Dovezi ale respingerii de sine

  1. Atentie exagerata asupra imbracamintii. Grija excesiva pentru imbracaminte poate fi o incercare de a acoperi sau compensa deficientele fizice, care sunt respinse. Iisus spunea: “cine dintre voi, chiar ingrijorandu-se, poate sa adauge macar un cot la inaltime? Si de ce va ingrijorati de imbracaminte?” Matei 6, 27-28
  2. Neputinta de a se increde in Dumnezeu. Daca respingem proiectul de baza al lui Dumnezeu in faurirea noastra, pierdem atunci deasemenea increderea in El si in alte domenii ale vietii noastre. “Caci noi suntem lucrarea Lui” Efeseni 2,10. “Te laud ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrarile Tale, si ce bine vede sufletul meu lucrul acesta” Ps. 139, 14.
  3. Timiditate excesiva. Teama de ceea ce altii vor gandi despre noi, influenteaza atitudinea lor catre noi. Acest lucru este ilustrat in viata imparatului Saul. Vezi 1 Samuel 9 si 10.
  4. Dificultati in a iubi pe altii. Trebuie a ne iubim aproapele cum ne iubim pe noi insine. Astfel daca nu putem sa ne iubim pe noi insine, ne va fi greu sa iubim pe altii in mod corespunzator. “Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” Matei 19,19
  5. Critica de sine insusi. Nemultumirile asupra trasaturilor fizice, mentale, fata de parinti sau mostenirea sociala, sunt indicatii sunt indicatii semnificative de autorespingere. “Vai de cine se cearta cu Facatorul sau! – Un ciob dintre cioburile pamantului! – Oare lutul va zice celui ce-l fatuieste: “Ce faci?” Si lucrarea ta zice ea despre tine: “El n-are maini?” Isaia 45, 9.
  6. Dorinta de a fi ca altii. Dorinta de a fi diferiti in chestiuni care tine de temperament, trupul, intelect, domenii care nu se pot schimba, este o dovada clara de respingere de sine insusi. Pe de alta parte asemanarea noastra trebuie sa tinda spre Hristos.
  7. Accese de amaraciune. Unii spun: “ma urasc pe mine insumi”. Cand se refera la un lucru pe care l-au spus sau l-au facut, este exagerat, insa cand se refera la intreaga fiinta, este autorespingere. In ultimul caz intreaga lor ura poate fi indreptata catre Cel care i-a facut. “Caci nimeni nu si-a urat vreodata trupul lui, ci il hraneste, il ingrijeste cu drag, ca si Hristos Biserica” Efeseni 5, 29.
  8. Perfectionism cand nu este cazul. Este sanatos pana la un anumit grad de a continua inbunatatirea a ceea ce am facut. Dar cand timpul cheltuit depaseste valoarea a ceea ce am realizat, atunci asta este o nesanatoasa dovada de respingere de sine.
  9. Atitudini de superioritate. Daca ne laudam cu realizarile noastre sau folosim cuvinte pompoase, sau daca refuzam sa ne asociem cu anumite clase de oameni, noi manifestam atat mandrie cat si inferioritate. Tot ce avem este de la Dumnezeu. “Caci cine te face deosebit? Ce lucru ai pe care sa nu-l fi primit? Si daca l-ai primit, de ce te lauzi ca si cum nu l-ai fi primt? 1 Corinteni 4, 6-7. O persoana care se vrea superioara este de fapt una care se simte inferioara in sinea sa, dar cauta sa ingusteze campul de comparatie.
  10. Penibile incercari de a ascunde defecte de neschimbat. Actiuni sau declaratii constiente de a acoperi “defecte” neschimbabile pot sa indice autorespingerea. Daca avem un defect pe care nu’l putem schimba si pe care Dumnezeu prin rugaciune nu l-a schimbat, atunci raspunsul in 2 Corinteni 12, 9 “.. Harul Meu iti este de ajuns; caci puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita. Deci ma voi lauda mult mai bucuros cu slabiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos sa ramana in mine”
  11. Extravaganta. O dovada de autorespingere poate fi si cheltuiala fara masura pe lucruri scumpe in speranta ca ele ne vor aduce admiratie si acceptare. Dar “viata cuiva nu sta in belsugul avutiei lui” Luca 12, 15.
  12. Prioritati gresite. Cand neglijam responsabilitatile date de Dumnezeu, pentru a petrece mult timp in ocupatii care ne vor aduce admiratia altora, dam dovezi de respingere de sine. Mai degraba, “Fiecare sa-si cerceteze fapta lui, si atunci va vea cu ce sa se laude numai in ce-l priveste pe el, si nu cu privire la altii” Galateni 6,4.

by Bill Gothard „Principii de viata”

va urma

4 gânduri despre „Dovezi ale respingerii de sine

  1. Da frate Florin va multumesc sunt unele lucruri foarte subtile si numai printr-o cercetare amanuntita le putem descoperi, astfel incat sa fim foarte atenti pentru a nu cadea in greseala. Unele sunt tolerate de noi toti si nu le consideram pacate dar multumesc lui Dumnezeu ca prin Cuvantul Sau ni le face cunoscute tocmai pentru indreptarea, curatirea si smerenia noastra in toate lucrurile, intr-un cuvant pentru sfintirea noastra 2 Timotei 3:16, Iacov 4:5-6, iar Apostolul petru ne spune in 1Petru 1:16, ,, Caci este scris: ,, Fiti sfinti, caci Eu Sunt Sfant.” Va multumesc draga frate Florin si Domnul sa va binecuvanteze.

  2. Frate Florin,
    Da, cred ca noi toti (dar mai ales eu) vom gasii la orice varsta cate ceva de indreptat, caci sunt atat de multe defectele omului ca nu le putem numara si nici veghea la ele tot timpul din cauza furtunilor vietii. Dar Dumnezeu ne zice sa nu ne temem caci El e cu noi si ne da putere sa putem sa le trecem, sa le indreptam si sa le corectam pe toate dupa voia lui prin Duhul Sfant. El ne ajuta si ne ridica mai sus decat putem noi fi ,doar sa ne dorim lucrul acesta si sa-l cerem de la el ! Am gasit ceva deosebit …iata vezi si tu la http://www.youtube.com/watch?v=EPUAMOD-AOo

  3. CristinaB,
    mi-a platuc foarte mult clipul tau!! Este felul de gandire si atitudine care imi place sa o vad, sa o cunosc.
    Intradever, daca ne dorim si cerem, nimic nu il mai impiedica pe Dumnezeu sa ne ridice!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s