Sa gandim corect

dadiSa privim lucrurile in fata. Toti ne confruntam cu o multime de situatii neplacute, jenante, descurajatoare. Dar oamenii care nu au biruinta si cei ce o dobandesc, actioneaza in feluri complet diferite.

Cei fara succes le pun la suflet, cum s-ar spune. Ei retin situatiile neplacute, deci le asigura un statut solid la nivelul memoriei. Nu-si mai iau gandul de la astfel de situatii. Inainte de culcare, ultimul lucru la care se gandesc sunt tot ele.

Pe de alta parte, oamenii increzatori si victoriosi uita complet de necazuri. Ei sunt specializati in depozitarea gandurilor pozitive in memoria lor. Circumstantele cu care ne intalnim nu reprezinta materia prima pentru viata, ci gandurile noastre cu privire la acestea.

Probabil ca aici este misterul pentru care Dumnezeu ne indeamna sa cugetam zi si noapte la Cuvantul Lui.

„Cartea aceasta a legii.. cugeta asupra ei zi si noapte cautand sa faci (actionezi) tot ce este scris in ea, caci atunci vei izbandi in toate lucrarile tale si atunci vei lucra cu intelepciune” (Iosua 1,8)

4 gânduri despre „Sa gandim corect

 1. Am avut o experienta interesanta si frumoasa in legatura cu ceea ce spui.

  Mama mea a avut o perioada in care noaptea visa foarte urit, avea o lipsa acuta de viata si motivatie si ajunsese sa ii fie groaza sa se duca la culcare!

  Vorbind cu ea, am indemnat-o sa inceapa sa citeasca din Biblie si sa se roage in fiecare seara. „Cu ceea ce iti umpli mintea, aceea vei rumega si iti va influenta viata, motivatia si comportamentul tau. Daca lasi mintea ta sa rumege la stirile PRO TV, la laturile OTV si nu o ii dai hrana adevarata din Dumnezeu, atunci vei avea groaza de noapte. Si cel rau iti va umple inima si mintea pentru ca mintea noastra nu poate ramine goala.”

  De atunci a inceput sa citeasca regulat din Biblie si sa se roage in fiecare seara si Dumnezeu a izbavit-o de „groaza din timpul noptii”. Si acum recunoaste schimbarea facuta de umplerea mintii cu Cuvintul lui Dumnezeu.

  In ultimul timp sint cercetat de ideea „lastarilor de amaraciune” pe care ii permitem in mintea noastra in urma interactiunilor cu oamenii si situatiile cu care nu ne simtim confortabili. Analizez acel „lastar de amaraciune” cu ajutorul Duhului si cer lui Dumnezeu ca mintea mea sa nu ‘rumege’ gindurile de ura, resentimen, invidie, cearta si toate acele sentimente care rup relatii.

  Am vrut sa aduc, prin comentariul meu, doua exemple practice la adevarul pe care il spui tu Florin: Umpleti-va mintea si inima cu Cuvintul lui Dumnezeu!

 2. Andrei…ai perfecta dreptate. Dupa un accident ingrozitor pe care l-am avut am avut nopti in care n-am putut sa inchid un ochi. Gindul mortii facuse adinci radacini in memoria mea si nu mai puteam dormii…am luat si o groaza de pastile dar…ele doar fortau organismul sa stinga luminile…nu rezolvau problema mintii…

  Stiu citiva Psalmi pe de rost; in momentele grele din viata recit mereu din ei. Am invata si pe fetele mele sa spuna vreo doua pe de rost. In momente de criza ai la indemina cel mai bun linistitor…Cuvintul …

 3. Andrei:
  foarte interesanta marturia cu mama ta!

  Un conferentiar din SUA, cand era la scoala primara avea probleme foarte mari cu invatatul. Avea rezultate sub nota de trecere, in fiecare an, era trecut de mila clasa, in speranta ca isi va reveni. Surorile lui se mutase de la scoala de rusinea lui.. Interesant era ca avea un caracter impecabil, muncea 5-6 ore zilnic, mult mai mult decat toti colegii lui, dar degeaba. A fost la medic, peste tot. Nimic parea sa nu functioneze.

  La un moment dat, un grup de prieteni, i-a sugerat sa mai incerce o varianta: sa inceapa fiecare zi cu un timp cu Dumnezeu in Scriptura si rugaciune, sa invete zilnic cate un verset, sau promisiune din Biblie.

  Eu spun pe scurt povestea lui, dar de atunci rezultatele scolare s-au imbunatatit pana cand a ajuns sef de promotie, in scolile superioare, apoi devenint om de stiinta, conferentiar, si un mare om al lui Dumnezeu. Bill Gothard este el.

  Rodica:
  si eu ma sustin cu psalmi si alte texte din scriptura, mai ales in momente de criza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s