Despre complexul de inferioritate

La indemnul Elenei, am scris cateva randuri despre „complexul de inferioritate” Voi scrie cateva lucruri pe care deja le stiu si la nevoie voi mai reveni cu alte informatii si cercetari. Voi incepe cu cateva ganduri ale pastorului Norman Vincent pe acest subiect. El spunea:

“Dacă eşti în situaţia: „Cred extrem de puţin în mine însumi” trebuie să faci doi paşi:

 1. Să descoperi de unde vin aceste sentimente de neputinţă
 2. Repetaţi dimineaţa, la prânz şi seara „Pot totul în Cristos care mă întăreşte!” Filipeni 4,13 sau/şi „Dacă Dumnezeu este pentru noi cine va fi împotriva noastră?” Rom. 8,31.

Sentimentele de vinovăţie nu de puţine ori îşi află izvoarele în copilărie. Un tânăr provenit de la ţară, vorbea în plus pentru a fi privit, într-un fel cu respect şi invidie. Folosea această metodă pentru a-şi satisface dorinţa de a-i fi recunoscute meritele.

Cel mai mare secret care ne ajută să ne eliminăm complexul de inferioritate (o adâncă îndoială în ceea priveşte propria persoană) este să ne însuşim prin credinţă statura pe care ne-o dă Dumnezeu, ignorând orice gând contradictoriu.”

Starile de slabiciune ale personalitatii vin pe fondul unor nedreptati care n-i se fac, sau care n-i sau facut in trecut, dar dintr-un anumit motiv retraim acel eveniment. Predispozitia este de a suprapune evenimentele, persoanele care ne cauzeaza astfel de stari.

Cateva indemnuri scurte:

–          Vezi daca starea ta spirituala este bine in present. Daca ai vre-un pacat nemarturisit. Roaga-te, cerceteaza-te cu Scriptura. Daca este, marturiseste-l si paraseste-l. Daca e delicat, fa un plan si pune-l in aplicare (un plan de parasire, iesire din pacat).

–          Daca cineva te-a suparat in ultimul timp, trebuie sa il ierti, chiar si daca nu si-a cerut iertare. Sa alegi sa nu mai vorbesti de acea persoana cu nimeni, sau acel eveniment dupa ce ai incheiat situatia. Iertarea are mult de aface cu “a nu vorbi de acel lucru/persoana”.

–          Uita-te la tine si la legaturile din viata ta. Trebuie sa te lasi de tot ce ai pentru Dumnezeu! Nu inseamna ca trebuie sa abandonezi lucruri, sau relatii. Dar trebuie sa le lasi pe planul doi, sa le privesti cu detasare, sa fii gata sa renunti chiar si la toate de odata, daca trebuie. Sa accepti gandul acesta si sa traiesti asa.

–          Citeste Scriptura regulat, Psalmi, Proverbe, subliniaza versetele care iti plac. Increde-te in Dumnezeu. El este in control. Aceasta perioada va trece. Fii atent/a la lectiile pe care Dumnezeu vrea sa ti le transmita.

–         Implineste-ti menirea, urmeaza-ti drumul. Fii cinstit cu altii si cu tine. Cauta sa fii mai bun astazi decat ieri. Pune accent pe: bunatate, credinciosie, blandete.

Sa fiti binecuvantati!

4 gânduri despre „Despre complexul de inferioritate

 1. Florin te apreciez ca ai scris ce ti-am propus eu , Dumnezeu sa-ti lumineze mintea ca sa poti ajuta toti oameni ce-ti cer sfaturi si te roaga sa-i ajuti. Te rog sa mai scri articole de genul pentru ca te pricepi foarte mult imi place foarte mult ca ii inveti pe oameni sa isi rezolve problemele cu ajutorul credintei pt asta te apreciez si nu uita sa te rogi pt mn si pt toti oameni picati in deznadejde

  1. Dani, oamenii sunt fiinte complexe, nu poti fi simplu in trei puncte. Fiecare om are aproape propriile cai si mijloace de lucru. Ideile date, sunt cele intuite de mine pentru anumite persoane, sau cazurile cunoscute. Toate tipurile de probleme au tipurile lor de solutii. E firesc sa semene a „reteta”, insa important este sa fie una reala, din cunoastere si nu falsa, populista. Stii cum spune versetul acelea: „Poporul meu piere din lipsa de cunostinta..” Osea 4,6
   Daca ai indemnrui poate dai o mana de ajutor.
   cu bine!

   1. Vis-a-vis de ființe complexe, relația conștient-inconștient și complexul de inferioritate. Un studiu de caz ne va servi pentru a ilustra legătura intimă dintre viața conștientă și cea inconștientă. Un bărbat căsătorit, în vârstă de 40 de ani, suferea de o dorință constantă de a sări pe fereastră. S-a luptat mereu cu această dorință, iar în afară de această problemă era destul de sănătos. Avea prieteni, o slujbă bună și o căsnicie fericită. Cazul său este inexplicabil, dacă nu îl privim în termenii unei colaborări între conștient și inconștient.

    Conștient, el avea sentimentul că trebuie să se arunce pe fereastră. Cu toate acestea, își continua viața și, de fapt, nu încercase niciodată să sară pe fereastră. Motivul acestui fenomen era că exista o altă parte a vieții sale, o parte în care lupta împotriva dorinței de a se sinucide juca un rol important. În urma colaborării dintre partea conștientă a ființei lui și inconștient, el a ieșit victorios. De fapt, era un cuceritor care atinsese obiectivul superiorității.

    Cititorul ar putea întreba: Cum putea acest om să se simtă superior odată ce avea această dorință conștientă de a se sinucide? Răspunsul este că în el se afla ceva care ducea o luptă împotriva tendinței lui suicidare. Succesul lui în această bătălie era cel care îl făcea să fie un cuceritor și o ființă superioară. Unui observator obiectiv îi este clar că această luptă pentru superioritate era condiționată de propria lui slăbiciune, așa cum este foarte des cazul persoanelor care se simt inferioare într-un fel sau altul. Dar lucrul important este că, în propria lui bătălie particulară, lupta pentru superioritate, lupta pentru a trăi și a cuceri, a ieșit învingătoare în fața sentimentului de inferioritate și a dorinței de a muri – și aceasta în ciuda faptului că ultima era exprimată în viața conștientă, iar prima, în viața inconștientă.

    Să vedem dacă dezvoltarea prototipului acestui bărbat sprijină teoria noastră; să îi analizăm amintirile din copilărie. Aflăm că, la o vârstă fragedă, nu îi plăcea școala. Îi era frică de alți băieți și voia să fugă de ei. Cu toate acestea, și-a adunat toate puterile ca să rămână și să-i înfrunte. Aici putem percepe deja un efort de a-și învinge propria slăbiciune – și-a înfruntat problema și a învins-o. Dacă analizăm caracterul pacientului nostru, vedem că singurul lui scop în viață a fost să își înfrângă frica și anxietatea [sentimentul de inferioritate]. În acest sens, ideile conștiente au cooperat cu cele inconștiente, pentru a forma un întreg unitar.

    Înțelegerea Vieții, Adler, Alfred, Editura Trei, București 2009, pp. 23-24

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s