Zeitgeist – din perspectiva crestina

In discutiile cu tinerii am observat ca unii recomanda sa fie vizionat acest film ca sa ne lamurim cum e cu credinta crestina. Am facut aceste scurte comentarii, nu pretind a fi perfecte comentariile mele, sau lipsite de greseala, pot fi inbunatatite, insa cat inteleg incerc sa explic folosind dovezi.

La un moment dat la inceputul filmului apare expresia: “Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi.” Cine a spus asta? Iisus!!! Si autorul a folosit ideea ca sa faca pe grozavul in fata auditoriului, incercand tocmai pe Cel ce a spus aceste lucruri sa il surpe. Nu poti sa furi de la Hristos doar ce iti doresti, ca sa fi mai pertinent, si apoi sa pretinzi ca dovedesti realitatea.

Si care realitate?

Se leaga la un moment dat, in badjocora, de condamnarea legii. Cele 10 porunci. Daca ai calcat una singura esti osandit ca si cum le-ai calcat pe toate. Esti blestemat. Dar.. Dumnezeu te iubeste (spune autorul in mod ironic). Si… are nevoie de banii tai. De multi bani. Cine a vazut filmul recunoaste expresiile acestea.

Legat de blestemul legii, este corect, asa spune si biblia. Apoi in dispreti spune: “Dar Dumnezeu te iubeste!” Care iarasi este adevarat, asa spune Biblia. Autorul creind un paradox, vrea sa dovedeasca, cum pretind ei, ca mesajul bibliei este ridicol.

Explicatie:

Standardul lui Dumnezeu este foarte inalt, din 6 miliarde de oameni, unul singur nu ar putea sa il implineasca. Asa este Legea lui Dumnezseu, si legile Lui nu sunt pentru ca sa fie calcate. La El chiar se plateste orice vorba nefolositoare. Dumnezeu pentru ca a vrut totusi sa creeze o cale pentru cei ce vor sa iasa din situatia asta nefavorabila in care a intrat omenirea, a trimes pe Fiul Sau, in trup ca al nostru, Iisus Hristos, acum 2000 de ani, traind El pentru noi standardul legii, a fost fara pacat, si platind pentru noi plata pacatului. Ce plata? In biblie scrie Romani 6,23 “Plata pacatului este moartea”. Deci la Dumnezeu pacatul se plateste cu moartea, nu cu penitente cum spun unii. Hristos a murit pentru noi, El nu a avut pacat, insa a murit pentru pacatele noastre. Si toti cati cred in Iisus, adica isi dedica viata lui Iisus, primesc de la Dumnezseu iertarea si primirea in Imparatia Vesnica.

Deci asa se explica faptul ca Dumnezeu te iubeste, in ciuda asprimii legii, si a imposibilitatii omului de a intra in gratia lui Dumnezseu.

Doua intrebari.

1. Spun unii: daca este imposibil sa tii legea, de ce a dat’o Dumnezseu? Biblia spune ca Legea este un indrumator catre Hristos. Legea te face sa vezi cat de neajutorat este fara Hristos. Legea ne arunca in bratele lui Hristos, aratand ca fara ea omul este intr’o stare disperata. Cine nu vine la Hristos adus de acest „indrumator”, mi-a teama ca nu a fost indrumat bine, si cine stie cat va mai merge pe urmele lui Hristos?

2. Daca omul nu poate sa faca nimic pentru sine, de ce il mai osandeste Dumnezeu? Nu esta nedreptate? Legea lui Dumnezeu nu este facuta in functie de om si puterea Lui. Omul este o piesa in creatia lui Dumnezeu, Hristos este centrul Iparatiei, si cu responsabilitate spun, nu omul. Dragostea Lui Dumnezeu nu trebuie sa ne deregleze prioritatile.

Dumnezeu si-a stabilit standardul imparatiei Sale, omul prin ispitirea Satanei a cazut sub incidenta acestei legi, si acum este o faptura disperata si neajutorata. De aceea Hristos devine singura lui salvare. Daca Dumnezeu nu ar fi trimes pe Hristos, ar fi ramas sfant si drept in continuare. Caderea umanitatii in robia pacatului, s-a datorat caderi lui Adam. Dumnezeu il instiintase. Dar totusi Dumnezeu ne arata ca a iubit rasa umana, ca a trimes pe Fiul sau ca jertfa pentru noi.

* Conceptul de jertfa. In justitia lui Dumnezeu orice pacat putea fi platiti prin plata proprie pentru pacat, moartea celui ce l-a savarsit, sau sa se aduca o jertfa pentru pacatul faptuit: un miel, un vitel, sau o turture, dupa caz. Hristos este jertfa lui Dumnezeu pentru pacatele intregii omeniri, ca potential, dar in mod activ este jertfa mantuitoare doar pentru cei ce se pocaiesc si vin la El cu credinta.

La un moment dat se spune ca Dumnezeu vrea bani. In legea lui Dumnezeu se spune ca 90% din venitul unui om sa fie al lui, iar 10% sa il aduca la Casa lui Dumnezeu. Asta ca semn de recunostinta ca Dumnezeu i-a dat minte si putere ca sa ii castige. Apoi Dumnezeu cere sa ajutam pe cei in nevoi cu cat ne lasa inima. Dumnezeu primeste darurile daca sunt facute cu inima buna, altfel nu sunt primite. Odata un credincios a venit la casierul bisericii sa spune: “Domnule va rog sa ma scuzati, am facut o greseala. Ce greseala? Am pus o suta de dolari in loc sa pun 10 in cutia cu bani. La care ii raspunde casierul. Stai linistit atat iti considerea Dumnezseu!”


Cand “zeitgeist” ataca crestinismul ia pe cei care Hristos ii numea “lupi in piei de oaie” sau “prooroci mincinosi” si descrie crestinismul bazat pe viata lor, vezi lacomii de bani, si atrocitatile inchizitiei catolice.

Aceasta succesiune de idei este asa aranjata ca sa starneasca intriga si sa puna blama pe Dumnezeu si randuielile Lui. Insa… este ieftina aceasta subtilitate..

va urma

8 gânduri despre „Zeitgeist – din perspectiva crestina

 1. Am vazut si eu filmul, indemnadata de cineva care era bucuros oarecum pt k gasise dovezi care „demolau” crestinismul. mi s-a parut o totala aberatie pt k dc verificai un pic ce se zicea acolo (mai ales la partea cu mitologia) iti dadeai seama k is numai jumatati de adevar si interpretari sau combinari, k nush cum sa le zic, numai k sa ii iasa ceva care nu era adevarat. Tot respectul pt cel care a facut filmul, pt k iti tre mult timp sa pui atatea chestii cap la cap si sa le expui in felul ala, numai k sa dobori cva ce rezista atata in timp….Cu parere de rau o spun, k unii cred foarte repede asa cva,fara kiar sa mai verifice,dar knd le spune cineva adevarul, despik firul in patru k sa vada k e asa. Nu e cva rau aici, numai k ar trebui sa fak asta cu toate lucrurile, nu numai cu unele;)
  Ma bucur ca ai atins si subiectul asta! Christos workin’!!! cum spunea cineva 😉

 2. Pe mine ma impresioneaza ceea ce se desprinde din tot acest film (sau ce mi se pare mie). Eu percep un strigat de disperare impotriva Institutiei Bisericii (de orice fel). Lasand la o parte continutul anti crestin tocmai pentru ca filmul s-a straduit sa aduca atatea argumente impotriva crestinismului (si nu impotriva credintei) mesajul este pentru mine clar impotriva Bisericii ca autoritate (dealungul istoriei reprezentata prin cler) si referirea la „dumnezeu te iubeste” se afla in contradictie flagranta cu ce face Biserica. In plus desi nu cunosc nimic despre creatorii filmului presupun ca sunt cetateni americani, filmul este conceput pe tipic hoolywoodian.
  Mai trebuie sa specific (si nu am cunostinta daca se stie lucrul asta sau nu) Bisericile de orice fel nu platesc impozit in America. Din cauza asta cele mai mari afaceri se fac sub obladuirea bisericii. (In alta ordine de idei -ca sa nu uit- alt lucru pe care am observat ca nu-l stiu multi credinciosi este faptul ca in SUA nu ai voie (prin lege) sa faci evanghelizare pe strada ci numai in locuri organizate:sali de conferinte, stadioane, cinematografe, teatre oriunde se poate inchiria un spatiu si invita oameni sa te asculte).
  Deci de la mine se vede un fel de protest impotriva a ceea ce a devenit BISERICA (impropriu zisa crestina) atunci cand se imbogateste facand tot ce fac si cei din lume (chiar daca in general dar nu totdeauna respecta principii morale). Daca la inceputul secolului XX in SUA biserica dominanta era de factura protestanta, astazi 25% din credinciosi apartin bisericii catolice si un procent insemnat de adepti sunt ai credintelor pagane asiatice, si asta nu din cauza noilor valuri ale emigratiei ci a ofertei indoielnice a bisericilor protestante. Din cauza asta sunt reprize periodice de treziri spirituale intro tara permanent evanghelizata. Am intalnit o familie in care originile erau metodiste, cu membri prezbiterieni, apoi cu copiii lor baptisti si nepotii penticostali. Oameni cu temere de dumnezeu si viata conforma cu principiile biblice si care in timp isi ziceau altfel ca un fel de cautare permanenta a identitatii crestine.
  Am invatat ca acolo unde sunt oameni sunt inevitabil si defectele si greselile lor. Fiecare epoca a avut eroii si martirii ei ma refer la credinta si ce se intampla cu grupul de initiativa de plantare a unei biserici de se transforma intr-o cladire mare moderna cu mii de membrii dar straini unii de altii si preocupati de marirea fizica a bisericii si nu de calitatea membrilor ei. Te mai miri de ce filmul vorbeste despre BANI pentru ca asta se subantelege PROFITUL. Mi s-a spus ca cu banii astia se hranesc (pe gratis) oameni din zonele de foamete de pe glob si se ajuta bolnavii si orfanii din toata lumea (dar numai daca adera la CULTUL lor, am constatat eu, poate gresesc.)
  Nu as generaliza dar este si un mesaj anti export de cultura americana, inclusiv religie, si ideia am mai intalnit-o si la unii teologi ortodoxi (nationalisti). Nu stiu daca este bine sau este rau sa-ti exprimi punctul de vedere (cu patos si investive uneori) sau sa citesti ce scriu altii si sa-ti pastrezi opiniile pentru tine. Asta tine de felul cum intelegi functia internetului, chiar si in domeniul spiritual.

 3. Roxana:
  ai identificat bine tactica: pun materialele impreuna, adevaruri pe jumatate spuse, imbinate in „chip de logica” dar nu e, pentru ca societatea de astazi este imbatata de divertisment, si foarte nepregatita sa judece aceste lucruri, asa ca le ia de bune. Este mult mai usor decat „sa te pui cu burta pe carte”- a sfanta: Biblia si sa o intelegi.

  Cand cineva cunoaste Scriptura, are nasterea din nou si iluminarea Duhului Sfant, atunci poate intelege aceste lucruri si de departe le deosebeste.

  Doamne ajuta!

 4. Victoria:
  interesant cum vezi tu.

  Eu vad un atac nu doar la adresa institutiei bisericii, ei vorbesc si pun la indoiala Persoana lui Hristos spunand ca este „parodia zeului Soare”, ca inchinarea la soare s-a inlocuit cu Hritos. Povestea nasterii, vietii si mortii lui se aseamana izbitor cu multe povesti mitice din Egiptul antic, Babilon, etc. Deci o simpla poveste… Revin cu un alt articol pentru detalii.

  Ai spus ceva de „oferta indoielnica a bisericilor evanghelice”. Cred ca te-ai referit la o biserica cu probleme. Stii tendinta noastra este sa vorbim din experientele personale cu bisericile. Acum daca este o problema intr’o biserica, cred ca este nevoe de darul de pastorire pentru a o putea consilia si gestinona spre rezolvare. Insa a pleca de la problema acelei biserici si blamand crestinimsul, sau „Hai la religiile orientale!” mi se pare o blasfemie si o predare a sufletului pe mana vrajmasului lui Hristos, poti sa il numesti cum vrei: „religii asiatice”, „religii orientale”, „cultura”, etc. numele lui adevarat, ti-l spun eu: Satan.

  Este nevoie de discernamant.

  (nu ma refer la tine acum)
  Eu cred ca Satana are o stragegie foarte eficienta de a turna amaraciune si otrava in sufletele credinciosilor. I-a o problema concreta si reala dintr’o biserica si o explica unuia care nu are darul specific acelei probleme ( pastorie, consiliere, conducere; pentru ca ei sunt chemati si inzestrati de Dumnezseu sa inteleaga o problema spirituala de lucrare spre a o rezolva, ci nu multiplica), ceilalti cu tot respectul si dragostea o spun: mor cu problema in brate si mai mai omoara si pe altii in caderea lor. Ei au alte daruri, pe care cei cu discernamant spiritual nu le au. Un om nu le poate avea pe toate, oricat de grozav s-ar simti.

  Si uite asa se inspaimanta masele 😀 si se alunga eventual din preajma lui Hristos.

  Simplu dar eficient!!

  Ok bisericile au probleme, cred insa ca lumea a fost distursa de-alungul istoriei de guverne, aproape intotdeauna. Guverne a caror probleme au decimat uneori popoare intregi. „A venit razboiul ce sa-i faci?!” Dadeau din umeri neputinciosi politicienii. Si milioanele de morti incepeau sa curga! Hai sa ne trezim fratilor!!. Sabia dreapta a raului e in mana guvernelor, apoi corporatiile financiare, francmasoneria, economiile sug vlaga popoarelor aproape permanent in istorie, aduc saracia si razboiul. De ce trudesc astazi oamenii, de cartesc impotriva lui Dumnezeu? Pai, sa platesc rata la banca, sa iau un salariu in plus, etc. (e vorba de religie? Nu! Ci de corporati financiare care sug vlaga oamenilor. Dar ei cartesc impotriva lui Dumnezeu. Oare nu vedem asta?)

  A veni si vorbi acum impotriva lui Hristos si biserica Sa adevarata, care a adus mesajul dragostei si pacii in lume. (Cu exceptia unor atrocitati „catolice” – inchizitia. Acelea sunt rataciri, va rog nu le puneti pe seama lui Hritos, si nici intepenirea ortodoxilor in formele evreiesti de odinioara, plus o groaza de reminiscente istorice, care creeaza o irelevnta crasa numita „traditie”). Astea sunt abateri de la calea lui Hristos si viata dreapta si sfanta pe care o cere El.

  Legat de biserica „Nou Testamentala” , aici includ si pe catolicii si ortodocsii prigoniti in propria curte, pentru ca au inteles sa traiasca dupa Biblie, revin, acestia au adus civilizatia moderna, a pus stiinta si cultura in bratele lumii prin oameni ca: Einstein, Newton, Bethoven, s.a. Sa nu uitam ca SUA, u cea de acum, ci cea de la inceput, care a ridicat stiinta si a inspirat democratia si libertatea in lume s-a dezvoltat pe un fundament biblic, evanghelic si acum nu mai avem nevoie de Dumnezeu. Doamne cata pucioasa o sa mai arda pe aici!! 😀

  Luati seama ca ce spun acum e scris si in biblie. Cine are urechi de auzit sa auda bine!

  Sa ne rugam fierbinte ca in ciuda vremurilor pe care le traim sa mai castigam suflete pentru Dumnezeu, cat mai este vreme. Altfel, nu ne justificam existenta.

 5. Poate ca nu am fost explicita: ma refeream la un atac direct la bisericile crestine americane. Unde biserica face politica de stat (vezi republicanii care numai crestini nu mai sunt dar pastreaza ritualuri crestine pentru a castiga voturile naivilor).
  Da, America este cea care a dat carta drepturilor omului bazata pe un document scris de parintii crestini ai Americii. Au dezvoltat democratia (inventata de greci) si au dat cel mai functional (nu neaparat perfect) sistem de guvernare de pana acum. Ei pun libertatea mai presus de oricare alt principiu.

  Dar bogatia, puterea si mandria i-au indepartat foarte mult de Dumnezeu. Cel putin din perspectiva credinciosilor vietuitori in fostul „lagar comunist”. Si culmea au reusit sa ii faca sa se simta inferiori si sa-i copieze… Au adus ajutoare si cu ele un spirit liberal pe care (si tu de altfel) se straduiesc pastorii sa-l combata.

  Cat priveste dominatia lui satan in lume nu cred ca exista indoiala, acesta este domeniul lui.
  Dar pentru ca noi am fost creati de Dumnezeu ca fiinte rationale si avem sadita in constiinta noastra notiunea de spirit si duh, de supranatural si dumnezeu, eu as face o comparatie intre om si calculator in sensul ca un calculator nu poate face ce nu are programat in el, asa si omul are programat in constiinta sa multe lucruri pe care le manifesta. Faptul ca in timpuri diferite si culturi diferite in mintea oamenilor apare un acelasi subiect de poveste care se repeta, pentru mine este la fel cu „cunostinta binelui si raului”- discernamantul – pe care se presupune ca-l are orice om, (dobandit nelegitim) dar este ca un soft ce se gaseste la toti oamenii. Nici nu stim ce se mai afla in cortexul nostru, pentru ca functionam cu o mica parte din capacitatea lui .
  Si revin la ce mi-ai spus cu alta ocazie (ca sa demonstrez corecturile insusite), da Hristos se RELEVEAZA ca Dumnezeu personal. Ca multi altii si eu stiam ca a existat un om Isus in istorie cu capacitati extraordinare dar nu avea nicio legatura cu pacatele si iertarea mea. Asa ca exact ca doi (sau mai multi) oameni de stiinta care descopera in paralel in locuri diferite dar in acelasi timp o inventie deosebita, tot asa si descoperirea lui Isus Hristos este ceva personal, netransmisibil si miraculos, care se produce diferit cu oameni si date diferite.
  Si ma intorc la exemplul computerului meu cum ca suntem programati de Dumnezeu sa facem ce este spre binele nostru si nu spre distrugerea noastra dar avem aceeasi slabiciune (ca si satan) sa ne punem in locul lui Dumnezeu si sa ne cream propria noastra realitate si uneori chiar credinta.

 6. Referitor la biserici (in general) nu trebuie sa fi avut experiente negative ci sa stii ca sunt numai in America 3800 de „denominatiuni” crestine. Si fiecare este convinsa ca detine adevarul ADEVARAT.
  In particular, pe acolo pe unde am mers eu bisericile au un rol social mai mare decat unul spiritual. Aici vine vorba de dezvoltare ecomnomica si „viziunea” bisericii. Noi vorbim de salvarea sufletelor si este cel mai autentic mesaj, dar…sunt prea multi oameni degradati de saracie si alcolism. Ai sa spui ca este lucrarea satanei, dar cum de este atat de eficient tocmai acolo unde este saracia mai mare…?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s