Cum sa biruim mandria

Am citit o carte interesanta despre un subiect vast : „Cum sa biruim mandria”  Lectii de vindecare a mandriei din sfaturile Sfintilor parinti. O recomand cu caldura tuturor cautatorilor de Dumnezeu. Este cu adevarat cel mai raspandit pacat, este pasiunea si specialitatea Satanei si nu putem spune nici unul din noi ca nu am fost atinsi de acest pacat.

Iata cateva idei extrase din aceasta carte:


„Ca sa pricepi mandria, ca sa o simti, baga de seama cum te simti atunci cand cei din jurul tau fac ceva asa cum nu-ti place tie, impotriva voii tale. Daca in tine ia nastere in primul rand nu gandul de a indrepta cu blandete greseala, ci nemultumirea si mania, sa stii ca esti mandru, si inca profund mandru.

Daca pana si cele mai mici nereusite te intristeaza si te apasa, incat nu te mai inveseleste nici gandul la purtarea de grija a lui Dumnezeu, ce ia parte la treburile noastre, sa stii ca esti mandru, si inca profund mandru.
Daca esti fierbinte fata de nevoile proprii si rece fata de nevoile celorlalti, sa stii ca esti mandru, si inca profund mandru.
Daca atunci cand vezi restristile altora, fie acestia chiar si vrajmasi ai tai, te bucuri, iar cand vezi fericirea neasteptata a aproapelui te intristezi, sa stii ca esti mandru, si inca profund mandru. 
Daca te jignesc chiar si observatiile moderate cu privire la neajunsurile tale, iar laudele pentru calitati pe care de fapt nu le ai iti fac placere, te incanta, sa stii ca esti mandru, si inca profund mandru. „


„Cel smerit nu e in stare de rautate si ura. El nu are vrajmasi. Daca cineva ii face necazuri, el vede in acel om unealta dreptei judecati sau a purtarii de grija dumnezeiesti. 
Cel smerit sa incredinteaza cu totul voii lui Dumnezeu. 
Cel smerit traieste nu propria sa viata, ci viata lui Dumnezeu. 
Cel smerit este strain de nadejdea in sine, si de aceea cauta tot timpul ajutorul lui Dumnezeu, ramane tot timpul in rugaciune. „


„Cel ce cauta slava desarta: acesta, pe cat de mult se injoseste in fata celor ce se afla deasupra lui, pa atat este de obraznic si nemilos cu cei aflati mai prejos de el”

„Pe cel ce cauta slava desarta il vei recunoaste dupa deosebita lui inclinatie spre lingusire, spre slugarnicie, spre minciuna, spre tot ce este marsav si josnic”


 „Slava fuge de cei care alearga dupa ea, care inseteaza de ea, si ii gaseste pe cei care fug de ea. Adevarata slava de la Dumnezeu, se da celor care nu alearga dupa ea.”


Ce este duhul iubirii de stapanire? Este nazuinta de a avea intaietate, de a stapani asupra alotra, de a ocupa primul loc. Aceasta nazuinta spre intaietate l-a pierdut pe Lucifer – capetenia tuturor ingerilor – si la facut satana, l-a doborat din cer. De atunci el trage in acelasi pacat pe altii.


„A crede inseamna a petrece in smerenie si in mila” (Pateric – Ava Pimen cel Mare)
” Smerenia nadajduieste in Dumnezeu, nu in sine si nu in oameni, si de aceea se poarta simplu, fara ocolisuri, cu statornicie si maretie. „

 

 

3 gânduri despre „Cum sa biruim mandria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s