Pomul bun si pomul rau.

„Pomul bun nu poate face roade rele si pomul rau nu poate face roade bune” (Iisus Hristos Mat. 7,18)

 Ce logica de fier are Domnul Iisus, nu ca noi indoielnici si circumstantiali. Domnul spune ca daca un pom este bun el nu poate face roada rea. Unii credinciosi in gandirea lor spun ca orice om bun (pom bun) poate face roade rele. Fara sa se mai gandeasca ca Il contrazice pe Domnul cu asta. Dar daca lor nu li se pare logic, merg inainte si predica un mesaj diferit de cel al Domnului.

Cum cred eu ca se explica versetul acesta. Cred ca Dumnezeu nu se bazeaza pe bunavointa umana ci pe nasterea din nou. Cred ca este o lucrare de calitate superioara, lucrarea Duhului Sfant. Cand ea este autentica, omul acela, mai cade, mai greseste, se lupta din greu dar reuseste, tot cerul e de partea lui, si el de fapt nu are ce pierde si nici cum sa piarda, moartea este o trecere pentru el. El nu face altceva decat sa se propulseze spre Domnul Lui care ia dat viata. Este un pom bun, ce face el este o roada buna. Nu este vorba ca nu mai pacatuieste, ba da, si chiar cu voia uneori, dar inima lui e schimbata, nu traieste o viata ascunsa, nu se preface, ci chiar este interesat sa isi dezvaluie intreaga coruptie si nevrednicie, pentru ca el se elibereaza cand vorbeste despre asta. Nu este mandru, nu vrea sa dovedeasca nimic sau sa convinga de ceva, ca cei cu inima goala, ci el este plin de bucuria mantuirii.

 In lume totul este circumstantial. In afaceri cand intri in colaborare cu cineva, daca nu iti mai comvine desfaci colaborarea la fel cum ai facut-o, sau daca gasesti ceva mai profitabil. Aceeasi gandire sta si in spatele acestei ratiuni, ca omul de fapt se poate intoarce de la Dumnezeu oricand. Ideea din spate este de ai da omului libertatea sa faca ce vrea, sa poata intoarce spatele la nevoie. Dumnezeu are alta mentalitate, El e perfect, bun, sfant, drept, fata de El nu iti poti lua masuri de precautie ca intr-o lume nelegiuita. O astfel de gandire il jigneste la propriu. Eu, sincer, cand vad pe cate unul cu o mentalitate ca aceasta, mi se face rau, la propriu. E ca o casatorie in care se stabileste clar de la inceput ca se poate desface casatoria intr-o zi. Ce bucurie mai e aceia, ce dragoste, ce legamnat, angajament, unde temelie, viata fericita. Totul e in van. Eu nu spun ca nu va fi greu, sau ca vei mai pacatui (dar jertfa lui Hristos si pentru asta a fost).

Numai pomul rau face roade rele, adica el se poate preface ca e crestin din anumite interese, sau sta departe de crestini si ii ataca mai mult ca sa isi satisfaca stima de sine, pentru ca nu o are. Cel rau nu poate face binele, chiar daca ar vrea. El nu este liber, este rob pacatului.

In concluzie, daca la Dumnezeu ar fi democratie cum vor unii sa creada, omul vine cand vrea, cand poate, pleaca la fel, atunci pildele Domnului ar trebui sa sufere o malformatie serioasa, cand pomii rai sa faca roade bune, cei buni sa faca roade rele, smochinii ar face struguri si invers, o oaie ar deveni dintr-o data capra, apoi lup, din nou prin mutatie devine oaie, samanta care este intr-un pamant bun, ca prin prostie se trezeste intre spini, apoi la margine de drum, etc. Si nebunia ar putea continua.

Dumnezeu are o alta norma: teocratia, nu democratia. Asta inseamna ca El conduce si controleaza totul, totusi fara sa ia libertatea omului sau sa il depersonalizeze, si omul chiar beneficiaza de aceste privilegii, pocaitul nu isi mai doreste despartirea de Dumnezeu, (asta e una din definitiile pocaintei). Stiu ca pentru oameni este o pozitie periculoasa, si eu imi dau seama de implicatiile unei asemenea slujbe, dar eu cred ca El merita si nu imi este teama cu El in postul acesta.

2 gânduri despre „Pomul bun si pomul rau.

  1. Dincolo de orice aspect circumstantial…stau si citesc…citesc o Carte…citesc o Inima…citesc Biblia…citesc Inima lui Dumnezeu. Vreau sa fiu pomul cu roade bune. Multa binecuvantare!

  2. ma intreb si eu de ce mai dau si roade rele nu sunt un pom bun?
    adica imi pare rau si caut sa le scutur,dar mare i neputinta, esti cate odata in dilema,daca nu sunt un pamant bun?
    Domnul sa ne ajute ca sa facem fapte vrednice de pocainta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s