Ce cred eu despre dezbaterile crestine

 

Am avut mai multe dispute crestine pe acest blog, acestea au fost pe tema: drogurilor, satanismului si mai nou pe teme doctrinare. Pentru a nu se simti unii descurajati pentru oprirea discutiilor dau urmatoarele explicatii.

In primul rand eu cred ca crestinismul este o religie practica si nu doar teoretica. “Nu oricine imi zice: “Doamne, Doamne!” va intra in Imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu”. Mat.5, 21 Pur si simplu eu cred ca pe om, crestinismul il face mai bun in mod practic: in familie, societate, la locul de munca. Daca o discutie nu are in vedere aspectul practic, ea isi pierde valoarea. Pentru ce dezbatem, doar ca sa ne chinuim sa perpetuam o traditie, “ca asa am pomenit noi”, cum se straduiesc catolicii si ortodoxii sa isi pastreze anumite traditii fara relevanta practica?

Altii dezbat doar asa ca sa faca pe “grozavii”, sa arate cat de multe stiu ei.  Asta arata o stima de sine scazuta, si folosirea disputei doar pentru iesirea in evidenta, chiar si ca personaj negativ. Stima de sine este foarte importanta, dar ea se zideste lucrand pentru Hristos cu “darul”(harul) pe care il ai, nu asa “furand peste gard din curtile altora”.

Sau daca cineva sustine o teorie, in baza careia el a avut mai multe esecuri in trecut, sau chiar caderi nervoase, ce putere de convingere sa aibe pentru mine? Sa ma faca si pe mine sa ajung la fel? Nu poti sustine o invatatura doar ca “pare mai sfanta”. Pavel ne invata sa urmarim invatatura sanatoasa care duce la evlavie. Important este unde te duce invatatura, nu cum pare ea la prima vedere. De aceea unele discutii le opresc, pentru ca ele nu zidesc, ci doar sunt niste manifestari orgolioase, care nu tin seama de efectul in practica, legatura cu realul.

Unii cred bine in adancul inimii, dar sustin o terie in mod mecanic, pentru ca asa au preluat’o, sau niciodata nu s-au gandit serios la ea. Dar daca il iei la cercetari, vezi ca el de fapt nu crede ce spune. Deci el sta in picioare pentru ca el crede bine, dar daca cineva ar aplica ce spune el, ar cadea. 

Apoi sunt unele intrebari nebune: “Cum poti face un patrat cu 5 colturi?”, “Cum poti face un cerc sa aibe colturi?” “Cum poti face un dreptungi sa aibe 3 lautri?”. Tot asa sunt unele intrebari biblice nebune. Sa ne ferim sa ne scurt circuitam ratiunea. Un matematician niciodata nu se mira ca : 2+2 = 4. Asta nu hotaraste el! Este un dat. Asa este si realitatea spirituala. Nu noi creem realitati spirituale, doar o descoperim prin Cuvantul lui Dumnezeu si Duhul Sfant, daca ii cerem asta cu smerenie lui Dumnezseu, Cel ce te poate lumina.

Albert Einstein spunea: ”Nebunia este: sa faci acelasi lucru iar si iar astepandu-te ca rezultatul sa fie diferit.”

* Concret, roada pe care trebuie sa o aibe un crestin din urma unei invataturi este: roada Duhului si castigarea sufletelor pentru Hristos.

2 gânduri despre „Ce cred eu despre dezbaterile crestine

  1. Ai dreptate: multi cunosc teorie, dar prea putini inteleg ca esenta vietii este tocmai aplicarea teoriei in practica! Nu ne foloseste la nimic invatatura, daca nu stim sa o si folosim. Indiferent de domeniul vietii la care se refera acea invatatura…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s