De ce a lasat Dumnezeu viata sexuala:
1. Pentru procreere (Geneza 1,28)
2. Pentru unitate (cei doi vor fi un singur trup Geneza 2,24)
3. Pentru placerea si satisfactia sotilor. (Cantarea cantarilor 4,10)
* Cadrul vietrii sexuale este doar familia, sot si sotie.
Dragostea este definita in generatia noastra prin sentiment, afinitate. De aici implicatia ca sentimentele nu le poti controla, ele vin si pleaca, noi suntem afectati de ele, deci daca nu ai sentimente de dragoste fata de cineva, nu o iubesti. Asa se intampla astazi in multe cazuri de divort: “Draga, imi pare rau, nu mai simt nimic pentru relatia noastra!!”. Dar se pune o intrebare: “Daca dragostea ar tine de sentimente, ea nu ar mai putea fi poruncita, iar Domnul Iisus ne porunceste: “Sa va iubiti unii pe altii! “ In concluzie, dragostea asa cum este ea definita de Dumnezeu, tine mai mult de vointa, bineinteles ca ea implica si sentimente, care vin ulterior in urma cunoasterii si a experientelor comune.
Organul principal al vietii sexuale este creierul nostru, si nu organele genitale. De aici si implicatia faptului ca relatia sexuala intre parteneri este dependenta intr-o mare masura de capacitatea de iertare si acceptare a partenerului. Daca relatia afectiva intre parteneri nu este buna, relatia fizica are de suferit, viata sexuala nu decurge normal. Asa se explica mai degraba deficientele relatiei fizice intre parteneri, si mai putin este vorba de nepotrivire, sau incompatibilitate fizica.
Invitatie:
Ne face placere sa va invitam la conferinta organizata de Fundatia Romania Pro-Culture.
„Comunicarea dintre parinti si adolescenti”
19 Aprilie 2008, orele 16:00
La sediul fundatiei din str. Aleea Lacul Morii nr. 3, sect. 6, Bucuresti
* Autor „Romania Pro-Culture”
Povestea este mai complicata…Sentimentele nu sunt egale cu emotiile. Frica, nu este acelasi lucru cu frisoanele chiar daca frica se poate manifesta prin frisoane. Emotiile sunt ceea ce se percepe prin simturi iar sntimentele tin de de zona afectiva (din creer). Afectiunea este mult mai complexa decat dragostea erotica, sau decat prietenia. Simplificarea este buna dar trebuie sa se aplice acelasi fel de judecata tuturor sentimentelor, cum ar fi ura sora buna a dragostei (nu neaparat in cadrul marital). Sentimentele nu pot fi schimbate decat de convingeri (idei, si nu totdeauna) si de asta creerul este coordonatorul principal al actiunilor noastre, dar ele se pot transforma. Dragoste-ura, bunatate -rautate, mila-cruzime ca si cand ar fi doua laturi ale aceluiasi sentiment. Porunca „iubiti-va unii pe altii” cred ca se refera la afectiune, mila, bunatate, ingaduinta.
Si asa ajung la intrebarea mea:cand trebuie luat literal cuvantul evangheliei, si cand apreciat figurativ. Daca nu as sti ca in limba greaca dragostea are mai nuantata semnificatia cuvantului, probabil am ajunge sa fim extrem de frustrati cand ni se porunceste sa iubim pe cineva care ne este profund antipatic (desi nu ne-a facut nimic si nu este pacatos ci pur si simplu are o respiratie rau mirositoare).
Relatia sexuala este bazata pe un instinct pus de Dumnezeu in noi pentru conservarea speciei umane, iar noi oamenii am separat sexul, de reproducere si de aici vin toate necazurile. Deja sunt tari unde nu se mai nasc un numar macar egal de copii cu numarul de persoane decedate si viitorul speciei umane este … exact cum a fost prevazut in Biblie.
Oricum familiile care au odrasle (imi place ca in biologie se numesc offspring) atat fete cat si baieti au posibilitati mai mari sa observe o varietate mai larga de comportamente infantile si astfel sa inteleaga mai bine perioadele de crestere ale copiii lor, decat parintii care au numai baieti sau numai fete. Dar asta este alt subiect.
„Sentimentele nu sunt egale cu emotiile. Frica, nu este acelasi lucru cu frisoanele chiar daca frica se poate manifesta prin frisoane. Emotiile sunt ceea ce se percepe prin simturi iar sntimentele tin de de zona afectiva (din creer).”
Este interesanta diferenta pe care o faci intre emotii si sentimente. Intradevar emotiile sunt impresiile primare, insa sentimentele se nasc din acestea, si nu sunt lucruri date, ci lucruri cauzate. Sper sa fiu clar. Nu sunt lucruri care nu se schimba niciodata, si nu depind de noi, ci sunt lucruri care se schimba in functie de interesul si vointa noastra de a imbunatati o relatie.
„Daca nu as sti ca in limba greaca dragostea are mai nuantata semnificatia cuvantului, probabil am ajunge sa fim extrem de frustrati cand ni se porunceste sa iubim pe cineva care ne este profund antipatic (desi nu ne-a facut nimic si nu este pacatos ci pur si simplu are o respiratie rau mirositoare).”
Daca este lipsa de educatie, ar fi bine sa rabzi o vreme, cat sa ii dai timp sa se schimbe, daca este unul din anturajul, cercul tau. Altfel, poate ca nu trebuie sa stai in preajma lui.
Cat despre miros, culoare, forma etc. trebuie sa le acceptam, nu ar fi moral, se poate intampla oricui, si atunci ce vei face? Toti putem ajunge in situatia sa mirosim, daca ajungem la pat, sau sa aratam mai putin gratios.
„Relatia sexuala este bazata pe un instinct pus de Dumnezeu in noi pentru conservarea speciei umane, iar noi oamenii am separat sexul, de reproducere si de aici vin toate necazurile. ”
Relatia sexuala este pentru reproducere, dar nu numai, este si pentru unitate, intimitate, cat si pentru placerea si satisfactia sotilor. Altfel nu ar mai fi nebunia asta in lume. Majoritatea care cad in greseala imoralitatii este datorita placerii si mai putin a unitatii sau a reproducerii, acesta doua sunt inconveniente adesea..
Iar in relatia fizica dintre doi partenei, realmente instinctele intarzie sa apara cand intre cei doi exista respingere, resentiment, neiertare, etc. Sunt niste atractii fizice, dar asta in cazuri mai rare, cand cei doi nu au avut mai de mult relatie fizica si sunt „infierbantati” de mass media, imbracamintea de vara, etc. Dar relatia afectiva dintre ei dicteaza sanatatea relatiei fizice intre intre parteneri. Oamenii incearca sa apeleze la alte „surogate”, va fi ceva artificial.