Completari temperamentale

Am explicat intr’un articol anterior temperamentele, acum doar fac cateva completari.

Melancolic

Acestia sunt mai timizi, intimidati, mai ales in copilarie, insa asta nu pentru ca sunt mai „slabi de inger”, ci probabil pentru ca ei vad mai multe detalii ale problemei (pentru ca sunt perfectionisti), iar ceilalti nu le vad din superficialitate, ceea ce le ofera o liniste anume. Cand melancolicii inteleg asta, ceilalti incep pe rand sa le inteleaga si apoi sa le rasplateasca vaoarea.

Coleric

Acesta este incurajat ca lider. Este unul inascut. Insa Petru Popovici, analizand aceste diferente trage un semnal de alarma: ” Au tendinta de a face doar ce si cum vor ei, si adesea il dau la o parte si pe Dumnezeu..” Foarte real. In mana lui Dumnezeu insa, un coleric poate deveni repede un gladiator, si la genul m. si la f.

Sangwin

Sunt adesea criticati de instabilitate morala. Au probleme cu poftele. Ca sa intelegem putin cum sunt ei. Acestia au abilitatea de a simti si a se conecta cel mai bine cu „cineva”, si devin ca acela. Asa se intampla caderea cand se focalizeaza pe cine nu trebuie. Dar ce se intampla cand se focalizeaza pe cine trebuie? V-as aminti de un David, de Petru, de sf. Augusti, de un CH Spurgeon. Tipul acesta de oameni pot fi cei mai mari pescari de oameni, pentru se pot conecta cel mai bine cu ei.

Flegmatic

Sunt adesea criticati pentru insensibilitatea, cuvinte caustice, taioase, lipsa de initiativa. Ei sunt experti in gestionarea sentimentelor si a informatiilor. Le pot ascunde si reproduce cel mai bine. Le controleaza. Probabil adesea se joaca cu sentimentele si interesele altora, de aceea isi atrag critica, si cred ca nu au scuze pentru „joaca” lor. As vrea sa spun ca sunt o comoara in necazuri, nu se pierd cu firea niciodata, cel mult ultimii. As aduce aminte de Iosif in Egipt sau Daniel in Babilon, care au suferit de mici si indelung, cu toate acestea nu s-au pierdut in amaraciune si resentiment (cum ar fi normal pentru alte persoane), ci in ciuda acestor asperitati, au excelat in credinta si societate.

O precizare. Temperamentul nu este tot ce suntem noi. Noi suntem mai mult decat atat. Exista o chemare, niste daruri, abilitai cu care Dumnezeu ne-a inzestrat si toate acestea complecteaza la felul cum ne-a creat pe noi Dumnezeu.

6 gânduri despre „Completari temperamentale

 1. 🙂

  Oriunde ne-am gasi trebuie sa ne intelegem bine cum ne-a facut Dumnezeu, ca sa putem sa ne conducem bine vietile. Lipsa cunoasterii de sine, ingreuneaza slujirea lui Dumnezeu.

  Sa fi binecuvantat!

 2. Am facut un studiu nu de mult despre daruri…de Russell Kelfer. N-am inteles niciodata asa de bine cum trebuie sa functionam in biserica si de ce… pina la studiul asta. Am facut o mica introducere pe blogul meu. si intentionez sa mai traduc , sa impachetez si sa postez…foarte interesanta combinatie si foarte adevarat ce spui ca nu sintem numai temperament…
  Si nu numai atit…la toata chimia asta avem libertatea data de Dumnezeu ca sa facem si alegeri…lucru care poate da cele mai complexe si neasteptate rezultate…
  Ce Dumnezeu grozav avem…
  wow…
  Rodica Botan

 3. Asa este Rodica, si eu cred ca temperamentele se impletesc perfect cu darurile spirituale pe care le avem. Cand descoperim aceste lucruri, devenim constienti de noi si mergem cu mai multa dedicare si indrazneala in lucrare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s