Unii au sabie dar nu stiu sa o manuiasca

Unii au sabie si o ascut bine, dar mai este un lucru, trebuie sa stii sa o manuiesti, altfel te poti taia singur. Mi se pare o problema foarte reala a zilelor noastre.

Vedem oameni foarte bine instruiti in teorie, teologie, doctrina. Sunt extrem de ascutiti, dar pe teren ii vedem ca pierd batalie dupa batalie. Si ma uit la situatia aceasta si ma intreb de ce? Ma uit la doctrina si invatatura lor si am de invatat. Sincer! Nu vorbesc de cei indoctrinati gresit, ci de cei cu o teorie, teologie buna!!

Cum am putea defini abilitatea de a manui sabia?

Eu i-as spune caracter. Abilitatea de a relationa cu oamenii, eliberarea de prejudecati, capacitatea de a relationa de la egal la egal cu toti oamenii. Sunt intre noi oameni care daca au studiat mult timp, au o falsa impresie de superioritate. Eu cred ca educatia de orice natura, este putin, dar prea putin lucru fara caracter. Oamenii in lume invata si spun ca daca ai aceasta educatie esti cineva si intradevar fac cineva pe cei ce se straduiesc cu aceasta. Trebuie sa stim ca in Biserica lui Hristos altfel stau lucrurile. Daca stim toata intelepciunea lumii si a cerului (teoretic), nu suntem nimic daca nu avem dragoste ne spune apostolul Pavel. Diavolul este cel mai licentiat dintre toti daca am sta sa ne gandim. Totusi el nu primeste nici o calificare de la Dumnezeu pentru ca ii lipseste caracterul, buna vointa. Oamenii pot fi foarte educati, dar daca nu au caracter, buna vointa, nu primesc nici o calificare din partea lui Dumnezeu si atentie, nici de al oameni, cand este vorba de castigarea de suflete. Noi trebuie sa castigam oameni pentru Hristos, cu teoria nu putem face asta mai de loc, dimpotriva ii putem ofensa, aratandu-le cat de putin stiu ei, sau needucati sunt..

A stii multe devine chiar priculos pentru cei fara caracter, pot manipula, invarti pe oameni, cum fac juristii corupti si avocatii, cand pe nedrept pedepsesc pe unii nevinovati, si scapa “basma curata” pe inculpati.

M-am lovit in repetate randuri de atitudinea aceasta in randul unor profesori si laici, si crestini, functionari publici, chiar si intre pastori. Cred ca acesti oameni (ma refer in special la pastori, sau profesori, lideri crestini) nu vor putea sa castige suflete, pentru ca ei pun accentul gresit, pe teorie, invatatura si nu pe caracter, buna vointa, bun simt. Nici partea teoretica nu trebuie lasata deoparte, sau nefacuta, dar cred ca este si trebuie sa fie cea mai putin importanta.

Apoi ar mai fi ceva de spus despre teorie, ma gandesc cat de imperfect sau incomplet este sitemul oamenilor de a evalua valoarea unui om. Ma gandesc la Albert Einstein, cand la examen a fost jignit de profesorul lui si picat la admitere. Nu iti poti da seama ce stie un om de la o simpla intalnire. Sau oamneii au abilitati diferite si modalitati diferite de a invata, de a fi invatati, este foarte greu sa ii bagi pe toti intr-o “patratica” si sa ai pretentia ca toti sa invete la fel. Omul este o fiinta foarte complexa, el trebuie mentorat, ajutat de un alt om matur, invatat si nu tratat cu raceala de la distanta de asa spusii scoliti, doctorati, etc., etc.

Ascutiti sabia, dar vedeti ca mult mai important este sa stii sa o manuiesti. Cel ce stie sa manuiasca sabia are sanse sa inviga si cu o “falca de magar” in mana, cand situatia este de asa natura, dar cand oamul nu stie sa manuiasca sabia, va fi invins si cu cea mai ascutita sabie in mana.

3 gânduri despre „Unii au sabie dar nu stiu sa o manuiasca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s