Rugaciunea – o practica mult diluata II

Rugaciunea inseamna:

Perseverenta

Proorocul Ilie cand sa rugat sa ploua in Israel spune Scriptura ca de 7 ori s-a rugat sa ploua si abea a saptea oara a venit ploaia. Desi stia ca Dumnezeu ii spuse-se sa se roage asa, uneori raspunsurile la rugaciune nu vin asa repede si comod, din parta noastra.

Ana, mama lui Samuel cand se ruga in templu pentru un fiu, pentru ca nu putea avea copii, era stearpa, durerea o facea sa se roage in asa fel incat preotul Eli, care se pare ca era cum s-ar spune astazi un “preot lumesc”. Sa uitat probabil la ea, a vazut ca se roaga, si iar se roaga, si iar se roaga. O fi zis, mai ce face femeia asta acolo? Nu inteleg bine ce spune, o fi beata! Si s-a dus la ea si i-a spus: “Pana cand vei fi beata? Dute de te trezeste!” Cat de mult se insela! El nu stia probabil sa recunoasca perseverenta in rugaciune.

Lupta

Moise atunci cand a fot atacat de Amaleciti, la porunca lui Dumnezeu a trimes pe Iosua in vale dar el s-a suit in deal cu Aron si Hur sa se lupte in rugaciune. Si interesant este ca lupta cu Amalecitii depindea de cum se ruga Moise pe munte ai mult decat de cum se lupta Iosua in vale. Moise a facut aprovizionari in deal luandu-I cu el si pe Aron si Hur. Rugaciunea este o lupta, oare cati mai credem in asta. Adesea rostim in fuga o rugaciune: “Doamne fi cu noi!” si apoi bratul nostru este cel in care ne punem toata increderea. Ce s-ar fi ales de Iosua daca si Moise ar fi facut la fel? Si probabil ca asa ar fi facut, dar Dumnezeu ia dat instructiuni speciale pentru ca lupta sa poata fi castigata.

Domnul Iisus atunci cant trebuia sa ia asupra Lui nelegiuirile noastre ale tuturor, este scris ca sufletul Lui a fost cuprins de o intristare de moarte. Atunci El a luat trei dintre ei ca sa se lupte in rugaciune, le-a spus: “vegheati impreuna cu mine!” Nu au putut. Trei ore s-a luptat in rugaciune si Dumnezeu a trimes un inger care l-a intarit.

Partasia

Lui Dumnezeu ii place sa stam in prezenta Lui pur si simplu. Citim despre Moise ca a stat cu Dumnezeu 40 de zile cu El pe munte. Ce a fost nevoie de atata timp? Legile erau doar zece. Partasia cu Dumnezeu este un lucru important.

Iisus avea obicei sa petreaca noptile in rugaciune cu Dumnezeu, facea asta adesea. El ziua vorbea cu oamenii iar noaptea vorbea cu Dumnezeu. Noi suntem tare neastamparati, nu putem sta efectiv in rugaciune linistiti. Fratele David Yonngi Cho spunea despre americani, cred ca este valabil si pentru europeni, ca nu stiu sa se roage decat dupa o lista. Rugaciunea nu este doar citirea sau enuntarea unor nume, sau cauze, rugaciunea este si lupta, perseverenta, sau partasie cu Dumnezeu. Trebuie sa stam pur si simplu in prezenta lui Dumnezeu, sa ne coboram in noi insine, sa ne linistim vietile de goana nebuna a acestei lumi si sa stam in prezenta lui Dumnezeu meditand la Cuvantul Lui, dar stand in prezenta Lui. Dumnezeul crestinilor nu este o carte, si nici o invatatura, ci este o persoana reala, este Duh. Prin intermediul Scripturii il cunoastem, si il identificam, invataturile lui sunt neschimbabile, absolute, dar El este o persoana, si El doreste sa stam in prezenta Lui, sa il laudam, dar si daca nu mai avem cuvinte sa petrecem totusi mai mult timp cu El. In biserica nu este timp cu El, ci slujirea Lui, sau inchinare pentru El. Studiu Bibliei nu este mereu partasie cu Dumnezeu, ci adesea exercitiu si instructaj intelectal, prin Duhul Sfant. A sta in presenta Lui este o forma de rugaciune, in care il lauzi, te linistesti, primesti calauzire, mesaj, insa noi nu putem pentru ca suntem prea agitati, si cautam scuze in mod nedrept.

6 gânduri despre „Rugaciunea – o practica mult diluata II

 1. Foarte intelept scris postul… Instiga la o gandire mai aprofundata si aduce o intelegere mai adanca sensului rugaciunii… L-am citit acum in miez de noapte si mi-a lasat un gand placut…

 2. 🙂 Prompt raspuns.. Imi place ce scrii aici, pe blog, as vrea sa primesc o notificare pe masura ce mai apar articole… Cum as putea face asta?

 3. Este ok, te-am adaugat intr’o lista in care vei fi notificata, nu la toate articolele, dar din cand in cand, la articolele mai importante.

  Eram la calculator. Nu tot timpul se intampla asa.

  Ma bucur de interesul tau! 🙂

  Sa ai o seara buna!

 4. Hehe 🙂 Merci frumos, imi pare bine ca te-am prins la ordinator. O seara linistita iti doresc si tie si la mai multe posturi precum cel pe care l-am citit!

 5. Buna.am gasit intimplator sit-ul tau daca i-mi permiti sa las un anunt multumesc.Caut persoane intresate de mistica indiferent de sex,pot initia in interiorizare si cunoasterea lui Dumnezeu pe calea experientei directe a sufletului.Sint crestin ortodox.Nu am interese materiale e un dar pentru cei ce au vocatie mistica.Id-ul de mess este daviddinea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s