Cea mai mare poruncă

Domnul Isus a fost întrebat odată care este cea mai mare poruncă. Atunci El a răspuns:

Matei 22:37 „Isus i-a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.”

Porunca Domnului nu era una nouă pentru Iudei, era doar una nou formulată. Ea implica toată fiinţa, adică: inimă (sentimente, voinţă), suflet (identitate, personalitate), cuget (intelect, conştiinţă).

Spuneam că porunca este una nou formulată, adică este o referire la primele patru porunci din Lege. Asta ar rezulta relaţia omului cu Dumnezeu.

De aici deducem că a iubi pe Dumnezeu, pe lângă sensul general care implică ascultarea de poruncile Domnului, înseamnă:

  1. Să nu ai alţi dumnezei afară de Dumnezeu – a iubi pe Dumnezeu trebuie să o spunem liber, în primul rând asta însesamnă. Este ca în familie, dacă spui că iubeşti soţul, mai presus de orice, inseamnă să nu mai ai pe altcineva… Noi creştinii trecem relativ uşor peste asta, pentru că ne confruntăm mult cu dumnezeul sinelui, al faimei, al banului, al pântecului etc.
  2. Să nu îţi faci chip cioplit – aici ne putem gândi nu numai la chipuri fizice, cât şi la chipuri teoretice, teorii cioplite, relaţii cioplite, aşteptări cioplite.  În toate acestea Dumnezeu adesea ne surprinde. Haideţi să nu o mai luăm înainte presupunând că noi ştim cu arată, cum ar trebui să fie un lucru, indiferent că vorbim de chipuri cereşti, concepţii, sau alte lucruri asemănătoare.
  3. Să nu iei în deşert Numele lui Dumnezeu – din nou suntem tot mai confruntaţi cu acest lucru în zilele din urmă. Este profeţit în Apocalipsa acest lucru. Dacă iubim pe Dumnezeu, trebuie să ne temem, să ne ferim să nesocotim cu ceva Numele lui, aici poate fi vorba de orice: cuvânt, atitudine, faptă, mărturie etc.
  4. Să ţii ziua de odihnă, de închinare – aici implică nu doar o zi, dar mai ales acea zi de închinare, pentru că dacă tu nu o respecţi pe aceea, dă-mi voie să mă îndoiesc că le vei respecta tu pe celelalte. Această zi are un sens mai profund, și anume acela al relaţiei cu Isus, care a venit să ne dea odihnă pentru sufletele noastre, şi căruia trebuie să îi aducem închinare în Duh şi adevăr.

va urma

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s