Strategia lui David cu Goliat (1Samuel17)

Se spune adesea ca David l-a invins pe Goliat in Numele Domnului si atat. Si unii in mod incorect sau usuratic folosesc Numele Domnului spre a invoca tot felul de biruinte. As vrea sa arat ca David nu era fara o strategie pe care Domnul i-o dadu-se.

David era un strateg si un razboinic innascut, daca el doar avuse-se „noroc” in fata lui Goliat, el nu ar fi fost un viteaz in continuare „ulciorul nu merge de multe ori la apa”.
Care era strategia lui si cum o deducem? El ii spune lui Goliat mai dinainte ce ii va face. Aste trebuie sa ne dea de gandit, ca el nu s-a luptat la intamplare. „Lasa ca vad eu acolo ce o sa ii fac lui Goliat!!” ?! El si-a ales inainte cu grija niste pietre lucioase din rau. Asta ne spne din nou ceva. De ca a ales pietre lucioase, si de ce de la rau? Si nu din camp?
El mai invinse-se si inainte ursii si leii cu piatra. Era un tragator stralucit cu prastia. Se stie din antichitate ca aceasta era o metoda, mai rara dar cunoscuta de a ucide animalele fioroase. Trebuiau lovite in zona ochilor, cu o piatra tare si grea, cateva secunde fiara era relaxata si inconstienta, ceea ce ii permitea sa ii fie rupta falca (pentru ca era relaxata). Nici un om nu poate rupe falca unui leu, urs cand este in stare de lupta. Dar este un momend anume cand trebuie sa ii rupi falca, atunci cand este relaxata de inconstienta.
Acum vedem la David ca inainte sa se duca in fata lui Goliat si-a ales pietre din rau, pietre netede. Adica pietre care erau de mult in apa si slefuite de apa, acelea erau grele si lucioase, perfecte pentru astfel de atacuri, in zona ochilor, dupa cum intentiona David, altele nu mergeau pentru asa ceva (ex. pietre usoare, colturoase, lipie, etc)
In concluzie, David avea deja o viziune cu privire la ce ii va face lui Goliat. Goliat era si el razboinic, dar neglijent se pare, pentru ca avea un fizic foarte mare, nu s-a mai gandit la toate optiunile adversarului. David insa sa gandit. El a asociat leul, ursul cu Goliat.
Asa da Dumnezeu biruinta, cand iti folosesti tot ce ti-a dat El: inima (curaj), minte (chibzuinta, strategie), duh (credinta si incredere). Daca scoti una sau mai multe din acestea, biruinta poate fi compromisa.

Sa nu tratam usor biruintele!

5 gânduri despre „Strategia lui David cu Goliat (1Samuel17)

  1. Da, cei mai multi ne inchipuim ca, daca e Dumnezeu alaturi de noi, noi trebuie sa stam, pur si simplu, sa asteptam rezultatul! Pilda cu David si Goliat e foarte buna, iar explicatiile sunt subtile si adecvate. Inrudita cu ea, nu stiu de ce, mi se pare a fi pilda stapanului si a talantilor. La fel ca in cazul lui David, Stapanul acela nu le incredinta slugilor o mare bogatie dintr-o data, ci le dadea doar cativa talanti pe care ei trebuiau sa-i fructifice. Nu mai stiu ce autor crestin spunea ca „esti co-creator cu Creatorul tau”, adica avem si noi o contributie la mantuirea noastra. Chiar daca ea nu depinde numai, sau in primul rand, de noi!

  2. Iulia, Doina si Florin,

    multumesc de aprecieri!

    Ce frumos comentati in grup 🙂 toti trei, asta da greutate spuselor voastre 😀

    Este prima data cand vad un comentariu in grup. Premiera!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s