Am primit un email in care un frate imi spunea ca noi trebuie sa dam toata inchinarea noastra asa cum se cuvine lui Dumnezeu si nu zeului numit “Umanism”.
Ce ziceti? Mi se pare foarte relevanta expresia. Cred ca acesta este clinciul in care a intrat crestinismul; spunem ca Dumnezeu este bun, dar adesea cand e bun cu “mine”.
Spunem ca slujim Domnului, dar adesea cand serveste interesul nostru. Ne punem in slujba Lui, dar dupa ce El ne-a ajutat sa avem o masina, o casa, o diploma, etc.
Spunem ca trebuie sa ne slujim unii pe altii ca asa ne-a invatat Hristos, dar de aici si pana la a ne da invatatori dupa poftele noastre si a nu mai putea sa suferim invatatura sanatoasa nu e decat un pas.
Eu cred ca pentru a fi siguri ca nu confundam pe cele doua este necesar sa ne punem intrebarea: “Cine slujeste pe cine?”
In preajma Craciunului cand Dumnezeu devine cu totul „uman”, sugestia de a alege intre umanism si crestinism este deplasata, dupa parerea mea. De ce trebue sa alegi ntre umanism si crestinism: Crestinismul adevarat dupa parerea mea este demonstat in aspiratiile ‘unanismului’.
Toate cele bune, si craciun fericit!
Draga Ulen,
Umanismul si crestinismul sunt antagonice. Umanismul vede ca masura a tuturor lucrurilor omul, pe cand crestinismul vede ca masaura a tuturor lucrurilor pe Dumnezeu.
Uite ce am luat de pe Wikipedia pentru cunoastere:
Umanismul respinge pe fata crestinismul. Tot de pe Wikipedia:
Deci, nu are sens sa le unim incercand interpretari inadecvate.
Prefer crestinismul. Crestinismul e mai preocupat in vederea binelui umanitatii decat Umanismul. Pentru umanitate a murit Christos.
Ioan 3:16:
Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică.
Ulen: nu cred ca te-ai gandit la toate implicatiile celor doua cuvinte si ca sustii in totalitate ce inseamna astazi umanism, probabil ca te-ai referit in special la ajutarea aproapelui si la sensul pozitiv al umanismului.
Personal cred ca cea mai mare cursa a Satanei este ancorata in umanism: mandria. „Tu poti fi cineva!” „Vei fi ca Dumnezeu!”, „Tu iti poti oferi sana aceasta singur. I-a fructul!” Toate acestea nu slujesc alcuiva decat sinelui. Dar daca omul se uita la sine in detrimentul voiei lui Dumnezeu sau netinand cont de ce vrea Dumnezeu, scopurile Lui, atunci este o cursa prin sine insusi.
* Africanii au o metoda speciala de a prinde cimpanzeii. Fac o scorbura intr-un pom cat o portocala, dar fix cat o portocala, incat o baga putin fortat in scorbura. Apoi se ascund undeva la panda. Cimpanzeul vine si vrea sa ia portocala. Baga mana, dar nu o mai poate scoata pentru ca gaura nu cuprinde si degetele maimutei, ci doar portocala. In timpul acesta africanul vine si prinde maimuta. Maimuta, din instinct vrea sa scoata portocala, nu isi da seama ca degetele nu au loc, se straduie, se straduie, si este prinsa in cele din urma. Propriul „egoism” daca poti sa spui asa, o face pe ea sa cada in capcana.
C-am asa ceva este umanismul pentru sufletele unora dintre noi.
* Pety: multumesc de argumentatie.
Ei da depinde a cui Wikipedia citati! Sigur daca va uitati la cea in limba engleza veti vedea o alta definitie a umanismului (sper sa nu luati wiki ca si sursa autoritara) (vezi http://www.jcn.com/humanism.php4 pentru o mai larga clasificare a umanismului). Desigur exista umanism ‘arelgios’ (refuz sa folosesc cuvintul secular aici pentru ca din nou e abuzat) care respinge cu totul dimensiunea religioasa a umanismului. Dar umanismul modern este ancorat in gindirea crestina (progresiva) postmedievala. Asa ca eu sunt satisfacut ca umanismul nu numai ca este compatibil cu crestinismul ci un crestinism care nu are la baza valorile umaniste (in sensul pozitiv) trebuie sa fie reevaluat. Dar asta-i parerea mea umila.
Sa aveti un an nou fericit!
Hai sa va dau o legatura la wikipedia care spune ceva despre umanismul crestin: http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_humanism
Nu o luati ca litera de lege totusi.
Sa fiti alduiti.
poate sa-mi zica si mie cineva o definitie clara a crestinismului?
Asta este o intrebare buna! 🙂 Va incurajez sa dati definitii ale crestinismului si sa votam pe cele bune. 🙂