Despre prezentul inegal

220px-Robert_Reich_at_the_University_of_Iowa,_Sep._7,_2011Tocmai am vizionat un material interesant despre situația prezentă inegală economic și social în SUA, realizat de fostul secretar american al Muncii Robert Reich. El arăda în mod strălucit ceea ce se întâmplă acum s-a mai întâmplat: oamenii veneau în America, sindicatele apărau drepturile muncitorilor, producția creștea, salariile creșteau, nivelul de trai creștea de asemeni. Toate bune și frumoase. Până când a venit globalizarea și tehnologizarea, atunci marile firme urmăreau profitul și nu interesaul muncitorului. Atunci, deși economia sa menținut oarecum, muncitorul a pierdut. Clientul a câștigat, pentru era servit acasă prin Amazon, sau alte firme globale, statul a câștigat, dar a pierdut marea masă de muncitori, deci nivelul de trai a scăzut.

Cum a pornit totul? Corupția. Mulți bani, făceau pe acești producători mari să nu mai simtă cu muncitorul, ci cu și mai mult câștig pentru ei. Așa au început să intre în politică oameni cu bani și să strice sistemul (legislativ), pentru că obiectivele lor erau subiective. 

Două națiuni sunt lăudate în mod deosebit de domnul Reich: Japonia și Germania. Aceste două națiuni au făcut un lucru: au învestit mult în educație și calitatea sistemului. Oamenii au înțeles mai bine rostul lucrurilor și fiecare și-a ocupat locul dorit, dar fiecare susține calea luminat de educație, pe care se pune cel mai mare accent acolo. Aceste națiuni câștigă cel mai mult la ora actuală oriunde în lume, pentru că firma primește mai mult decât cel ce asamblează (China) sau piața de desfacere (națiunile).

Interesant că aceste națiuni sunt una – vecinii lor, alta – vecinii noștrii (deci se poate și la noi). De observat este că ambele s-au pus pe treabă după două mari încercări, după al doilea război mondial. Japonia a trecut prin șocul atomic de la Hiroshima și Nagasaki, iar Germania prin prăbușirea războiului în capul lor. Oare numai la necaz ne apucăm de treabă? Se pare că așa stau lucrurile…

Să învățăm din toate și nu uitați să puneți accent pe cunoștință. Cunoașterea este putere.

”Poporul Meu piere din lipsă de cunoştinţă. Fiindcă ai lepădat cunoştinţa, şi Eu te voi lepăda, şi nu-Mi vei mai fi preot. Fiindcă ai uitat Legea Dumnezeului tău, voi uita şi Eu pe copiii tăi!”  (Osea 4:6)

Numai bine!

sursă foto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s