Invataturile sanatoase

„Tine-te de etalonul invataturilor sanatoase pe care le-ai auzit de la mine, cu credinta si dragostea care este in Hristos Isus” 2Tim. 1,13

Aici ar fi interesant sa vedem acest etalon de care vorbeste Pavel. Oare il dezvaluie pe undeva? In 1 Corinteni 15, 3-4 spune asa: „V-am invatat inainte de toate, asa cum am primit si eu: ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, dupa scripturi; ca a fost ingropat si a inviat a treia zi, dupa scripturi.”

Pavel traseaza aici trei elemente toate cu privire la Hristos:

1.      a murit pentru pacatele noastre

2.      a fost ingropat

3.      a inviat a treia zi (la acestea ar mai trebui adaugat din conteztul scrierilor lui Pavel

4.      s-a nascut din feioara

5.      a trait fara pacat.

 

Acesta este mesajul apostolic – kerigma, acesta este mesajul evangheliei lui Hristos. Pentru lume este o nebunie dar pentru cei ce cred este puterea lui Dumnezeu. De ce este puterea lui Dumnezeu? In ce sens?

Astazi din pacate nu se mai vesteste Evanghelia lui Hristos cea plina de putere, astazi auzim predici despre oameni, culte si organizatii, insa doar mesajul evangheliei lui Hristos poate da viata vesnica.

Toate aceste 5 puncte vorbesc de divinitatea lui Hristos. S-a nascut din fecioara. Cine s-a mai nascut vre-odata din fecioara. S-a nascut prin Duhul Sfant. Asta face referire si la profetia din Geneza 3, 15 in care samanta femeii va zdrobi capul sarpelui. Hristos este samanat femeii, pentru ca s-a nascut fin fecioara. A trait fara pacat. Nimeni pana acum nu a mai trait fara pacat, pacat facut cu gandul, vorba sau cu fapta. El a implinit toate poruncile lui Dumnezeu. A murit pentru pacatele nostre, El cel fara pacat. El nu a murit doar pentru ca preotii au uneltit, nu a murit pentru ca Pilat l-a dat in mana preotilor, ci Dumnezeu a acceptat ca el sa moara ca jertfa de ispasire pentru pacatele celui ce crede in El. A fost ingropat, asta este o dovada clara ca a fost mort cu aevarat, a fost pazit mormantul lui si astupat cu o piatra uriasa. A treia zi a inviat, dupa scripturi. Toate acestea dovedesc divinitatea Lui, el nu a fost doar un om intelept, a fost insusi Dumnezseu intrupat, s-a nascut prin Duhul Sfant dintr-o fecioara, a trait fara pacat, a murit pentru pacatosi, a fost ingropat, si a inviat a treia zi.

Cand vorbesti de aceste elemente ale divinitatii Lui, atunci oricine aude poate fi eliberat, indreptat in viata lui de pacate, privind la viata Domnului fara pacat. La cruce privind poate primi iertarea si mantuirea sufletului, pentru ca Hristos a murit pentru noi, nu pentru sine. A inviat, asta inseamna ca este viu si astazi printre noi, prin Duhul Sfant si are putere. Toate aceste elemente ale Evangheliei lui Hristos au putere in ele insele, toate aduc eliberare, toate vorbesc de ceva extraordinar ce nu s-a mai intamplat vre-odata, dar care poate influenta viata oricui pentru intreaga vesnicie.

Doamne ajuta!

 

2 gânduri despre „Invataturile sanatoase

  1. Păi de ce să adăugăm la ce zice Pavel, dacă el știa mai bine? Sunt întru-totul de acord cu concepția virginală a lui Hristos, precum și cu nepăcătoșismul Lui. Dar kerigma din 1 cor 15 care e scrisă înaintea evangheliilor, din câte știm, zice numai primele 3 pe care le-ai menționat. Fără supărare. You are my friend! 😀

  2. Alterama:
    1Cor 15 vorbeste doar de trei puncte ale evangheliei, dar in celelalte epistole, evanghelii vedem ca apostolii sustineau divinitatea lui Hristos, sau dovedeau divinitatea Lui folosind aceste 5 puncte: nascut din fecioara, fara pacat, a murit pentru pacatosi, a fost ingropat, a inviat a 3-a zi. Toate acestea au importanta in planul de mantuire. Cand spui ca a murit pentru noi, este foarte important, adica vital sa spui ca El a trait fara pacat, altfel, nu putea raliza rascumpararea, si faptul ca era Fiul lui Dumnezeu. Naterea din fecioara facea referire la divinitatea Lui si la profetia din Geneza 3,15. Kerigma reprezinta mesajul apostolic care era proclamat in biserica primara, eu doar m-am ajutat de versetul acesta unde Pavel aminteste trei din ele.

    cele bune 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s