Din istoria creștinismului 3 – moravienii, evanghelicii

john-wesleyContinui aici ce spuneam în articolul precedent.

Moravienii sunt primii care au gândit că misiunea nu trebuie făcută doar de către episcopi profesioniști, așa cum făcuse sfântul Augustin în vechime când a fost trimis până în insulele Anglo-Saxone. La fel procedau și Ortodocșii prin oamenii lor de elită. Moravienii spuneau că puterea evangheliei nu ține de noi în esență, ci de Duhul lui Dumnezeu și credință. În consecință fiecare credincios trebuie să se străduiască să mărturisească credința lui personală, cu toată înțelepciunea, aceasta fiind din partea lui o slujbă duhovnicească, o datorie cerească. Așa erau învățați moravienii să trăiască. Ei au fost cei care au dus Evanghelia până la marginile pământului. Ei s-au întâlnit cu John Wesley pe care l-au învățat mai mult ceea ce deja căuta. Apoi Wesley împreună cu fratele său Charles au pus bazele metodismului. Aceștia au mers în America și au format colonii evaghelice, de fapt America s-a născut din dorința de libertate religioasă, în care puritanii englezi, moravienii, metodiștii au găsit un adevărat paradis pentru idealurile lor. Și paradis a fost cât au trăit aceștia, de aceea toate națiunile erau uimite de puterea ascunsă a americanilor. Poti realiza mult când aplici tot ce spune Dumnezeu în Cuvânt fără restricții. O mare realizare va ieși de acolo, și niciodată nu pierzi timpul în zadar făcând asta, fie pe plan personal, fie național, cum a fost cazul americanilor.

Istoricul noastru Diarmaid MacCulloch merge și observă cum această lucrare evanghelică a explodat pur și simplu în lumea întreagă, așa încât s-a schimbat centrul de greutat în creștinism. Africanii prin anii 1900 erau 380.000.000 de creștini, dintre care jumătate erau protestanți. Asta e de mult. La fel și în India, China, Coreea de sud. Acum China se preconizează a fi țara cu cei mai mulți creștini evanghelici, scriam asta în articolul acesta.

Ce s-a întâmplat? Eu cred că s-a eliberat ”Leul” cum zicea C.H. Spurgeon odată: ”Evanghelia este un Leu puternic din Iuda, el nu are nevoie să îl apărăm noi, el trebuie doar scos din cușcă.” Cu voie sau fără voie, Luther, Calvin și Zwingli L-au scos din cușcă. Moravienii și mai apoi evanghelicii l-au dus mai departe.

Istoricul nostru a observat că în timp ce în alte zone, afară de Europa, evanghelia face progrese colosale, în Europa descrește ușor. Ce se întâmplă?

Despre concluzii într-un articol următor.

sursă foto

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s