Pariul lui Blaise Pascal

Un betivan il vedea mereu pe Blaise Pascal cum traia o viata sfanta, evlavioasa si cum se infrana de la tot ce este rau si se straduia sa fie drept in fata lui Dumnezeu. El ii spuse: Pascal tu te trudesti sa traiesti o viata sfanta si daca dincolo, cand murim, nu este nimic? Daca te-ai inselat toata viata?

La care Blaise Pascal ii raspunde:” Viata este ca un pariu care ma avantajeaza oricum ar fi: Uite daca eu m-am inselat, si dincolo nu este nimic, eu nu am ce pierde si nici tu. Dar daca Dumnezeu exista si tot ce am crezut eu este real, atunci eu castig totul, iar tu pierzi totul”

Betivul a plecat framantat de cuvintel lui Pascal

6 gânduri despre „Pariul lui Blaise Pascal

 1. Incantat de vizita! 🙂
  Si mie imi place pariul lui Pascal. Si mai e ceva; cand cineva il „gusta” pe Dumnezeu cu adevarat, nu mai poate sa traiasca asa ca inainte.

 2. Scumpul meu frate Florin, si mie imi place pariul lui Pascal. Cea ce pot sa spun in scurt, (ar fi foarte multe de spus, este un subiect la care e bine sa reflectam foarte mult spiritual), sunt din Sfanta Scriptura:
  1 Ioan 5:13 ,, V-am scris aceste lucrurica sa stiti ca voi care credeti in Numele Fiului lui Dumnezeu, aveti viata vesnica.”
  1 Petru 1:7-8 ,, pentru ca incercarea credintei voastre, cu mult mai scumpa decat aurulcare pieresi care totusi este cercatprin foc, sa aiba ca urmare lauda, slava si cinstea, la aratarea lui Isus Hristos, pe care voi Il iubiti fara sa-L fi vazut, credeti in El, fara sa-L vedeti, si va bucurati cu o bucurie negraita si stralucita.” si inchei cu:
  1 Tesaloniceni 2:13 ,, De aceea multumim fara incetare lui Dumnezeu ca, atunci cand ati primit Cuvantul lui Dumnezeu, auzit de la noi, l-ati primit nu ca pe cuvantul oamenilor, ci asa cum este in adevar, ca pe Cuvantul lui Dumnezeu, care lucreaza in voi care credeti.”
  Va salut cu Iuda versetele 20-21

 3. Si mie imi place spiritualul pariu al lui Pascal. Dar… ceva nu e in regula cu el. E savuros anecdotic vorbind si aparent e chiar un argument. Insa hai sa rationam: daca eu cred in Dumnezeu pentru a nu pierde ceva sau pentru a cistiga ceva, asta nu e adevarata „credinta”. Nici amenintarea nici mita nu pot cu adevarat schimba credinta cuiva.

  Iar in momentul cind avem dovezi credinta se transforma in stiinta. De L-as vedea pe Dumnezeu, nu as mai crede in el ci as stii ca El exista si atunci care ar mai fi virtutea mea?

  Pariul lui Blaise Pascal e o interesanta anecdota, imi place sa o povestesc altora, dar e doar atit: o anecdota. Eu aleg sa cred pur si simplu!

  1. Paul, este adevarat cum zici. Aceasta ilustratie are limitele ei. Cred ca credinta trebuie sa se bazeze pe Cuvantul lui Dumnezeu si sa nu depinda de dovezi aleatorii. Stii ca unii oameni ai lui Dumnezeu au vrut semne ca sa le intareasca credinta, cum e cazul lui Ghedeon. Dumnezeu este onorat cel mai mult de credinta pura, plina de nadejde in El.
   Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s