Consecinte ale respingerii autoritatii

Dumnezeu ne previne ca o respingere continua a mustrarilor celor in autoritate poate aduce distrugeri ireparabile vietii noastre. 
„Un om care se impotriveste tuturor mustrarilor, va fi zdrobit deodata si fara leac” Prov. 29,1. 
Scriptura inregistreaza ca in trei ocazii majore imparatul Saul s-a ridicat impotriva cuvantului lui Dumnezeu si fiecare ocazie a avut o anume consecinta. 
1. Copii lui pot pierde mostenirea pe care ar fi putut s’o aiba (1Sam. 13, 13-15). – Cand noi ne razvratim contra invataturilor Domnului, noi nu mai gasim intelegerea spirituala si caracterul pe care-l intentioneaza Dumnezeu. In felul acesta, nu mai avem posibilitatea de le transmite copiilor nostri. 
2. Propria lui carmuire poate suferi (1Sam. 15, 28) – Lipsa caracterului si a intelepciunii, pierdute prin respingerea autoritatii, scade grozav potentialul pe care propria noastra carmuire ar putea sa il aiba. 
3. Viata lui fizica poate fi scurtata (1Sam. 28, 19) – Scriptura ne invata ca exista o legtura directa intre ascultarea de Dumnezeu si o viata lunga si sanatoasa:
„Nu te socoti singur intelept; teme-te de Domnul si abate-te de la rau! Aceasta va aduce sanatate trupului tau si racorire oaselor tale” Pv. 3,7-8
Felul cum un adolescent raspunde autoritatii parintilor sai va fi in curand felul cum el raspunde autoritatii lui Dumnezeu. 

2 gânduri despre „Consecinte ale respingerii autoritatii

 1. Grozav verset.
  Care ar putea fi cauzele impotrivirii? Mandria? Spiritul de contradictie? Tipul de personalitate antisociala?

  Din text imi sare in ochi cuvantul „tuturor”. Impotrivira fata de toate mustrarile. Cred ca inteleptul Solomon nu era prea mult preocupat de a stabili cauza care duce la o astfel de impotrivire totalitara ci de a evidentia mai mult efectul, consecinta: „va fi zdrobit deodata si fara leac”.

  In corelatia (trimiterea) catre capitolul 1: 24-33 este aratata natura zdrobirii. Este consecinta fireasca a alegerilor unui astfel de personaj:

  De aceea se vor hrani cu roada umbletelor lor si se vor satura cu sfaturile lor. Caci impotrivirea prostilor ii ucide si linistea nebunilor ii pierde…

  Pentru lucratorii crestini, preocupati de cresterea spirituala, caracteriala a enoriasilor e importanta descrierea din capitolul I, deoarece traseaza un profil, creioneaza un caracter al carui sfarsit nu va fi bun daca persevereaza in aceste atitudini si alegeri falimentare. Trasaturile unui astfel de om:
  – prostia,
  – mandria (sora cu trasatura de mai sus),
  – nebunia (nu in sens psihiatric, ci in sensul respingerii lui Dumnezeu, respingerea autoritatii divine).

  Caderea vine ca urmare fireasca, naturala a propriilor alegeri.

  Multumesc de text Florin, mi-a fost de ajutor, mai ales ca acum ma gandesc sa fac si o schita de predica bazat pe el.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s