Povara inimii

“Povarea inimii unui om il doboara, dar o vorba buna il inveseleste” Pv. 12, 25

Ceea ce il doboara pe un om este povara din inima lui si mai putin alte lucruri. Omul nu ar fi prea impovarat daca ar avea o inima buna si multumitoare. Daca ar crede in Dumnezeu si ar lua totul ca din mana Lui. Insa inima omului care il respinge pe Dumnezeu este impovarata de propria constiinta, omul incearca sa nege aceasta povara, din orgoliu si mandrie, insa atunci cand nu mai poate, de obicei omul cade intr-o patima cu gand sa isi ofere un strop de bucurie, satisfactie, pentru ca mult mai este muncit in sufletul lui. “Dar o vorba buna il inveseleste”, cuvintele pot schimba viata unui om, nu banii, nici mancarea sau alte lucruri materiale. Bordul de control al vietii unui om este in inima lui, este credinta din inima lui, in cine si-o pune, toti cred in ceva: in Dumnezeu, in stiinta, in filosofie, in Satan, in tine insuti, etc. Nu ai cum sa nu crezi in ceva, si ateul crede, dar nu stie el sa se exprime. El crede in el insusi, in hazard. Cuvantul lui Hristos poate inveseli, pentru cei ce al asculta si il implinesc.

19 gânduri despre „Povara inimii

 1. Si eu cred ca asta este secretul, se pare ca pe cat este de simplu, atat este de greu pentru unii. Probabil, mandria este unul din adversari in privinta aceasta.

 2. Ideea versetului este ca tristetea, descurajarea sunt efectele unei inimi impovarate: pierderea unui examen, durerea despartirii de cel drag, gandul la sanctiunea sefului etc., etc.

  In contrapunere, daca exista cineva care, cu o vorba buna, te poate inveseli, atunci dipare ca prin ceata efectul lucrului care impovareaza inima.

  De unde, draga Florin, tu consilier fiind, iti poti da seama foarte bine de efectul binefacator, terapeutic al cuvantului bine spus, la vreme de restriste.

  O incurajare sustinua, ridicarea moralului poate face ca cel impovarat sa vada dintr-o data solutia, sa-si adune fortele, ultimele poate, si sa biruiasca incercarea prin care trece.

  🙂

 3. Dumnezeu sa iti dea sanatate si viata lunga, mai florine…ca mingiiere mare mai gaseste si sufletul meu in ce tot postezi tu aici. ma faci teribil de geloasa pe relatia ta cu Dumnezeu!!!

 4. pety,
  si tu ai spus ceva foarte important in finalul comentariului tau. „O incurajare sustinuta, ridicarea moralului poate face ca cel impovarat sa vada dintr-o data solutia, sa-si adune fortele, ultimele poate, si sa biruiasca incercarea prin care trece”. cred ca la asta s-a referit si ap pavel cind a zis ca tre sa ne purtam unul altuia poverile si ca tre sa ne zidim unul pe altul. cel care de buna voie se incumeta sa care si poverile altuia, de dragul Domnului Isus, de multe ori scapa suflete de la moarte…

  tu care esti azi tare, deschide ochii in jurul tau, caci poate altul e in culmea disperarii si fa un pas… va conta enorm!

  ce fain ca Dl ne-a pus sa traim in comunitate! ce ne-am fi facut daca eram singuri in lumea asta?!… asa… unul e tare azi, altul e tare miine si il ajuta pe asta de azi si tot asa. bun si minunat e Domnul nostru!!! slava LUI!

 5. NU TOT CEEA CE VEDEM PARE A FI CEEA CE VEDEM…

  Noi nu putem cantari lucurile asa cum o face Dumnezeu.
  Cum l-am aprecia pe Lot daca ar trai azi printre noi? Un oportunist, un afacerist care isi paraseste cea mai apropiata ruda pentru bogatiile Sodomei, dar care ajunge sa isi piarda nevasta si apoi demnitatea in urma episodului cu fiicele sale. Cum il vede Dumnezeu? „neprihănitul Lot, care era foarte întristat de viaţa destrăbălată a acestor stricaţi” 2Pet2:7. Ce vedem noi in Samson? Un om care nu a stiut sa isi tina in stapanire poftele sexuale. Ce vede Dumnezeu in el? „Căci nu mi-ar ajunge vremea, dacă aş vrea să vorbesc de Ghedeon, de Barac, de Samson, de Ieftaie, de David, de Samuel şi de prooroci!” Evrei 11:32 Samson este pus in lista eroilor credintei alaturi de David si Samuel. Vi se pare normal? Dar ce e normal la noi nu e la Dumnezeu.

  Si ca sa inchei si sa lamuresc ce am vrut sa spun prin antet… „El a crescut înaintea Lui ca o odraslă slabă” Isaia 53:2, dar a fost cel mai puternic dintre oameni, a invins pacatul! „noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu, şi smerit” Is 53:4 „Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa, care ne dă pacea, a căzut peste El, şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi” Is 53:5
  In Apocalipsa e un pasaj interesant in care Ioan este indemnat sa priveasca la „Şi unul din bătrâni mi-a zis: „Nu plânge: iată că Leul din seminţia lui Iuda, Rădăcina lui David, a biruit ” 5:5 si ceea ce vede e diferit „Şi la mijloc, între scaunul de domnie şi cele patru făpturi vii şi între bătrâni, am văzut stând în picioare un Miel. Părea jungheat” 5:6 Era Domnul Isus nu? DECI VOM VEDEA ALTFEL DIN PERSPECTIVA VESNICIEI pana atunci sa ne pastram pentru noi comentariile „condimentate”… 🙂

 6. Multumesc Ana, Pety, Dorca de comentarii si aprecieri. Ma bucur mult, a fost ultima meditatie dintr-un sir de 30. Ce-a mai citita! Ana a mai comentat tot la cele cu inima, si asta spune ceva despre ea.

  Sper sa continui curand cu altele. Daca voua va face bine meditatia, atunci mie imi face bine comentariul vostru. 🙂

 7. laudarosia vietii ……….. ce ziceti nu mai este un pacat mare ??
  Sorry dar nu m-am putut abtine sa vad si sa citesc unele si
  totusi sa nu va spun cum suna de departe.

 8. Nicu,
  hodoronc-tronc.

  Numai in sistemul comunist „fiul poporului” merita absolut toate aprecierile.

  Pentru lectura:

  Vă rugăm, fraţilor, să priviţi bine pe ceice se ostenesc între voi, cari vă cîrmuiesc în Domnul, şi cari vă sfătuiesc. Să-i preţuiţi foarte mult, în dragoste, din pricina lucrării lor. Trăiţi în pace între voi. 1 Tesaloniceni 5:12-13

  Sa sti ca ce face Florin nu este deloc usor.

  Daca tu ai vazut ca „ne laudam” in sensul dat de tine, nu este bine. Nu ai vazut bine.
  Domnul sa-ti dea pace!

  Si mie imi sunt de folos unele din postarile lui. Altele ma stimuleaza intelectual, unele spiritual.

 9. nicu:
  sa spui o vorba buna te ajuta intai pe tine si apoi pe celalalt. Tu nu ai vazut cat se lauda Pavel cu corinteii, cu romanii, cu Timotei, Onisim, etc. Este o vorbire crestina care s-a pierdut de atata rautate, invidie si amaraciune. Mai lasati-le fratilor la cruce si nu le mai purtati singuri.

  Cand unui om ii spui o vorba buna, chiar daca omul acela nu este chiar asa, de dragul vorbei acelea se va schimba, va vrea sa o mentina. Si nu mertia lucrul acesta?

  A face rau sub orce forma, nu este curaj, vitejie, sau dreptate, ci este lasitate si comoditate. Nu trebuie sa faci nici un efort pentru asta, vine de la sine, raul este in noi, in lume peste tot. Binele este mai rar si mai tare, el va invinge in cele din urma.

  Doamne ajuta!

 10. nicu:
  mandria si aroganta sunt insa foarte periculoase, sa ne fereasca Dumnezeu sa ne inaltam pe noi insine, sub orice forma! A inalta pe altii, este legitim si este o datorie, dar pe sine, este chiar urat..
  am simtit nevoia sa mai spun si asta

 11. 1.A privi din perspectiva unei inimi impovarate
  2.A privi din perspectiva unei inimi ce lasa totul in voia LUI
  3.A privi din perspectiva unei inimi smerite
  4.A privi din perspectiva unei inimi ce vede solutia
  5.A privi din perspectiva unei inimi meditative
  6A privi din perspectiva unei inimi ce intrezareste orizontul vesniciei.

 12. Inima intradevar poate fi inveselita de Dumnezeu, pentru ca El controleaza intreaga fiinta a noastra.Desigur ca aceasta depinde si de noi.O inima impovarata este atunci cind tu doresti sa tii totul in control singur si nu accepti nici un ajutor din partea cuiva.O inima vesela poate fi atunci cind ai ginduri pozitive si constructive.

 13. interesant este ca inima noastra nu este facuta sa fie cu totul in stapanirea noastra, ci ea este mai degraba fericita si implinita cand se increde in Dumnezeu. Probabil aici se vede faptul ca noi suntem creati dupa chipul lui Dumnezeu, pentru Dumnezeu. Nimeni nu poate sa ii ia locul..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s