CÂNTECUL LACRIMILOR

Am gasit istorioara aceasta pe blogul lui Nicu. Mi-a placut foarte mult, vorbeste de felul de lucru al lui Beethoven mai ales in ultima lui perioada.
***

300px-beethoven.jpg

Cu siguranţă că cea mai grea încercare pentru marele compozitor Beethoven a fost pierderea auzului. Într-o discuţie cu Rossini, pe când îl felicita pentru opera sa Bărbierul din Sevilla, Rossini, miscat de altruismul marelui compozitor a spus: „Sunteţi un geniu Maestre…” „O, nu, Rossini , a răspuns Beethoven, sunt un nefericit, numai un nefericit!” Câţiva ani mai târziu, surzit complet, compunea opera Fidelio , ţinând între dinţi un corn austriac, sprijinit la celălalt capăt de pian. Era singurul mod pe care îl mai avea la îndemână pentru a percepe măcar vibraţiile instrumentului. Asa a compus Missa Solemnis si Simfonia a IX a. La premiera ei stătea ghemuit pe un scaun în mijlocul orchestrei. Nu putea distinge nici o notă, nu auzea nici un sunet sau vreun glas. Când simfonia s-a sfârsit, sala a răsunat într-o furtună de aplauze. Beethoven nu le auzea. Unul dintre interpreţi l-a luat de mână si l-a întors cu faţa spre publicul care aplauda. Când a ridicat capul avea ochii scăldaţi în lacrimi.

Nimic frumos nu poate fi făcut fără durere.

8 gânduri despre „CÂNTECUL LACRIMILOR

  1. Ma bucur ca sunt nascuta odata cu Bethoven, … si sunt deacord ca „nimic frumos nu poate fiafcut fara lacrimi..durere”..
    FRUMOASA ISTORIOARA…
    fiti binecuvantati
    Michal

  2. Binecuvantarea ascunsa in neputinte. Un paradox si totusi o mare realitate. Aici este mana Creatorului. Selectia naturala nu lucreaza cu binecuvantari ascunse in neputinte.
    Inca o dovada ca El Creatorul exista!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s