Mihai Wurbrand despre tatal sau Richard W.

Am primit aceasta scrisoare de la Mihai Oara, de pe grupul sau de discutii “dialog evanghelic otodox”. Aceasta scrisoare a fost scrisa de Mihai Wurbrand, baiatul fr Richard Wurbrand.

Aceast articol cat si cel precedent vine in contra argument la emisiunea difuzata de televiziunea maghiara “m1” : http://www.mtv.hu/videotar/?id=15747 in care se marturiseste ca fr Richard W. si-a schimbat confesiunea.

“Repet, fiind singurul fiu al lui Richard Wurmbrand si ajungind prin bunavointa Providentei la 69 de ani, desi parintii mei si cu mine am trecut prin multe peripetii unice, ramin totusi inca uimit de zvonurile, despre o presupusa convertire sau trecere la Ortodoxism, care inca pot apare, pe tot felul de blog-uri si forum-uri despre Richard Wurmbrand, dupa alegerea sa printre primele zece cele mai respectate personalitati ale istoriei Romaniei, la concursul Marii Romani din 2006.


Richard Wurmbrand a locuit in ultimii 10+ ani din viata, in casa mea, cumparata de catre mine, din banii mei si a zacut la pat sub ingrijirea mea si a unor ajutoare 24/24 in ultimii patru ani din viata, in aceasta casa. Motivul pentru care e i-am pus casa la dispozitie si m-am mutat in alt apartament cu chirie a fost pentru ca sa fiu cu parintii mei, o buna parte din zi, casa oferind nu numai conveniente pentru vizitatorii multi la parintii mei dar si facilitati de birou pentru mine. Am colaborat zilnic cu tatal meu in aceeasi organizatie, numita in prezent Voice of the Martyrs, inceputa de familia noastra, fara intrerupere dela venirea sa in America si pina la inbolnavirea care l-a rapus la pat. Richard Wurmbrand , fiind animat de o profunda intelegere si dragoste crestina interconfesionala, nici in acesti ani nici inainte in intreaga sa viata nu s-a declarat vre-o data ca avind vre-un interes de a deveni ortodox. El a fost initial hirotonit in confesiunea Anglicana si mai tirziu din nou in confesiunea Luterana si a ramas un pastor luteran pina la sfirsitul vietii. Zvonul despre o presupusa convertire la Ortodoxie, petrecindu-si ultimile zile intr-o minastire ortodoxa in America, a aparut mai intii intr-un forum al publicatiei Formula AS. Cind am dovedit imposibilitatea acestei gogorite, iata ca o alte publicatie notorie, Academia Catavencu, a schimbat circumstantele si a „plasat” convertirea la inchisoarea Tirgu Ocna prin anii 1951-52. Nici aceasta nu a avut loc. Am raspuns publicatiei Academia Catavencu precum urmeaza:


„In „Rezistenta din Minti”, A.C., nr. 822, ziaristul Alexandru Cautis face afirmatii, obtinute din auzite, eronate sau nedocumentabile judicios despre pastorul luteran Richard Wurmbrand, un evreu-crestin inchis timp de 14 ani in inchisorile comuniste romane si decedat in anul 2001. Neavind dreptul la replica, fiind singurul sau fiu, am
cumparat acest spatiu limitat. Conform autorului, Richard Wurmbrand s-ar fi clasat pe locul 3 la „Mari Romani.” O eroare. S-a clasat pe locul 5. Autorul descrie ca ar fi iesit din inchisorile comuniste „crestin ortodox” cerind, fiind intr-o celula in inchisoarea comunista Tirgu Ocna, conform unui „martor” inca in viata, doctorul Lefa, inchis ca legionar, sa fie botezat, „dupa religia ortodoxa.” Ortodoxia nu este o religie ci numai o denominatie a religiei crestine. Richard Wurmbrand, o persoana publica in Romania pre-comunista, dupa ce a ajuns in Vest in 1965 si pina la moartea sa, timp de 36 de ani, a predicat fiind o personalitate cunoscuta pe 5 continente, publicind carti care au
fost traduse in 85 de limbi. Multi „colegi” de puscarie au publicat in strainatate sau chiar in Romania despre el. Inaintea acestui concurs in 2006, nu a aparut nimic in scris despre o asemenea presupusa convertire si botez in ortodoxie. Cea mai buna dovada totusi de cit de neverosimila este aceasta „noutate” provenita conform autorului dela Dr. Lefa, este chiar cartea autobiografica a drlui. Aristide Lefa, tiparita in 1998, Fericiti Cei Ce Pling, Editura Eminescu, unde isi descrie activitatea ca doctor-puscarias in
Tirgu Ocna. Desi Richard Wurmbrand este mentionat pe larg si nu necesar pozitiv, absolut nimic despre o presupusa convertire la ortodoxie. Mihai Wurmbrand”
Din pacate AC a refuzat sa-mi permita cumpararea unui spatiu sa public acest raspuns. In continuare, eu nu am fost si nu sunt ortodox ci timp de 40 de ani, locuind in America am fost membru in diverse biserici luterane. Sotia sau copii mei nu au fost si nu sunt ortodocsi.

Pe preotul Calciu l-am cunoscut bine, am corespondat si am fost prezent la fiecare vizita facuta la tatal meu. Tatal meu a luat in casa noastra un orfan cu care nu avea nici el nici mama mea nici un grad de rudenie. Pentru ca acest orfan, care nu a fost niciodata adoptat ( la un moment dat, 10 alti orfani au fost crescuti la noi in casa, in Romania pre-comunista, pe diverse perioade.) a locuit pe o perioda mai indelungata cu mine, parintii si cu mine l-am considerat ca pe un frate. Cind am plecat din Romania in 1965, acest orfan nu mai locuia cu noi, era casatorit, etc. Cea mai buna dovada ca nu era relatia noastra intima este faptul ca securitatea comunista nu i-a facut nici un fel de neplaceri in ciuda activitatilor public anticomuniste, timp de peste 25 de ani in timpul comunismului in Romania, ale familiei noastre.


Fiind de mic copil si ramanind dealungul vietii, volens nolens o persoana publica, adresa mea nu este un secret, PO Box 5161, Torrance, Ca. 90510, USA pentru orisicine are nevoie despre informatii serioase si credibile despre tatal meu, pastorul decedat Richard Wurmbrand. “

Mihai Wurmbrand

9 gânduri despre „Mihai Wurbrand despre tatal sau Richard W.

 1. Ok.Am intuitsia ca Mihai spune/scrie/adevarul.Nu se poate ca Riciard W.vestit pastor Luteran sa se converteasca la ORTODOCSIE.

 2. Am gasit intamplator aceasta scrisoare si multumesc ca ati gasit cu cale sa scrieti un raspuns.Nu ca daca s-ar fi intamplat asa ceva ar fi schimbat ceva in inimile celor care au ascultat minunatele indemnuri si invataturi date prin predicile si cartile scrise de acest Mare Roman dar mai ales Mare Om al lui Dumnezeu(si care si-au pus un mare semn de intrebare cu veridicitate stirii),dar il consider pe fratele Wurbrand un om care l-a iubit pe Dumnezeu si caruia Dumnezeu i-a vorbit lui si prin el si noua.
  Cuvintele lui care ne indeamna sa ne indragostim de Dumnezeu,in care gasim o caldura deosebita,o dragoste pentru oameni si o cunoastere care zideste ,rasuna la fel de actual si astazi ca atunci cand au fost rostite.
  Graiul lui dulce ,neinasprit de experientele traite ,este balsam peste sufletele noastre si incurajare in prezentul prafuit al zilelor noastre.
  Il respect si apreciez si pe fratele Panican care cred ca din dragoste pentru el(fr.Wurbrand)ii duce lucrarea mai departe.

 3. Dumnezeu sa va binecuvanteze pe dumneavoastra si pe familia dumneavoastra si sa stiti ca ati fost binecuvantat cu asa un tata!
  Exista milioane de romani dintre cei care l-au cunoscut prin cartile si predicile sale pentru care fratele Wurbrand este de departe pe locul 1 la Mari Romani iar faptul ca,a fost pe locul 5 inseamna enorm gandindu-ne la faptul ca prin comparatie cu celelalte personalitati este un mare necunoscut in tara sa.

 4. NU.EU NU CRED CA RICHARD,SA FI FOST SI ORTODOX!! DAR,CHIAR DE-AR FI CE PUTEA SA FIE ASA DE RAU!! SE STIE CA FRATELE RICHARD A SUFERIT FOARTE MULT IN ANII 40,50,60,NUMAI CINE NU A CUNOSCUT ADEVARATA SUFERINTA,NU STIE CE POATE SA INSEMNE!! NU ACEST LUCRU ESTE CHIAR ASA DE GRAV,DECI FIUL SAU NU ARE PENTRU CE SA FIE CHIAR ASA DE INDIGNAT!! ORICUM NUMELE FRATELUI RICHARD AICI PE PAMANT NU POATE FI PATAT NICIODATA!! PACE SI BINECUVANTARE!! NUMAI BINE DRAGUL NOSTRU FLORIN!! SLAVIT SA FIE DOMNUL!!

 5. N-AS CREDE CA TOTUSI CONTEAZA UN CLASAMENT IN CARE CE ROMAN ESTE CEL MAI BUN!!ACEST CONCURS NU CRED CA AR FI RELEVANT NICI PENTRU FRATELE RICHARD!! NU CONTEAZA CA ESTI PRIMUL,AL CINCILEA S-AU ULTIMUL,IMPORTANT ESTE SA FII CU ADEVARAT COPILUL DOMNULUI ISUS!!

 6. Pe blogul fratelui Daniel Brinzei puteti gasi un articol despre ultimele clipe ale fratelui Richard W. Se pare ca fratele Daniel a fost prezent si a implinit ceea ce fratele Richard ii ceruse cu vreme inainte sa implineasca in ultimele lui momente.
  Doar daca vreti sa adaugati ceva la articolul de sus,
  Rodica Botan

 7. Domnule Wurmbrand jr. (Frate Mihai),

  Ma bucur (impreuna cu sotia mea, Raveica si cu fiica noastra, Teodora) nespus ca v-am gasit pe internet, intrucat suntem buni cunoscatori ai familiei dvs, si mai mult decat incantati de o legatura sfanta, pe care nimeni nu o poate distruge. Dorim sa purtam corespondenta, pentru inceput rugandu-va sa accesati blogul nostru: mitcadumitru.blogspot.com, care reda aspecte din cartea Existenta si Sensul vietii, la care am lucrat cca. 20 de ani, inspirandu-ma, fireste, si din opera fratelui mai mare, Richard.

  Toata admiratia si sarutari sfinte de la familia noastra!

 8. Vreau sa adresez fr. Mihai Wurmbrand multumiri ptr ca a trimis fiecarei biserici din Romania o carte –dintre multele –scrisa de tatal sau .
  alese binecuvantari .

 9. draga MIHAI nu stiu daca rindurile acestea vor ajunge la tine, dar, desi prea tarziu (Azi este 04/04/2010,) trebue sa iti prezint condoleantele mele pentru pierderea parintilor tai si a aceluia care a fost varul meu primar si tatal tau.asi dori in masura in care acest lucru este posibil, ca, daca exista cineva care mai citeste acest mail,intrun viitor apropiat si are contact cu MIHAI WURMBRAND SA-I ADUCA LA CUNOSTINTA ACESTE CONDOLEANTE.SI IN MASURA IN CARE DORESTE SA IA LEGATURA TELEFONICA CU MINE, NUMARUL MEU ESTE, IN ISRAEL, 00 972 544 590559 IAR IN ROMANIA 00 40 21 3154284 MAMA MEA SI TATAL TAU, AU FOST FRATE SI SORA, DRAGA MIHAI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s