Am primit această recomandarea de la Lucian Bălănescu (Plăcerea de a citi într-o eră a distragerilor – Alan Jacobs), îi mulțumesc! O cartea foarte necesară pentru era distragerilor în care trăim.
A fost o carte mai grea, dar importantă, pe final m-a prins mai bine. Face mult referire la carte lui Mortimer Adler „Cum să citești o cate”. Vorbește de ea ca Noul Testament de Vechiul Testament, așa că te simți că lipsește ceva dacă nu o citești înainte pe aceea. Mortimer Adler este un evreu care își scrie cartea tehnic: cum să citești o carte de istorie, de știință, o ficțiune sau poezie. Este deosebit de instructivi, este ABC-ul pentru cartea lui Iacobs. Deși nu spune nimic, suspectez după nume și rabinii din carte, că ar fi din familie de evrei și Iacobs.
Cartea aduce lucruri noi, prin faptul că Mortimer scrie înainte de era digitală, iar Iacobs după. Vorbește lucruri foarte importante, puțin spuse despre distragerea mijloacelor media, digitale de astăzi. Spune de importanta liniștii, de importanta retragerii pentru a fi util când intri între oameni.
Pe final apare un lucru care mi-a atras atenția în mod deosebit. Vorbește de un călugăr englez din Durham, care avea o mare colecție de cărți. Printre concluziile lui erau că Dumnezeu călăuzește oameni corupți și îi ridică prin cărți. Atinge acest aspect prin alte părți în carte, că cititul dezvoltă capacități interne pe care le avem. Acestea sunt foarte sofisticate, făcându-ne în stare de lucruri complicate, dar ele sunt adormite, neutilizate în noi, sunt slăbite de mijloacele media și era digitală a distragerilor, dar sunt activate și dezvoltate de citit.
„Fie ca tribul cititorilor să crească!” Este dorința autorului finală 🙂