Obisnuiti-va cu actiunea – Iacov 1, 22

„Fiti implinitori ai Cuvantului, nu numai ascultatori, inselandu-va singuri” Iacov 1,22

Daca credem ca cuvantul lui Dumnezeu este inspirat de Duhul Sfant, ca este adevarat in totalitate si incercat, fara greseala si neschimbator, ar trebui sa ne obisnuim cu actiunea. Iata cateva indemnuri:

 1. Fiti un adept al actiunii. Fiti o persoana care face treaba. Fiti activ, nu pasiv.
 2. Nu asteptati pana se intrunesc toate conditiile perfecte. Nu se va intampla niciodata minunea asta. Asteptati-va la obstacole si greutati si rezilvati-le pe masura ce apar.
 3. Retineti, ideile singure nu aduc succes. Ideile nu au valoare decat cand se actioneaza asupra lor.
 4. Folositi actiunea ca sa vindecati frica si sa capatati incredere. Faceti ceea ce va porvoaca frica si frica va disparea. Incercati si veti vedea.
 5. Porniti-va motorul mental in mod mecanic. Nu asteptati sa fiti purtat de spirit (cheful de a face ceva). Actionati, priviti lucrurile in profunzime, si va veti pune in miscare spiritul.
 6. Cuvantul de ordine trebuie sa fie acum. Maine, saptamana viitoare, mai tarziu si alte cuvinte de acest tip sunt sinonime cu cuvantul ce desemneaza esecul – niciodata. Fiti o persoana care spune: „Voi incepe chiar acum”
 7. Porniti la treaba – imediat. Nu pierdeti timp pregatindu-va de actiune. Mai degraba, actionati.
 8. Luati initiativa. Porniti cruciade. Ridicati mingea si aruncati’o cat mai departe. Oferiti-va voluntar. Aratati ca aveti capacitatea si ambitia de a actiona.

Intrati in viteza si porniti!

5 gânduri despre „Obisnuiti-va cu actiunea – Iacov 1, 22

 1. Benn:

  este cum zici tu, dar daca nu ma insel cred ca este vorba mai mult de „curaj” aici, dupa aceea observam ca nu era asa de greu cum credeam noi. Mie mi s-a intamplat asta adesea. 🙂

 2. Mi-as permite sa fac cateva remarci critice legate ce textul de mai sus. In primul rand acesta surprinde prin schematismul si reductionismul sau.
  Una dintre cele mai mai dezavantajoase abordari a textului sacru este aceea de incerca sa-l epuizezi de sensuri lansand afirmatii „tip reteta”,convergente si inechivoce: „Fiti un adept al actiunii. Fiti o persoana care face treaba. Fiti activ, nu pasiv.”
  Nu te deranjeaza la ureche tonul imperativ folosit? Nu crezi ca sunt prea multi „fiti”? Mai folositor ar fii fost sa ne spui „de ce-am fii”
  In indemnul nr.5 folosesti termeni precum „motor mental” , „mod mecanic” in sensul de a privi lucrurile in profunzime, de parca automatismul si mecanicismul pot sa patrunda sensuri profunde, in mai mare masura decat au fost programate. Poti sa-ti pornesti” motorul mental in mod mecanic” cand te sui la volanul masinii, cand iti folosesti o deprindere, un automatism, un reflex dar, nu te astepta sa patrunzi profunzimi.
  Nu prea inteleg ce vrei sa ne transmiti in indemnul 7. Cum sa pornim nepregatiti, pregatirea pt tine inseamna timp piedut. E ca si cum ai da o arma unui copil si l-ai timite la lupta fara a se pregati pt ca pregatirea necesita timp. Rezultatul va fii esec lamentabil.

  Legat de introducerea ta: Daca as crede biblia ca fiind adevarata, fara greseala si neschimbatoare de ce ar trebuie sa ma obisnuiesc cu actiunea? Cu ce argument sustii aceasta afirmatie.
  Dar pentru crestinii care cred ca textul biblic contine erori ei n-ar trebui sa se obisnuiasca cu actiunea?

 3. Augusto:
  Nu este vorba de un ton imperativ pentru cei care nu sunt convinsi de autenticitatea Scripturii. De aceea am pus si conditionalul acela de la inceput. Tonul imperativ se refera la nautura noastra corupta, care in esenta este (cu tot respectul si consideratia o spun) lenesa, inconsecventa, lasa. Toate aceste imperative sunt mijloace de ati infrange slabiciunea interioasa caracteristica fiecarui om, care are puterea sa se uite in el insusi, sa fie sincer, care nu se amageste.

  Despre asta este vorba. Asa trebuie inteles si indemnul 7. Nu ca pregatirea ar fi rea, evident ca nu la asta ne referim.

  Problema cu erorile biblice este un alt capitol, in care intradevar este bine sa actionam.

  Eu unul am cercetat asta si sunt deplin convins de autenticitatea Biblie, si nu sunt un adept al zicalei „crede si nu cerceta”.

  Dar.. fiecare are lucrurile de care este framantat si in care ar trebui sa actioneze pentru a rezolva ceva.

  Toate bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s