Imaginea de sine

Una dintre domeniile majore de conflict atat pentru tineri cat si pentru adulti este acela de a avea o atitudine gresita fata de noi insine. Aceasta atitudine afecteaza oricare alta relatie in viata noastra.

Cand cei mai atractivi si populari studenti dintr’o universitate oarecare au fost intrebati daca erau multumiti cu infatisarea lor, peste 95% au raspuns ca nu erau! Acesti studenti erau constienti de natura lor pacatoasa si de nevoia lor de mantuire. Ei isi pusesera credinta in Isus si fusesera renascuti din Duhul lui Dumnezeu, dar multi isi continuau lupta in ceea ce priveste dedicarea vietii lor vointei lui Dumnezeu. In discutiile ulterioare cu ei, s-a descoperit ca ei judecasera in sinea lor, ca daca ceea ce vedeau in oglinda era un exemplu din dragostea si creativitatea lui Dumnezeu pentru ei, atunci n-ar putea avea incredere in El pentru viitorul lor.

Cum se formeaza atitudinile?
1. infatisare
2. posibilitati
3. parinti-origine
4. mediu
Pornind de la acesti factori cei ce gadesc corect se straduiesc sa se asemene tot mai mult cu Domnul Iisus Hristos spre a primi aprobarea Cuvantului lui Dumnezeu. Asa cum scrie in Ioan 5,44 “Cum puteti crede voi, care umblati duap slava pe care v’o dati unii altora, si nu cautati slava care vine de la singurul Dumnezeu?” / “..nu cine se lauda singur va fi primit, ci acela pe care Domnul il lauda”. 2Corinteni 10, 17
Altii insa porninde de la cei 4 factori actioneaza gresit si se compara cu ei insisi, cu standardele exterioare ale acelora din jurul lor pentru a le castiga aprobarea. In biblie spune: “ Dar ei, prin faptul ca se masoara cu ei insisi si se pun alaturi de ei insisi, sunt fara pricepere.” 2Corinteni 10,12.
Pe masura ce ne dezvoltam, cei mai multi dintre noi avem caracteristici fizice, mentale, culturale si sociale care sunt diferite de aceia din jurul nostru. Foarte adesea, in primii ani de scoala, colegii de clasa se leaga de aceste diferente, in gluma. Preocuparile rezultate din cauza acestor aparente pot cauza difeite grade de autorespingere.

* extras si prelucrat din „Principii de viata” de Bill Gothard
Va urma

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s