De ce Penticostalii sunt mai multi ca Baptistii sau Crestini dupa Evanghelie?

Pun aici un articol al profesorului meu deosebit Emil Bartos, de pe site-ul:   http://rodiagnusdei.wordpress.com/

M-am gândit și eu adesea la aceste lucruri, iar în motivele dânsului mă regăsesc cel mai bine. Eu le susțin cel mai tare pe cele cuEMIL_BARTOS_despre_evanghelizare_in_lumea_virtuala_1m42 rugăciunea, persuasiunea în evanghelizare și darurile spirituale. Una peste alta, eu cred că aici este un lucru foarte serios, ar trebui să ne îndemnăm unii pe alții la aceste lucruri, chiar și cultele între ele, pentru că mai presus de toate ne vede Dumnezeu și nu vom putea să nu Îi dăm socoteală.

Vă recomand cu drag!

===

De ce Penticostalii sunt mai multi ca Baptistii sau Crestini dupa Evanghelie?

Sa stiti ca este un element distinctiv. Am fost intrebat deseori: De ce Penticostalii sunt mai multi ca Baptistii sau Crestini dupa Evanghelie? Fiind profesor la Institutul Penticostal 11 ani, predic foarte des in bisericile penticostale, am multi prieteni, colegi, mi-am facut o imagine dupa atatia ani. Si sunt cateva lucruri care  ar fi bine sa invete si fratii baptisti si fratii Crestini dupa Evanghelie.

Primul lucru, fratii penticostali se roaga mai mult. Se roaga mai mult. Dau credit mai mare rugaciunii, decat o facem noi. Si noi ne rugam, dar, rugaciunea in bisericile penticostale, in viata unui credincios penticostal are o pondere mai mare. E adevarat ca baptistii sau Crestinii dupa Evanghelie liciteaza mai mult pe Cuvant. Studiaza mai mult, mai intens. Dar, unii atata studiaza ca uita sa se roage. Si fara rugaciune, nu este puterea. Nu este putere. Ca vedeti si la predicatorii penticostali, chiar daca n-au studiat mult, dar daca se roaga…

Al doilea lucru. In bisericile penticostale se canta mai pentru inima. Se canta mai afectuos. Atinge inima mai mult. Si Crestinii dupa Evanghelie si Baptistii canta. Dar, modul in care combina rugaciunea si cantarea, iarasi, este important.

Al treilea lucru, am observat ca credinciosii penticostali sunt mai uniti, in special pentru lucrari duhovnicesti, [dar] chiar si [pentru] lucrarile practice. Mobilizarea este mai buna la fratii penticostali. E un secret, undeva trebuie gasit. Daca Baptistii vor sa faca o lucrare, da, apoi analizeaza, o intorc, voteaza. La fratii penticostali: “Fratilor, e de facut aia.” “No, hai toti!!!” I-am asistat la urmatorul lucru concret in Bihor, intr-o localitate. Baptistii au inceput sa construiasca o biserica. Cincisprezece ani a durat sa o termine. Penticostalii au inceput sa construiasca o biserica. In trei luni au terminat-o. A fost doar cu forte locale. Retineti. In acea zona nu erau penticostali, pana acum 10 ani. Si e o constructie frumoasa, mare, cu 200-300 de locuri cel putin. Asta este inca un element: mobilizarea pentru lucrare parca e mai buna in bisericile penticostale.

Al patrulea lucru, bisericile penticostale si credinciosii penticostali sunt mai persuasivi in Evanghelizare. Sunt mai staruitori. Asta inseamna persuasivi. Staruitori in Evanghelizare si in misiune. Cand e vorba de a chema pe cineva, cand e vorba de a se investi, iarasi, pe unii ii deranjeaza staruinta aceasta, insistenta. Dar, se pare ca rezultatele-s mai bune daca staruiesti, decat daca cedezi. Daca se organizeaza o evanghelizare la Baptisti si pastorul cere ca: “Fratilor, sa chematipe Romanii de aici.” Ce face el? Da un telefon: “Auzi vecine?” Si e la doi pasi de el. “Auzi vecine? Te-am sunat, nu ai vrea sa vii la o Evanghelizare?” “Ba da. Dar sunt ocupat.” “No, poate altadata.” Daca-l intreaba pastorul, zice: “Am chemat, frate.” Se face Evanghelizare la biserica penticostala. “Fratilor, sa nu veniti fara careva.” Acum, ce a inteles credinciosul penticostal? Merge la usa, la vecinul. Bate la el. “Vecine, acu te imbraci. Eu te duc, eu te aduc de la Evanghelizare. Da. Te astept. Aci stau.” Bine, mi-am imaginat. Nu-i chiar asa. Dar, ati inteles ideea? Asta-i persuasiunea. Asta e ‘ca iti pasa”. Trebuie sa arati celuilalt ca-ti pasa de el, de sufletul lui. Asta cam lipseste acuma. A fost candva, eu stiu. Si credinciosii baptisti erau mai persuasivi. Ceva s-a intamplat.

Si mai am inca ceva. Acuma, ma iertati a-s pe puncte. Al cincilea punct- manifestarea darurilor duhovnicesti. Spatiul de manifestarea darurilor in bisericile penticostale e mult mai generos, decat la baptisti. Poate ca la baptisti este o retinere mai degraba. Si acolo, sigur, se manifesta darurile. Dar, e o retinere. Pe cand aici, e o mai mare libertate, mai multe spatii de lucrare, inca se incurajeaza foarte mult si asta este. E o dinamica. Toate acestea, sa stiti, formeaza dinamica unei biserici: Cantarea, rugaciunea, staruinta, perseverenta, unitatea, mobilizarea si manifestarea darurilor. Astea sunt observatiile mele de-alungul anilor. Eu sper ça voi, penticostalii mai multi, sa nu va pierdeti aceste caracteristici in diaspora. Sa nu le pierdeti. Si ceilalti sa invete.

Credinciosii penticostali au luat mult de la credinciosii baptisti, ca am fost inainte. Accent pe educatie, de exemplu. Educatia teologica si nu numai. Educatia muzicala. Seriozitatea cercetarii Cuvantului lui Dumnezeu, iarasi, vine pe linia aceasta. Poate [si] organizarea- organizarea bisericii. Baptistii sunt renumiti pentru aceste lucruri care se aseaza, se pun la loc bine si toti invatam, unii de la altii. Asta nu-i sincretism. Asta-i completitudine. Ne completam unii pe altii.

Va urma…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s