Cum gândim noi

3brain

Științific vorbind noi avem trei creiere. Noi suntem conduși de analiza a trei creiere în noi:

1. Primul este creierul primitiv – reptilian i se mai spune. Acesta este cel care gândește în termeni: ”da” și ”nu”. Exact cum reptilele gândesc să atace un alt animal, atacă și apoi se retrag liniștiti la starea inițială. Exact așa are și omul în el partea aceea a creierului care gândește cu da și nu. Să facă sau să nu facă un lucru.

2. Al doilea este mammalian – sau limbic. Acesta este puțin mai evoluat, pentru că el gândește în nuanțe: mai mult da și mai puțin nu; și da și nu, sau mai mult nu decât da. Este forma incertă de analiză, dar este mai mult decât cel primar, stai, sau fugi.

3. Al treilea este cel uman – neo-cortex. Al treilea creier ne permite să decidem dacă reacționăm sau nu. Este forma superioară de gândire.

Nu tratez formele de dezvoltare sau creare a acestora, unii spun că cel uman s-a dezvoltat în milioane de ani, eu cred diferit. Însă nu de asta vreau să mă ocup acum, ci de funcțiile lor. Ceea ce este important este că funcția celui uman este ultimă și nu este mereu folosită. Când suntem obosiți, stresați, supărați, folosim creierul limbic, și ca să fiu realist, cred că este folosit cel mai des. În situații limită, ne folosim de creierul reptilian, în stări de șoc, de accident, de atac, sau situații fulger, când celelalte creiere nu au timp să gestioneze. Oricum ele sunt în relație și au o legătură între ele, în sensul că se educă reciproc.

De cel din urmă trebuie să spunem că toți oamenii îl folosesc într-un fel, iar Dumnezeu prin Sfintele Scripturi se adresează lui, pentru că el analizează în mod inteligent, când să acționezi într-o situație și când să nu acționezi. Este o funcție superioară restului animalelor. Asta ne permite evoluția, noi nu mai reacționăm la fulger, la trăsnet, pentru că am învățat ce este cu ele. Sau la petarde, la artificii. Animalele nu se învață niciodată cu petardele, focurile de armă, sau invențiile omului. Bun, acum fapt este că oamenii nu mai reacționează la anumite situații in viața lor de ordin moral, spre exemplu, pentru că așa a fost educat, sau așa vrea să se educe. Dumnezeu însă are o realitate obiectivă, care a fost instituită prin creație, și care nu se mai poate schimba. Despre această realitate mărturisește biblia. Ceea ce vreau să spun, este că noi avem funcția inteligentă de a evolua, de a nu reacționa la anumite lucururi în viață, penetru că le-am înțeles, și apoi mergem mai departe, reacționăm la cele necunoscute încă, dar un fapt interesant este că noi trebuie să fim informați corect, și să nu ne înșelăm. Să avem o evoluție autentică, nu să ne înșelăm singuri, descoperind peste ani și ani, că ce am ținut un timp, a fost fals, lucrat de oameni. Atunci noi suntem descurajați și reacționăm prin creierul limbic: ”înclin mai mult da, decât nu” s.a.

Domnul Iisus spunea: ”Eu sunt calea, Adevărul și Viața” Ioan 14. Trebuie să știm că adevărul obiectiv este unul specific pe care trebuie în mod deliberat să îl căutăm și să ni-l însușim.

Tot Domnul Iisus spune: ”Aceasta este viața veșnică, să te cunoască pe Tine singurul Dumnezeu adevărat și pe Iisus Hristos pe care l-ai trimit tu” Ioan 17.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s