O descifrare a sentimetelor

Nu există sentimente bune și rele, ci ce facem cu ele contează. Sentimentele pozitive sunt încurajări pentru ceea ce este bun, iar sentimentele negative sunt avertizări pentru ceea ce este rău.

Pot face rău cu sentimente bune (idolatrizarea cuiva, răsfățul fără rațiune, răsplată când cineva face rău etc.).

Poți face bine cu sentimente „negative” (mustrarea este calea vieții alături de îndemn, mânia poate fi sfântă * Domnul Isus s-a mâniat, frica poate feri de multe rele, teama orientată corect este o virtute – teama de Domnul, de autoritate).

* Materialul este preluat și adaptat din cartea „Leac pentru suflete”, David A. Seamands

13 gânduri despre „O descifrare a sentimetelor

 1. Iacov 3:11 Oare din aceeaşi vână a izvorului ţâşneşte şi apă dulce, şi apă amară?
  Iacov 3:12 Fraţii mei, poate oare un smochin să facă măsline sau o viţă să facă smochine? Nici apa sărată nu poate da apă dulce.

  _Dar poporul nu a cunoscut pe Domnul.

  De aceea in scopul Exodului 15:25 „Moise a strigat către Domnul, şi Domnul i-a arătat un lemn, pe care l-a aruncat în apă. Şi apa s-a făcut dulce. Acolo a dat Domnul poporului legi şi porunci şi acolo l-a pus la încercare.”

  Si poporul atunci a vazut de ce inima lor era alipita. Si s-au cait si le-au parut rau! Si vai s’amar… de cel, ce nu…a baut apa facuta dulce!

 2. Materialul este preluat și adaptat din cartea „Întelegand Oamenii” de Larry Crabb. Pentru cei ce vor să înțeleagă, sentimentele sunt semnale pentru suflet, așa cum simțurile sunt semnale pentru trup. Simțurile pentru trup noi le clasificăm ca rele și bune, mângâierile ne plac, loviturile nu ne plac. În realitate simțurile sunt amorale. Ele nu sunt bune sau rele, ci doar ne comunică ceva dinspre exterior. Este importat să reacționăm corect la ele. Tot așa este și cu sentimentele. Aici oamenii nu au multă experiență și sunt mai sensibili, se tem de necunoscut. Dar principiul este același.

  În rest ce ai scris despre apă dulce și apă amară. Este adevărat, dar nu în contextul acesta. În inimă trebuie să nu avem decât apă dulce, și să iasă doar apă dulce, nu și dulce și amară. Așa și cuvintele care ne ies din gură.

  Doamne ajută!

 3. Hai sa facem un minim efort spre a ne intelege_sper sa nu o iei personal, Florin!
  „”…simțurile sunt amorale.(zice Larry Crabb?) Ele nu sunt bune sau rele, ci doar ne comunică ceva dinspre exterior. Este importat să reacționăm corect la ele.””

  nu ne invata chiar si firea ca…din copilarie am invatat sa nu bagi mana in foc…!
  _dar noi nu suntem sub calauzirea firii, ci a Duhului, macar ca nu stricam ce firea ne-a invatat.( „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi se vor face un singur trup.” Geneza 2:24 _ intelegand contextul)

  …simturile sunt corespunzatoare trupului fie parte barbatesca, fie parte femeiasca si ar fi ‘amorale’ daca ar fi inversate, impotriva firii trupului.
  (la concluzia asta am ajuns eu)

 4. Larry se pare ca a inteles trupul fiecaruia individual. ceea ce ar fi o gresala, caci un trup inseamna parte femeiasca si parte barbateasca, respectiv un singur trup dupa cum si Hristos si Biserica sa.
  …insemnand: nimeni nu traieste pentru sine si nici nu moare pentru sine, caci a trai pentru sine este a fi rob firii pamantesti si trai sub pacat, in pacat.
  …sau madular slujitor al trupului in Hristos. (dar nu dupa indemnurile simturilor oferite de un trup firesc)

 5. „Isus a intrat în Templul lui Dumnezeu. A dat afară pe toţi cei ce vindeau şi cumpărau în Templu, a răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi scaunele celor ce vindeau porumbei” Matei 21:12. Acolo s-a desfășurat o scenă destul de violentă. Sa nu credeți ca Isus a luat scaunele, pe fiecare în parte, si le-a așezat frumos pe-o parte să nu le ciobească melamina (😂). Dumnezeu ne-a creat capabili de aceste sentimente si Biblia vorbește mult despre asta. „Mâniaţi-vă şi nu păcătuiţi.” Să n-apună soarele peste mânia voastră” Efeseni 4:26.

  1. Nu!
   Dimpotriva, Isus nu a rasturnat mesele si scaunele celor din Templu din manie, ci cu intelepciune si blandete.
   Cat priveste mania omului, s-o foloseasca asupra lui si nu asupra celor din jurul lui, pentru a nu pacatui.
   Oare mania omului sa lucreaza neprihanirea lui Dumnezeu?
   Pe unii ii poti indemna, si „O mustrare pătrunde mai mult pe omul priceput decât o sută de lovituri pe cel nebun. ” Proverbele 17:10
   Asa ca de ce te-ai mania pe cel nebun?

   1. (Mc 10:14) Când a văzut Isus acest lucru, S-a mâniat şi le-a zis: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci Împărăţia lui Dumnezeu este a celor ca ei.

    Textul spune ca Domnul s-a maniat. Motivul a fost bun, nu a pacatuit. Mania omului nu lucreasa neprihanirea, pentru ca omul e rau. Dar daca te manii pentru pacat, pentru Domnul, dar fara sa pacatuiesti, asa cum spune Pavel, atunci acel lucru e bun. Cum a facut odata Fineas in Numeri 25,7. Moise s-a maniat de multe ori si a facut bine, iar el era un om foarte bland. Probabil de aceea si putea sa faca asta. Odata spune Domnul ca Moise a gresit maniindu-se. Cred ca gresim ca nu ne mai maniem pe pacat in anumite circumstante si avem o bunatate fatarnica si poate lasa. Domnul sa ne lumineze!

 6. Tot pentru descifrare si lipezirea apelor inimii omului credincios!

  …Isus a zis ucenicilor Săi: „Este cu neputinţă să nu vină prilejuri de păcătuire, dar vai de acela prin care vin!
  2 Ar fi mai de folos pentru el să i se lege o piatră de moară de gât şi să fie aruncat în mare, decât să facă pe unul din aceşti micuţi să păcătuiască.
  3 Luaţi seama la voi înşivă! Dacă fratele tău păcătuieşte împotriva ta, mustră-l ! Şi dacă-i pare rău, iartă-l!
  4 Şi chiar dacă păcătuieşte împotriva ta de şapte ori pe zi şi de şapte ori pe zi se întoarce la tine şi zice: ‘Îmi pare rău!’ să-l ierţi.”
  6 Şi* Domnul a zis: „Dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, aţi zice dudului acestuia: ‘Dezrădăcinează-te şi sădeşte-te în mare’, şi v-ar asculta.

  Luaţi seama dar la felul cum ascultaţi; căci* celui ce are, i se va da, dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.”

 7. Pentru cei ce vor sa urmeze pe Domnul si iubeste curatirea inimii de pacat si faradelege si inima rea si fara rod.
  „Căci este ca un nenorocit în pustie şi nu vede venind fericirea; locuieşte în locurile arse ale pustiei, într-un pământ sărat şi fără locuitori.” Ieremia 17:6
  (totusi nu asta e si parerea inimii lui ce-l duce in ratacire, care crede ca el da rod in fiecare luna)
  Puterea credinţei vorbeste astfel:
  20 Dimineaţa, când treceau pe lângă smochin, ucenicii l-au văzut uscat din rădăcini.
  21 Petru şi-a adus aminte de cele petrecute şi a zis lui Isus: „Învăţătorule, uite că smochinul pe care l-ai blestemat s-a uscat.”
  22 Isus a luat cuvântul şi le-a zis: „Aveţi credinţă în Dumnezeu!
  23 Adevărat vă spun că, dacă va zice cineva muntelui acestuia: ‘Ridică-te şi aruncă-te în mare’ şi dacă nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ce zice se va face, va avea lucrul cerut.
  24 De aceea vă spun că, orice lucru veţi cere, când vă rugaţi, să credeţi că l-aţi şi primit, şi-l veţi avea.
  25 Şi, când staţi în picioare de vă rugaţi, să iertaţi orice aveţi împotriva cuiva, pentru ca şi Tatăl vostru, care este în ceruri, să vă ierte greşelile voastre.
  26 Dar dacă nu iertaţi, nici Tatăl vostru, care este în ceruri, nu vă va ierta greşelile voastre.”
  Vorba Apostolului _…mai ferice sa dai, decat sa primesti…!
  „Căci este ca un nenorocit în pustie şi nu vede venind fericirea; locuieşte în locurile arse ale pustiei, într-un pământ sărat şi fără locuitori.”
  „Binecuvântat să fie omul care se încrede în Domnul şi a cărui nădejde este Domnul!” Ieremia 17:7

  1. Puterea credintei nu sta in descifrarea sentimentelor ci in puterea de a ierta aproapele si ajuta la nevoie!
   Larry Crabb bate campii! Sau adancul marii!

 8. …”I-au adus nişte copilaşi ca să Se atingă de ei. Dar ucenicii au certat pe cei ce îi aduceau.” spune la Marcu 10:13
  _deci vers 13 spune ca ucenicii au certat pe cei ce-i aduceau!
  Si nu cred ca in cazul acela Isus s-a maniat precum s-ar fi maniat in privinta celor din Templu: A dat afară pe toţi cei ce vindeau şi cumpărau în Templu, a răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi scaunele celor ce vindeau porumbei” Matei 21:12.
  dupa cum spunea: „cu ce masura masori cu aceea ti se v-a masura”.

  Pildele sunt cu totul diferite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s