in postarea ta de mai sus;foarte bine nu intram in amanunte;meciul vietii se joaca pe stadionul lumii,antrenorul fiind Domnul nostru Isus Hristos,ai spus tu in continuare;bine de acord.Ma intreb,daca te-ai fi nascut intr-o familie de jainisti sau de budisti,ai fi gandit la fel?

 56. Sincera sa fiu,nu vreau sa intru in polemica cu nimeni.Eu m-as simti foarte privilegiata sa am la dispozitie atatea sfaturi si as incerca sa le fructific cat de mult as putea.Dar se pare ca exista atata ignoranta si rea vointa.Traim intr-o lume care adora independenta si increderea in sine.,,Eu sunt stapanul destinului meu,seful sufletului meu”~~~~iata deviza societatii noastre.Din cauza naturii noastre pacatoase,putem adopta cu usurinta modelul de gandire al lumii.Avem tendinta de a ne baza pe noi insine mai mult decat pe D-zeu.Isus spunea:,,Fara Mine nu puteti face nimic”.Nu conteaza daca esti un om in care sa predomine punctele tari sau cele slabe din punct de vedere omenesc.Poate k esti cel mai competent in domeniul tau,dar,daca D-zeu vrea sa te foloseasca,te va face sa-ti simti acut dependenta de El.El va nimici tocmai jucrul in care ne incredem,astfel incat sa invatam sa depindem de El si nu de noi insine.Fara indoiala k adversitatea este grea.De obicei ne ia prin surprindere si pare sa loveasca acolo unde suntem cel mai vulnerabili.El are un scop pentru fiecare incercare pe care o aduce sau o permite in viata noastra.Putem fi siguri ca El a destinat-o intr-un fel sau in altul, pentru binele nostru si gloria Sa.Pentru a creste in capacitatea ta de a te increde in Dumnezeu in vremuri de adversitate, trebuie sa asezi mai intai o temelie solida a unei relatii personale zilnice cu El.Tu vei putea sa stabilesti cu Dumnezeu o relatie de incredere doar in masura in care Il cunosti in mod intim si cauti sa-L asculti in toate privintele.Sunt convinsa ca toate aceste scrieri vor ramane ca o marturie vie si nu vom avea nici o scuza in ziua de apoi.Ma gandesc cu durere ca poate Dumnezeu ne va intreba:,,Omule ce nu ti-am dat si de ce ai refuzat sa Ma primesti in inima ta?”ce vom raspunde atunci?La asta trebuie sa meditam cu totii!Multe binecuvantari!

 57. Domnilor,dar tot pe linga subiect sunteti;Costin are dreptate!Eu va intreb una,voi abordati alt subiect!Rog sa se uite cineva la toate postarile mele(vreun credincios)si sa-mi raspunda!Eu nu va intreb din rea vointa,ci din nestiinta!

 58. Mihai,
  Asculta cu mare atentie acest videoclip si vei intelege totul ,daca si reflectezi putin la continutul cuvintelor:
  ,,Cand povestea de dragoste ti-o scrie D-zeu”––este pe acest blog, trebuie doar sa dai clik pe imagine(194).Intr-o imprejurare D-zeu spune:,,Ceea ce doresc Eu nu este ca cel rau sa moara,ci ca el sa-si schimbe comportarea si sa traiasca.”(Ez.33,11).Cand trecem printr-o perioada dificila ,in care nenorocirile par sa vina una dupa alta ,suntem tentati sa ne indoim de iubirea divina.Luptam cu propriile noastre indoieli,si Satan profita de ocazie pt. a ne sopti acuzatii impotriva lui D-zeu,precum:,,Daca te-ar fi iubit,El n-ar fi permis sa ti se intample asa ceva.”Judecand dupa propria mea experienta,Satan ne asalteaza mult mai mult in domeniul iubirii lui D-zeu decat in cel al suveranitatii ori intelepciunii Sale.A ne indoi de bunatatea lui D-zeu inseamna in esenta a sugera ca omul s-ar preocupa de bunatate mai mult decat de El.A sugera ca omul este mai bun ca D-zeu inseamna sa rastorni….adevaratul caracter al lui D-zeu si deci sa-l renegi,si tocmai acesta este scopul ispitirii,sa pui la indoiala bunatatea lui D-zeu.Prin intermediul lui Isus,Dumnezeu ne adopta ca si niste copii ai sai si ne iubeste cu o iubire speciala.Oricat de incredibil ar putea sa para:,,El va face din tine bucuria Sa cea mai mare …si Se va veseli din plin de tine”(Tef.3,17).In Psalm 103,11 ~~~,,Caci cu cat sunt de sus cerurile fata de pamant,tot atat de mare este bunatatea Sa pentru cei ce se tem de El”.Iti mai dau un mic exemplu in legatura cu ceea ce ai zis ca nu l vedem.De exemplu nici curentul electric nu se vede dar stim ca exista.Si inca ceva,noi niciodata nu vom da socoteala de ce fac altii,ci vom da socoteala fiecare in dreptul nostru.Mi-ar place atat de mult sa ajungi intr-o zi sa spui ca ai trait experiente personale cu D-zeu si ca l-ai simtit personal .
  Fie ca dragostea Lui sa te atinga si sa te faca fericit pe tine si pe toti cei dragi tie.:)

 59. D-le Costin,
  Aceste afirmatii le consider de-a dreptul sfidatoare:
  De parca ar fi fost scrisa de un om beat, care nu a primit corect “faxul” din ceruri. Religia este o drogare (in sens figurat) a ratiunii, pur si simlpu: opium.

  Sfidarea lui Dumnezeu duce de fapt la aceasta continua invidie intre oameni. Asta e parerea mea, nu vreau sa o impun nimanui, dar gandeste-te si la cate minuni s-au intamplat, la cati oameni au fost salvati prin rugaciuni, prin credinta…Lucrurile nu sunt simple deloc (recunosc asta) dar nici o atitudine radicala nu foloseste la nimic.
  Ramai la parerea ta pentru ca tu oricum interpretezi tot ce sriu dupa cum iti convine! Daca esti ateu e convingerea ta dar pe mine nu o sa ma determini sa nu cred in Dumnezeu pentru ca eu stiu ca El este acolo si ne vegheaza. Si daca cred nu inseamna ca sunt fanatica.
  Dar inainte ca sa mai faci asemenea afirmatii.,sfatul meu este sa te gandesti de 2 ori inainte de a le da curs si ai mare grija ca D-ZEU nu se lasa batjocorit si smereste pana la pamant pe cei care sfideaza cerul…..
  Dragostea nu inseamna sa lasi pe cineva sa te palmuiasca mereu…..
  Dragostea il face pe celalalt sa vada, in tot ce spui si in tot ce faci, ca tu ii doresti binele lui suprem. Dragostea se gindeste la adevarata nevoie a aproapelui, si nu neaparat la ceea ce crede aproapele ca e bun pentru el.
  Dragoste nu inseamna sa iubesti doar pe cei ce te iubesc, iar cind ei nu te mai iubesc, nici tu sa nu-i mai iubesti. Aceasta ar insemna egoism mascat
  Dragostea nu pune problema daca celalalt merita sau nu merita. Dumnezeu face sa rasara soarele “peste cei rai si peste cei buni”. Dragostea inseamna sa te porti cu altii cum se poarta Dumnezeu cu tine, “ca sa fiti fii ai Tatalui vostru care este in ceruri” (Matei 5:45).
  Iar, daca e sa alegem o cale de razbunare, “singura cale de razbunare este ca sa nu devii ca cel ce ti-a facut rau”,
  A bincuvinta inseamna sa-l vorbesti de bine pe cel ce te blestema si-ti doreste raul, sa arati ca-l intelegi, ca vrei cu adevarat sa-l ajuti, ca nu esti suparat pe el, ca si tu ai gindi la fel, daca nu ai avea acel “plus”…asa ca :
  ,,Fii binecuvantat.”:}

 60. Draga Mely,stii foarte bine ca noi traim intr-o lume materiala;de exemplu,comunismul,nu ,ca ar fi avut ceva cu religia,ca au fost ei rai(din punctul acesta de vedere),ci ca considerau ei, ca religia nu are dovezi…bineanteles,biserici existau si pe vremea comunismului…Dar acum,eu te intreb:de ce ai ales crestinismul,si nu de exemplu budismul?Eu am discutat pe aceasta tema cu un budist,in Germania…Si ei au argumentele lor…Care este cea mai buna religie?Shintoismul?Taoismul?Ca iti repet inca o data intrebarea:daca te-ai fi nascut intr-o familie de musulmani si nu ai fi cunoscut Biblia niciodata,ai fi gandit la fel?Ce s-ar fi intimplat cu tine,ai fi mers in iad?Te rog,sa imi raspunzi punctual la aceste intrebari!!

 61. Mihai,

  Ma intreb,la ce ne-ar folosi sa presupunem ca suntem altceva decat ceea ce suntem in realitate.(nu-si au rost speculatiile).Eu cred ca nu are nici o relevanta sa raspund la intrebarile pe care le-ai pus in ultima ta postare,dar daca tu esti sincer in cautarile tale(cu toate ca ma repet),in ceea ce priveste sufletul tau ,caci pe acesta nu trebuie sa-l pierdem ,chiar daca am castiga toata lumea ,nu ne-ar folosi la nimic.Te-as ruga sa citesti referintele biblice pe care ti le las ,,Marcu 8:36~~~,Faptele Apostolilor 17:30~~~~,2Petru 3:9~~.Cand omul este intr-un impas se agata de sursa care-i este cea mai la indemana,nu este indiferent si se expune pericolului cand are mijloace pertinente de salvare.Asa este si cu acceptarea in vietile noastre a cuvantului lui D-zeu.Sper k m-am facut inteleasa.~~~multa sanatate!!!

 62. Citind ce scrie Stiinta:
  „…nociva evolutiei societatii” Evolutia societatii??????????
  Ma ajuta cineva?
  Nu reusesc sa o vad in cele doua razboaie mondiale, in stirile de la ora17, in inarmarea nucleara, in haosul creat de violenta pe stadioane, in incalzirea globala, in rautatea care atinge cote alarmante, in traumele psihice/dezechilibrele psihice intalnite sub presiunea stress-ului si nu a religiei, in numarul alarmant de sinucideri prezentat(opriti-va in Numele Domnului Isus Hristos). Da! Totusi, exista o evolutie! A armelor de distrugere in masa, a haosului, a rautatii.
  Perfecta e radiografia facuta de Sfanta Scriptura. Unde sunt roadele evolutiei de atatia si atatia ani????????
  „1Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele.
  2Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie,
  3fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine,
  4vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu;
  5având doar o formă de evlavie dar tăgăduindu-i puterea.”
  „19Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu, le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu.
  20În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui, se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi;
  21fiindcă, măcar că au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulţumit; ci s-au dedat la gândiri deşarte, şi inima lor fără pricepere s-a întunecat.
  22S-au fălit că sunt înţelepţi, şi au înnebunit;
  23şi au schimbat slava Dumnezeului nemuritor într-o icoană care seamănă cu omul muritor, păsări, dobitoace cu patru picioare şi târâtoare.
  24De aceea, Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor; aşa că îşi necinstesc singuri trupurile;
  25căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu, şi au slujit şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin.
  26Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lăsat în voia unor patimi scârboase; căci femeile lor au schimbat întrebuinţarea firească a lor într-una care este împotriva firii;
  27tot astfel şi bărbaţii, au părăsit întrebuinţarea firească a femeii, s-au aprins în poftele lor unii pentru alţii, au săvârşit parte bărbătească cu parte bărbătească lucruri scârboase, şi au primit în ei înşişi plata cuvenită pentru rătăcirea lor.
  28Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.
  29Astfel au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de porniri răutăcioase; sunt şoptitori,
  30bârfitori, urâtori de Dumnezeu, obraznici, trufaşi, lăudăroşi, născocitori de rele, neascultători de părinţi,
  31fără pricepere, călcători de cuvânt, fără dragoste firească, neînduplecaţi, fără milă.
  32Şi, măcar că ştiu hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri, sunt vrednici de moarte, totuşi, ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac.”

  „sa eliberam pentru totdeauna omul de iluzia existentei lui Dumnezeu, sa creeam un om nou, capabil sa-si ia propria soarta in maini” Evolutie-anularea existentei lui Dumnezeu-creare. Ce nu se potriveste? Cautam sa scapam de El dar totusi nu putem scoate din vocabularul nostru verbul a crea. Totusi crezi ca omul poate crea. De ce nu stai sa mai treaca milioane de ani si sa evolueze? De ce n-au asteptat si altii evolutia si au cautat „crearea” omului nou prin spalarea creierului sau alte lucruri?

  Omul eliberat de iluzia existentei lui Dumnezeu, prada atator si atator altor iluzii.

  C. Baudelaire spunea intr-una din poeziile sale:”lungi si nesfarsite convoie mortuare trec prin suflet, speranta intinsa plange iar frica infinge negrul ei steag in craniul meu”. Cu ce ma poate ajuta stiinta si filosofia cand ceru-mi devine de plumb?

  Ar trebui sa se ceara dreptul de autor lui Nero…si altora care au incercat din rasputeri sa elibereze „pentru totdeauna” omul de iluzia existentei lui Dumnezeu. De sute si sute de ani se incearca aceasta.

  A crede usor! Doar la nivelul infantil? In ciuda milioanelor de ani de evolutie asa de usor se lasa dusi de nas oameni de 50 de ani-si nu vorbim aici de religie.
  De ce cred in Isus Hristos?
  „3Dispreţuit şi părăsit de oameni, om al durerii şi obişnuit cu suferinţa, era aşa de dispreţuit că îţi întorceai faţa de la El, şi noi nu L-am băgat în seamă.

  4Totuşi, El suferinţele noastre le-a purtat, şi durerile noastre le-a luat asupra Lui, şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu, şi smerit.
  5Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa, care ne dă pacea, a căzut peste El, şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi.
  6Noi rătăceam cu toţii ca nişte oi, fiecare îşi vedea de drumul lui; dar Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor.”

  3Între ei eram şi noi toţi odinioară, când trăiam în poftele firii noastre pământeşti, când făceam voile firii pământeşti şi ale gândurilor noastre, şi eram din fire copii ai mâniei, ca şi ceilalţi.
  4Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit,
  5măcar că eram morţi în greşelile noastre, ne-a adus la viaţă împreună cu Hristos (prin har sunteţi mântuiţi).
  6El ne-a înviat împreună, şi ne-a pus să şedem împreună în locurile cereşti, în Hristos Isus,
  7ca să arate în veacurile viitoare nemărginita bogăţie a harului Său, în bunătatea Lui faţă de noi în Hristos Isus.
  8Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.
  9Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.
  10Căci noi suntem lucrarea Lui, şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune, pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.”

  „9Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire.”

 63. Stimati domni,va stimez si va respect pentru credinta voastra…dar va rog sa-mi raspundeti la intrebari…

 64. Daca urmam firul logic al declaratiei lui Iisus:

  „Eu sunt calea, adevarl si viata, nimeni nu vine la Tatal decat prin mine” Ioan 14,6

  Toti cei ce n-au auzit si deci nu au intrat in legamant cu El nu au viata vesnica.

  Acum poate puneti intrebarea: „Dar nu a auzit! Cum poate fi condamnat?” Contamnarea se face pe taram spiritual. Adam tatal nostru al tuturor atunci cand era in Eden, Dumnezeu i-a spus: „Sa nu mananci din pomul cunstintei binelui si raului, in ziua in care vei manca, vei muri negresit” Gen. 2,17.
  Deci Dumnezeu este nevinovat in situatia aceasta, pentru ca El a spus clar lui Adam ce se va intampla, el de buna voie a intrat in moarte. Acum pentru toti cei ce s-au nascut de acum robi ai pacatului, vinovat nu mai este Dumnezeu, ci Adam. Intelegeti cum lucreaza dreptatea lui Dumnezeu? Deci nu Dumnezeu este de vina ca omenirea zace in cel rau! Ci Adam care prin neascultare a adus blestemul si moartea in lume.

  Acum in acord cu intrebarea dv se vede si dragostea lui Iisus pentru lume, pentru ca El a spus inainte de inaltare:

  „Duceti-va in toata lumea si vestiti Evanghelia la orice faptura, cine va crede si se va boteza, va fi mantuit; dar cine nu va crede, va fi osandit.” Marcu 16,15-16

  De ce oare vroia Domnul pana la marginile pamantului? Probabil avea acelas gand ca al dv in minte..

  Aici se vede urgenta implinirii poruncii lui Hristos, altfel atatea suflete se pierd in intuneric.

  Vorbind omeneste acum, oriunde te-ai naste in lume, stii ca cea mai mare religie pe pamant este „Crestinismul”. Mesajul lui este asa de scurt, simplu si mantuitor „Crede in Iisus si vei fi mantuit!” incat aporape oricine este confruntat de Dumenzeu in viata macar odata sa creada si sa urmeze pe Hristos.

  Mai mult de atat biblia nu ne descopera si nu as sti sa raspund.

  Sunt unii care spun ca Dumnezeu ii va judeca dupa legea constiintei vezi Romani 2,14. Sunt de acord, dar acolo este o judecata spre osanda, nu spre mantuire. Adica constiinta este suficienta sa iti dovedeasca faptul ca esti pacatos, dar pentru mantuire ai nevoie neaparat de cunostinta Evangheliei lui Hristos.

  Dumnezeu sa ne lumineze pe toti!

 65. Domnule Florin,inteleg ce vreti sa spuneti,am vrut o lume a noastra si ne-a dat-o…”Crede in Iisus,si vei fi mantuit!”-asa sta scris in Biblie…Bun!…dar ce va face o persoana,care s-a nascut inainte de nasterea lui Iisus?Sau o persoana,care s-a nascut in America in secolul 10 sa zicem…Noi in ziua de azi n-avem nici o scuza,inteleg,dar cei de acum 2500 de ani din Africa??Cu ce sunt ei vinovati?

 66. Florin, imi cer scuze ca te contrazic, dar imi pare ca induci lumea putin in eroare si in paradoxuri ortodoxe. Dumnezeu are o judecata dreapta, nu va indoiti de asta! Isus este un exemplu, Isus este o dovada. Nu e suficient sa crezi in Isus si poc! esti mantuit, sau invers. Ca sa folosesc un limbaj proletar, Isus este un exemplu de conduita :), si o dovada a iubirii lui Dumnezeu. Cand crezi cu adevarat in El, totul vine de la sine (inclusiv mantuirea). Cand crezi cu adevarat inseamna ca ai inteles adevarul, si cand vezi adevarul e imposibil sa te intorci la minciuna. Poate suna putin ciudat dar nu e asa de complicat pe cat pare.

  1. Ilie,
   sunt de acord cu tot ce ai spus. La ce te-ai referit ca ma contrazici? 🙂 Cine crede in Iisus va fi mantuit. Asta este calea, dar nu tot ce trebuie facut, implicatiile sunt cele pe care le enumeri tu. Un lucru l-as complecta la tine: mantuirea nu vine dupa aceea, ci o primesti in momentul credintei. Sfintenia este un proces, justificarea este un act juridic, prin jertfa lui Hristos. Cum a fost cazul talharului pe cruce, Iisus i-a spus: „Astazi vei fi cu mine in rai”, sau apostolul Ioan spune bisericii: „Voi care credeti in Numele Fiului lui Dumnezeu aveti viata vesnica” (nu ve-ti avea!- la viitor!) 1Ioan 5,13.
   Imi place interventia ta!

 67. Poate ma lamureste cineva intr-o mare nedumerire a mea, si aceea ca evolutionismul anuleaza creationismul. Darwin sustine ca organismele complexe de astazi au evoluat dint-o singura celula. Luand in calcul notiunea de timp, nimic nu poate aparea instantaneu – chiar si sclipirea unui bec poate fi despicata in miliarde de nanosecunde. Chiar si biblia relateaza creatia in timp ca avand loc de-a lungul a 7 zile(sper ca sunteti convinsi cu totii de sensul metaforic al zilei dumnezeiesti, care in nici un caz nu corespunde cu o zi omeneasca). Acum va intreb, precum primul punct de pe canvas reprezinta inceputul tabloului, poate celula primordiala reprezenta inceputul genezei? Chiar daca prin absurd sustinem ca celula ar fi aparut din nimic, fiind creata de nimeni, nu poti explica maiestria si complexitatea organismelor vii decat prin evolutia celulei ghidata de o putere inteligenta.
  Geneza biblica este un text deloc complicat. Cititi-l si asemanati-l cu evolutionismul, care sustine ca celula s-a dezvoltat in ocean, deci primele fiinte vii au fost pestii (prima zi de creatie a vietii – Dumnezeu a zis: „Să mişune apele de vieţuitoare) s.a.m.d.
  Asadar, eu cred ca oamenii traiesc cu falsa impresie ca dumnezeu a savarsit creatia in 2 timp si 3 miscari – din punctul meu de vedere evolutionismul nu este nimic altceva decat creatia avand loc.
  Apoi a aparut omul, si asta da peste cap toti crestinii – cum poate cineva afirma ca omul se trage din maimuta? Ei bine, ca si creatie fizica, nu suntem cu nimic mai presus decat alte vietuitoare ale pamantului, si sper ca sunteti de acord cu asta. Cand dumnezeu ne-a creat dupa chipul si asemanarea lui, a creat forma spirituala a omului, pe care a imbinat-o cu pamantul insufletit, respectiv corpul fizic.
  Un crestin adevarat ar trebui sa stie ca aparenta fizica nu reprezinta nimic in fata lui Dumnezeu, si adevarata existena a noastra consta in entitatea spirituala.
  Sunt tare curios daca vad eu lucrurile gresit. Aveti ceva pareri sau argumente contra ?

 68. Domnule Ilie,Biblia se refera la 7 zile.Nu este nici o metafora acolo.Toti specialisti in limba ebraica sustin ca este vorba de 7 zile solare(de 24 de ore).Deci nu mai este loc de nici o interpretare.Acum:nu putem sa le avem pe amandoua intr-un singur loc:si evolutionismul si creationismul!La ce i-ar fi trebuit lui Dumnezeu miliard de ani,ca sa creeze viata?!

  1. Pentru o ființă veșnică ” miliardul de ani” nu înseamnă nimic. De fapt , creația omului s-a încheiat abia când Hristos s-a ridicat la Tatăl. Geneza lui Adam, istoria lumii până la Hristos sunt evenimente ce au avut loc într-o singură zi, ziua a șasea. Existența lumească de la Hristos până azi și in continuare are loc în timpul zilei a șaptea, ziua de odihnă divină , prezența Lui Dumnezeu fiind mai redusă, (nu inexistentă) iar activitatea demonică este mult mai crescută. Sfârșitul lumii va începe în această zi sub conducerea umană și a diavolului aruncat pe pământ deoarece Dumnezeu nu va interveni decât când situația va deveni imposibilă și va „scurta acele zile” pentru cei aleși și nu va permite distrugerea completă a umanității. Ca și acum 2000 de ani tereștri Dumnezeu va vindeca in ziua de odihnă. Ciclurile sunt foarte mari, imposibil de înțeles minții umane și nu are legătură cu timpul definit de noi ci cu o aranjare cosmologică imposibil de determinat de oameni. Sfârșitul lumii e un proces ce se va desfășura pe o perioadă lungă de timp și în care răspunsul Lui Dumnezeu va fi aproape inexistent. Răspunsul Său va apărea doar când „asinul cade în apă” și trebuie scos chiar dacă este sabatul. De aceea trebuie să avem „candelele aprinse” și să ” veghem” neîncetat pentru că nu știm ora din ziua a șaptea când Dumnezeu va reveni pe pământ.

 69. Deznădejdea este un păcat. Credința este opusul deznădejdii. Toți oamenii sunt păcătoși iar plata păcatului este moartea. Deznădejdea este cauza sinuciderilor și este, cred eu, hula împotriva Duhului Sfânt, păcat imposibil de iertat pentru că Îl exclude pe Dumnezeu, Acela care poate vindeca orice rană. Aveți credință, nu păstrați în inimile voastre că veți ajunge in iad. Nu discutați despre cum vă va fi în iad, nu creați această posibilitate nici măcar mental. Din contra, indiferent cât de păcătoși suntem trebuie să cerem Lui Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, mântuirea, așa cum a fost făcută de hoțul de pe cruce. Indiferent cât ne vom strădui , pietre de vom mânca, nu vom putea niciodată ajunge, prin propriile puteri, fără de păcat. Cine vă învață altfel este profetul minciunii. Așa că salvarea este doar la Dumnezeu. Nu vom fi rușinați în credința noastră. Niciodată. „Credința ta te-a mântuit. Mergi și nu mai păcătui”. Cu Dumnezeu totul este posibil, orice vindecare de orice fel se întâmplă la timpul cuvenit. „În lume veți avea necazuri, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea”. „Cereți și vi se va da”. Dumnezeu să ne ierte păcatele, să ne mântuiască. Amin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s