Ingredientele unei comunități sănătoase

community-services
clik pentru sursă

Cele zece porunci sunt împărțite în două părți, primele patru se referă la relația omului cu Dumnezeu, iar următoarele șase la relația omului cu semenii, trăirea în comunitate.

Oamenii dintotdeauna și-au dorit comunități mai bune, societăți mai bune, și vedem ce efecte mari și neașteptate pot avea inițiativele acestea sociale: google, facebook, mai nou pokemon go. Pe ultimul îl consider dăunător, dar l-am trecut pentru că intră tot în categoria acțiunilor sociale, colective.

Avem tot felul de specialiști astăzi în sociologie, comunicare etc. care ne spun ce este mai bine pentru o societate, însă adesea vedem efecte inverse. Spre exemplu niciodată nu am avut mai multe cărți despre căsătorie decât acum, dar nici mai multe divorțuri decât acum. Concluzie, undeva este o greșeală. Niciodată nu am avut mai multe cărți de sociologie și comunicare decât acum, și niciodată nu am avut mai multă boală nervoasă și psihică decât acum. Concluzia este că undeva, aceste scrieri nu sunt ok. Unii spun că oamenii nu aplică. Dacă aceste cărți sunt bune, o îmbunătățire tot trebuie să producă, dar nu o prăpastie. Eu cred că cel rău trage lumea pe sfoară cu acești specialiști pe nedrept numiți astfel.

Iată care sunt în viziunea celor zece porunci ingredientele unei societăți sănătoase. Comunitate înseamnă în primul rând familia, apoi pot intra toate. Acestea sunt prin excelentă preceptele lui Dumnezeu pentru poporul Său: Israel, Biserică, așa cum reies din cele 10 porunci, cele sociale în cazul nostru, adică ultimile șase. Dacă analizăm ultimile șase porunci: să cinstești părinții, să nu ucizi, să nu comiți adulter, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, să nu poftești. Aceste porunci scot în evidență patru valori, sau patru elemente sacre în ochii lui Dumnezeu:

  1. Sacralitatea familiei – să cinstești pe părinții tăi, să nu comiți adulter.
  2. Sacralitatea vieții – să nu ucizi.
  3. Sacralitatea proprietății – să nu furi, să nu poftești.
  4. Sacralitatea adevărului – să nu mărturisești strâmb.

 Cu cât valorificăm mai mult aceste lucruri în familiile noastre și în societățile noastre, cu atât le vom însănătoși mai mult, și invers. Acesta este habitatul pentru care a fost creat omul. E un puzzle, nu putem pune ce dorim noi. Viața este un dat. Doamne ajută să înțelegem și primim cât mai mulți acest lucru pentru binele nostru!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s