Crestinism sau umanism?

Am primit un email in care un frate imi spunea ca noi trebuie sa dam toata inchinarea noastra asa cum se cuvine lui Dumnezeu si nu zeului numit “Umanism”.

Ce ziceti? Mi se pare foarte relevanta expresia. Cred ca acesta este clinciul in care a intrat crestinismul; spunem ca Dumnezeu este bun, dar adesea cand e bun cu “mine”.

Spunem ca slujim Domnului, dar adesea cand serveste interesul nostru. Ne punem in slujba Lui, dar dupa ce El ne-a ajutat sa avem o masina, o casa, o diploma, etc.

Spunem ca trebuie sa ne slujim unii pe altii ca asa ne-a invatat Hristos, dar de aici si pana la a ne da invatatori dupa poftele noastre si a nu mai putea sa suferim invatatura sanatoasa nu e decat un pas.

Eu cred ca pentru a fi siguri ca nu confundam pe cele doua este necesar sa ne punem intrebarea: “Cine slujeste pe cine?”

7 gânduri despre „Crestinism sau umanism?

 1. In preajma Craciunului cand Dumnezeu devine cu totul „uman”, sugestia de a alege intre umanism si crestinism este deplasata, dupa parerea mea. De ce trebue sa alegi ntre umanism si crestinism: Crestinismul adevarat dupa parerea mea este demonstat in aspiratiile ‘unanismului’.

  Toate cele bune, si craciun fericit!

 2. Draga Ulen,
  Umanismul si crestinismul sunt antagonice. Umanismul vede ca masura a tuturor lucrurilor omul, pe cand crestinismul vede ca masaura a tuturor lucrurilor pe Dumnezeu.

  Uite ce am luat de pe Wikipedia pentru cunoastere:

  Termenul de Umanism (din latină: humanitas = omenie, umanitate) are două semnificaţii:

  * Poziţie filozofică care pune omul şi valorile umane mai presus de orice, orientându-se în special asupra omului ca individ. Omul constituie astfel valoarea supremă, este un scop în sine şi nu un mijloc. Umanismul implică un devotament pentru căutarea adevărului şi moralităţii prin mijloace umane, în sprijinul intereselor umane. Axându-se pe capacitatea de autodeterminare, umanismul respinge validitatea justificărilor transcendentale cum ar fi dependenţa de credinţă, supranaturalul sau textele pretinse a fi revelaţii divine. Umaniştii susţin moralitatea universală bazată pe condiţia umană ca loc comun, sugerând că soluţiile problemelor sociale şi culturale umane nu pot fi provincialiste.
  * Mişcare spirituală care stă la baza Renaşterii, apărută în Italia în secolul al XIV-lea şi care s-a extins în mod progresiv în Europa apuseană până în secolul al XVII-lea. Ea este marcată de reîntoarcerea la textele antchităţii greco-romane, care servesc ca modele ale modului de viaţă, de gîndire şi de creaţie artistică.

  Umanismul respinge pe fata crestinismul. Tot de pe Wikipedia:

  Religie

  Umanismul respinge în mod clar apelul la credinţe supranaturale pentru soluţionarea problemelor umane, dar nu şi credinţele însele; unele curente umaniste sunt chiar compatibile cu unele religii. El este în general compatibil cu ateismul şi agnosticismul, dar acestea din urmă nu îi sunt necesare. Cuvintele „ignostic” (american) şi „indiferentist” (britanic) sunt uneori aplicate umanismului pe motiv că acesta este un proces etic, nu o dogmă asupra existenţei sau nu a zeilor; umaniştii pur şi simplu nu au nevoie să se preocupe de asemenea probleme. Agnosticismul sau ateismul singure nu implică în mod necesar umanismul; multe filosofii diferite şi uneori incompatibile se întâmplă să fie ateiste. Nu există nicio ideologie unică şi niciun set de comportamente unic la care să adere toţi ateii, şi nu toate dintre cele proprii ateilor sunt umaniste.

  De vreme ce umanismul include curente intelectuale trecând printr-o mare varietate de gândiri filosofice şi religioase, mai multe ramuri ale umanismului îi permit să îndeplinească, suplimenteze sau suplinească rolul religiilor şi în special să fie adoptat ca filosofie de viaţă completă. Într-un număr de ţări, din motive legate de legile care acordă drepturi „religioase” specifice, filosofia de viaţă umanistă seculară a fost recunoscută ca „religie”. În Statele Unite, Curtea Supremă a admis că umanismul este echivalent cu o religie în sensul limitat al autorizării umaniştilor să oficieze ceremonii de obicei conduse de reprezentanţi ai cultelor religioase. Departe de a „declara umanismul religie”, această luare de poziţie pur şi simplu declară echivalenţa dreptului umaniştilor de a acţiona în moduri de obicei specifice religiilor, cum ar fi marcarea ceremonială a momentelor importante ale vieţii.

  Umanismul renascentist şi accentul său asupra întoarcerii la origini au contribuit la reformarea protestantă, ajutând la producerea a ceea ce protestanţii consideră o traducere mai fidelă a textelor biblice.

  Deci, nu are sens sa le unim incercand interpretari inadecvate.

  Prefer crestinismul. Crestinismul e mai preocupat in vederea binelui umanitatii decat Umanismul. Pentru umanitate a murit Christos.

  Ioan 3:16:
  Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică.

 3. Ulen: nu cred ca te-ai gandit la toate implicatiile celor doua cuvinte si ca sustii in totalitate ce inseamna astazi umanism, probabil ca te-ai referit in special la ajutarea aproapelui si la sensul pozitiv al umanismului.
  Personal cred ca cea mai mare cursa a Satanei este ancorata in umanism: mandria. „Tu poti fi cineva!” „Vei fi ca Dumnezeu!”, „Tu iti poti oferi sana aceasta singur. I-a fructul!” Toate acestea nu slujesc alcuiva decat sinelui. Dar daca omul se uita la sine in detrimentul voiei lui Dumnezeu sau netinand cont de ce vrea Dumnezeu, scopurile Lui, atunci este o cursa prin sine insusi.

  * Africanii au o metoda speciala de a prinde cimpanzeii. Fac o scorbura intr-un pom cat o portocala, dar fix cat o portocala, incat o baga putin fortat in scorbura. Apoi se ascund undeva la panda. Cimpanzeul vine si vrea sa ia portocala. Baga mana, dar nu o mai poate scoata pentru ca gaura nu cuprinde si degetele maimutei, ci doar portocala. In timpul acesta africanul vine si prinde maimuta. Maimuta, din instinct vrea sa scoata portocala, nu isi da seama ca degetele nu au loc, se straduie, se straduie, si este prinsa in cele din urma. Propriul „egoism” daca poti sa spui asa, o face pe ea sa cada in capcana.

  C-am asa ceva este umanismul pentru sufletele unora dintre noi.

  * Pety: multumesc de argumentatie.

 4. Ei da depinde a cui Wikipedia citati! Sigur daca va uitati la cea in limba engleza veti vedea o alta definitie a umanismului (sper sa nu luati wiki ca si sursa autoritara) (vezi http://www.jcn.com/humanism.php4 pentru o mai larga clasificare a umanismului). Desigur exista umanism ‘arelgios’ (refuz sa folosesc cuvintul secular aici pentru ca din nou e abuzat) care respinge cu totul dimensiunea religioasa a umanismului. Dar umanismul modern este ancorat in gindirea crestina (progresiva) postmedievala. Asa ca eu sunt satisfacut ca umanismul nu numai ca este compatibil cu crestinismul ci un crestinism care nu are la baza valorile umaniste (in sensul pozitiv) trebuie sa fie reevaluat. Dar asta-i parerea mea umila.
  Sa aveti un an nou fericit!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s