Cum ne vindecăm de descurajare spirituală

Se pare că există o tendință constantă pentru omul lui Dumnezeu de a se descuraja, din râvnă pentru Dumnezeu și pentru Numele său. Vedem asta de foarte timpuriu la Iosif, fiul lui Iacov. El credea că toți se vor bucura de visele lui și de mărirea planului lui Dumnezeu, dar frații lui l-au urât și chiar tatăl lui nu a înțeles descoperirea. Moise credea că poporul Israel va înțelege că Dumnezeu prin el avea să dea izbăvirea lui Israel Fapte 7,25. Ilie de asemenea a fost în depresie când a văzut că în ciuda biruinței spirituale în fața jertfelor, poporul a rămas tot departe de Domnul. Si în istorie sunt oameni care au fost descurajați că lucrarea nu a mers așa cum ar fi dorit ei.

Noi avem de învățat de la Domnul Isus și de la apostolul Pavel în privinta încrederii deșarte. Vedem că Domnul Isus după ce a hrănit mulțimea aceea de oameni cu pâine și pește, nu a fost încântat de dorința lor de a-L face împărat cu sila, sau de râvna lor ulterioară. Ei îl urmau cu râvnă, dar în firea lor pământească. Isus a făcut multe lucrări minunate și unice, nimen nu a mai făcut ce a făcut El, a predicat cu atâta putere că și dușmanii lui îl lăudau. Însă El spune explicit că nu se va îcheia bine la final. Oamenii nu se vor trezi, nu vor primi, etc. Și nu pentru că era pesimist, sau ar fi lăsat ceva nefăcut și ar fi trebuit făcut. Însă lumea aceasta este încă sub blestemul lui Dumnezeu și probabil că din cauza aceasta trebuie să ne bucurăm că în condițiile acestea totuși sunt oameni care se întorc cu toată inima la Dumnezeu și în situația aceasta rea oamenii totuși pot fi mântuiți și salvați, iar pe alocuri, temporal, istoric oamenii se pot bucura de o revărsare a harului lui Dumnezeu, chiar colectivă după situație.

Apostolul Pave a lucrat mai mult decât toți ceilalți apostoli, totuși nici el nu a presupus că vor merge lucrurile în perioada imediat următoare din ce în ce mai bine, dimpotrivă el a prevăzut zilele când oamenii își vor da învățători după poftele lor 2Tim. 4,3.

Însă Domnul Isus a spus că după ce se va înălța va atrage la El pe toți oamenii Ioan 12,32. Și Pavel spune că Dumnezeu va face ca toate lucrurile să lucreze împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu. Rom. 8,28.

Concluzia este că binecuvântarea și biruința sunt sigure, însă nu rapide și nu în afara sfințeniei și a unui cost. Apoi binecuvântarea va merge ca pe vremea lui Avraam: împreună cu Sodoma. După cum părintele tuturor credincioșilor a trăim în același timp cu părinții toturor păcătoșilor (Sodoma și Gomora), tot așa sămânța lui Avraam va fi ca stelele cerului pe un pământul din ce în ce mai răzvrătit. Noi oamenii lui Dumnezeu de astăți, avem mai multă cunoștință și mai multe binecuvântări ca părinții noștrii, de aceea trebuie să ne așteptăm la recolte mai bogate ca la început, împreună cu încercări actualizate secolului și cunoștințelor de astăzi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s