Radacinile conflictelor

clarence_expansion La un Hotel din Memphis, era 5 si ceva dupa-amiaza si erau multi oaspeti noi care asteptau sa se inregistreze. Cel din fata mea si-a spus numele pe un ton poruncitor. Functionarul a spus: “Da, stimate domn R., avem o camera vi se potriveste perfect”. “Camera” a strigat individul. “Eu am cerut un apartament!”. Functionarul a spus foarte politicos: “Permiteti-mi sa verific domnule. A scos rezervarea respectivului din dosar si a spus: “Regret, domnule. In telegrama dv se mentioneaza explicit “o camera”. As fi incantat sa pot sa va ofer un apartament, daca ar fi vreunul disponibil. Dar, pur si simplu, toate sunt ocupate”. Atunci clientul furios a spus: “Putin imi pasa de ce scrie pe hartia aia. Eu vreau un apartament!” Apoi a inceput sa interpreteze binecunoscutul rol “stii dumneata cine sunt eu”, urmat de “o sa pun sa te concedieze”. Aparandu-se tanarul functionar spuse: “Domnule, imi pare rau, dar am actionat in conformitate cu instructiunile dv.” In cele din urma clientul, deja foarte furios, a spus: “N-as ramane pentru nimic in lume nici in cel mai splendid apartament in acest hotel, acum ca stiu cat de prost e condus”, si navali manios pe usa.

Urmatorul client a inaintat spre tejghea, crezand ca receptionierul avea sa fie suparat. In schimb, el l-a primit cu unul din cele mai placute “Buna seara domnule” pe care le auzise vreodata. Clientul ii spuse: “Va admir in mod deosebit pentru felul in care v-ati descurcat acum cateva minute. Va controlati extraordinar de bine”

“Ei domnule”, mi-a spus, “nu prea ma pot supara pe un astfel de om. Stiti, el de fapt nu e enervat pe mine. Eu n-am fost decat tapul ispasitor. Sarmanul om s-ar putea sa aiba necazuri serioase cu sotia, sau s-ar putea ca afacerile sa-I mearga prost, sau poate se simte inferior si aceasta era unica ocazie in care s-ar fi putut simti cu adevarat important. Eu sunt doar cel ce i-a oferit o sansa sa se elibereze de o povara de pe suflet”. Functionarul adauga: “E foarte posibil sa fie, in fond, un om foarte bun. Majoritatea oamenilor sunt buni.”

Multa dreptate cred ca are acest functionar. Conflictele sunt adesea prilejuri de descarcari a ceea ce deja ai acumulat. Daca am sti cum sa nu acumulam in noi tensiune si resentiment, am putea fi mult mai intelegatori.

* Daniel J. Schwartz

4 gânduri despre „Radacinile conflictelor

  1. Banuiesc ca tot ce ai spus e adevarat…dar cel mai recomandabil ar fi ca sa folosim oglinda oridecite ori avem nevoie sa ne aerisim fraustrarea…nu?

    Acolo am putea explica mai in detalii cine sintem, cit de importanti, si sa parasim acel loc intim cu un eu care abia sa iasa pe usa de la baie…

    Nimic de zis ca functionarul e de laudat…doar ca e plina lumea de fuduli din astia intoxicati de propria lor importanta si prea putini functionari cumsecade…

    Doar o parere…si mi-am exprimat-o si aia cu impertinenta celui ce credea ca totul i se cuvine si nicidecum cu rabdarea si bunatate tinarului de dupa tejghea…

    M-ai facut sa ma intreb de cite ori in viata am fost functionarul si de cite ori tipul arogant…

    Cred ca ma duc la oglinda…simt ca se naste o discutie…am impresia ca o merit!!!
    🙂

  2. Rodica:
    vorbesti asa de placut! 🙂 Este foarte bine cand incepi sa iti doresti sa mergi la oglinda. Am impresia ca este cel mai bun lucru pe care il putem face noi, bineinteles si ce facem dupa aceea conteaza 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s