Pe 27 ianuarie s-a comemorat ziua internațională a Holocaustului decisă de rezoluția adunării generale a Națiunilor Unite nr 60/7 din 7 noiembrie 2005.
Scriu cu întârziere, pentru că și noi Bucureștenii avem un lucru de care nu ne aducem aminte cu plăcere, cum este cazul asasinatelor evreiești din timpul celor trei zile ale rebeliunii legionare condusă de Horia Sima din ianuarie 1941. În toate aceste întâmplări există un rabin Gutman care a supraviețuit în mod miraculos mai multor tentative de asasinare.
Majoritatea asasinatelor din timpul celor trei zile ale rebeliunii legionare au avut loc în pădurea Jilava. Au mai avut loc asasinate la Abator, pe şoselele Fundeni şi Pantelimon, în cartierul Bucureştii Noi, pe diverse străzi sau în case particulare. În ziua de 21 ianuarie 1941 la sediul legionar “Ing. Gheorghe Clime” din Calea Călăraşi nr.37 au fost aduşi aproximativ 200 de evrei, care au fost închişi în podul şi pivniţa casei. Întâi au fost jefuiţi de toate obiectele de valoare şi apoi obligaţi să circule pe scări între pod şi pivniţă sub o ploaie de lovituri, pe fiecare treaptă aflându-se câte un legionar care lovea cu bâta sau cu ranga de fier. De asemenea, erau loviţi şi într-o cameră specială, cu vâna de bou şi cu vergi metalice; loviturile se aplicau pe faţă, pe fese, pe palme şi pe tălpi. Arestaţilor li s-a dat să bea apă dintr-o oală în care rabinul Gutman, unul dintre cei torturaţi, se spălase de sângele provenit dintr-o lovitură la cap. În dimineaţa zilei de 22 ianuarie cei arestaţi au fost împărţiţi în două grupuri, la întâmplare. Primul grup a fost dus la Străuleşti, o periferie a Bucureştiului, unde au fost bătuţi încă două zile. S-au tras gloanţe deasupra capului lor după care, jefuiţi de haine şi încălţări, au fost eliberaţi. Numai în cămaşă au mers pe jos 16 km până în oraş. Al doilea grup, compus din aproximativ 90 de evrei, a fost încărcat în autocamioane şi dus pe şoseaua Giurgiului, unde, în pădurea Jilava, au fost toţi împuşcaţi cu 1-3 gloanţe, trase mai ales în cap.

Câteva dintre victime, aflate în primul camion, au fost împuşcate lângă podul peste râul Sabar. Li s-au furat îmbrăcămintea, încălţămintea şi dinţii de aur din gură. Au fost găsite în pădurea Jilava 86 de cadavre25. Câteva victime, doar rănite, au reuşit să scape. Printre ele si rabinul Gutman, salvat ca prin minune, deşi se afla lângă fiii săi lancu şi losef Gutman care au fost împuşcaţi. După plecarea asasinilor, rabinul Gutman a pornit spre Bucureşti pe şosea. A întâlnit doi jandarmi români care 1-au lăsat să-şi continue drumul. Dar a fost apoi arestat de santinele germane care 1-au condus la primăria comunei Jilava, unde se mai aflau şapte evrei, unii răniţi. Seara, toţi au fost duşi din nou în pădure, unde au fost împuşcaţi. Dar rabinul a supravieţuit şi de data aceasta. Doi legionari care jefuiau cadavrele de haine au cerut să-1 împuşte, dar s-au răzgândit. Ajuns din nou la primăria Jilava, a fost crunt bătut, i s-a smuls părul din cap şi din barbă şi i s-a spus că va fi împuşcat. Totuşi, a fost eliberat de către jandarmi, însoţit de unul dintre ei, s-a reîntors în pădure, unde, căutând trupurile fiilor săi morţi, a scris pe ele cu un creion chimic numele lor, pentru a putea fi identificaţi mai târziu.
Soarta rabinului este incertă de la punctul acesta.
Pentru toate acestea nu trebuie să fim mândri și nici să ne aducem aminte cu plăcere, pentru binele neamului nostru și viitorul copiilor noștri.
surse:
1. http://www.idee.ro/holocaust/pdf/pogromul.pdf
2. http://ro.wikipedia.org/wiki/Pogromul_de_la_Bucure%C8%99ti