Este un subiect foarte răspândit în scriptură, pentru că în creștinism relația cu Dumnezeu inseamnă foarte mult: ”Cine are pe Fiul are viața..” 1Ioan 5 ”Și aceasta este viața veșnică, să te cunoscă pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus Hristos pe care l-ai trimis Tu” Ioan 17,3. Și această relație se exprimă prin rugăciune în mare parte din ceea ce implică ea.
Domnul Isus în primul rând dorește ca noi să ne rugăm cu sinceritate Tatălui din ceruri, de aceea să nu ne rugăm în văzut altora, ca să ne vadă și să ne admire. Noi trebuie să ne rugăm cu sinceritate și curăție ca să ne audă Dumnezeu, și să nu ne preocupe ce spun alții, neapărat.
Apoi Domnul luptă împotriva ipocriziei. Să nu nă dăm sfinți, drepți, pentru că Dumnezeu știe cum suntem. Dacă impresionăm pe oameni care nu ne cunosc cu adevărat, asta nu are nici un efect în fața lui Dumnezeu, ba dimpotrivă.
De asemenea, important nu este unde ne rugăm: la colțurile străzii, în sinagogi, ci de ce ne rugăm: ca să vorbești cu Dumnezeu, să îi mulțumești cu adevărat pentru un lucru, sau că ii ceri putere, ajutor pentru alt lucru.
De asemenea, Domnul ne spune ca rugăciunea să nu conțină repetiții ale acelorași cuvinte, ci să fie sincere exprimări ale inimii. Oricum Dumnezeu știe nevoile noastre mai înainte ca să i le cerem noi. Să nu ne facem probleme că nu vom fi înțeleși de Dumnezeu, el știe mai bine decât noi, sau că va fii supărat de ceva anume, el știe chiar înainte să faci un lucru că tu îl vei face, vezi cazul cu lepădarea lui Petru. De aceea să exprimăm liber inima noastră cu lepădare de sine și cedearea controlului, bazat pe voia lui Dumnezeu, care este bună, plăcută și desăvârsită.
În încheiere vreau să subliniez câteva elemente ale unei rugăciunim făcute cu încredere. În rugăciune, încrederea este foarte importantă, nu îi place lui Dumnezeu necredința, îndoiala, nesiguranța în ceea ce-L privește pe El.
1. În primul rând când ne rugăm trebuie să rămânem în Hristos. Ioan 15,7. Asta înseamnă să fii creștin născut din nou, să fii în ascultare de El, în voia Lui, curățit de orice păcat, să te evaluezi prin Cuvânt și Duhul Sfânt și să rămâi în El. ”Cine păzește poruncile Lui, rămâne în El…” 1Ioan 3,24
2. Când ne rugăm trebuie să cerem. „…nu aveți pentru că nu cereți!” spunea Iacov 4,2 Isus în Ghesimani a cerut un lucru, la învierea lui Lazăr a cerut un lucru și a mulțumit Tatălui că l-a ascultat. Adesea nu cerem, fără să realizăm, ca un efect al mândriei firii noastre pământești, ceea ce nu îi face plăcere lui Dumnezeu, ci doar mulțumim, cum a fost cazul Fariseului și vamesului in templu. Dumnezeu știe starea noastră, și când vede că nu cerem.. Sau nu cerem datorită răcelii dintre noi și Dumnezeu, distanței sau separării noastre de El. Trebuie să ne mărturisim orice păcat conștient și să venim la El cu cererile noastre, cu mulțumiri, să ne deschidem față de El. Asta îl onorează pe Dumnezeu. Dacă noi nu cerem la El, cerem în altă parte (alții, noi înșine) și prin asta onorăm pe altcineva, pentru că ne bazăm pe altcineva.
3. Când ne rugăm trebuie să credem. Asta înseamnă să cerem fără să ne îndoim Iacov 1,6. Ceea ce este important este calitatea, nu cantitatea credinței. Credința vine de la Dumnezeu Efes. 2,8-9. Ea nu se poate obține prin eforturi proprii. Când cineva crede în Dumnezeu, ascultă de El. Nu poți găsi un om care crede în Dumnezeu și nu se lasă condus de El, ci își conduce singur viața. Credința noastră se dezvoltă în mod deosebit pe trei căi: prin Cuvânt (”credința vine în urma auzirii, și auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos” Rom. 10,17) prin părtășie cu alți credincioși. Noi creștem în credință când vedem cum lucrează Dumnezeu în viețile altora, prin mărturiile lor și viața lor schimbata. Și apoi noi creștem în credință prin Duhul Sfânt. ”Căci Dumnezeu este acela care vă dă după plăcerea lui și voința și înfăptuirea” Filip 2,13. ”Duhul mărturisește împreună cu duhul nostru că suntem copii ai lui Dumnezeu” Romani 8,16.
4. Când ne rugăm trebuie să primim. Asta se face cel mai bine atunci când mulțumești lui Dumnezeu. Dumnezeu ne îndeamnă să aducem mulțumiri ca jertfe, Ps. 50,23. De ce este așa de important pentru El să mulțumim? Atunci când mulțumești tu spui: „Doamne îți mulțumesc că mi-ai dat ce am cerut. Chiar dacă încă nu s-a împlinit, știu că ai luat aminte la ce te-am rugăt, ai pregătit un plan de rezolvare și ai hotărât cum și unde îl vei aplica. Îți mulțumesc pentru asta!” Mulțumirea este actul de primire cu încredere afirmativă a intervenției lui Dumnezeu. Dar oare cum putem să fim noi siguri de Dumnezeu în rugăciunile noastre? 1Ioan 5, 14 spune: ”Îndrăzneala pe care o avem la El, este că dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă. Și dacă știm că ne ascultă, orice i-am cere, știm că suntem stăpâni pe lucrurile pe care I le-am cerut”. De asemenea Ioan spune: ”Și orice vom cere, vom căpăta de la El, fiindcă păzim poruncile Lui..” 1Ioan 3,22 De aceea este importantă mărturisirea, pentru ca să rămânem în ascultare de El, pentru ca El să ne poată asculta rugăciunile.
Dumnezeu să vă binecuvinteze!