Cât de inteligent ești, sau în ce ești inteligent

Există mai multe tipuri de inteligență dezvoltate și studiate astăzi în lume spunea dr. Fami.

Sursa foto

Cea mai veche și mai cunoscută este IQ (inteligența cognitivă). Aceasta a fost dintotdeauna apreciată în școli și notată, este bine să ai memorie, să cunoști, să deslușești matematica, să înțelegi istoria pentru ca să nu o repeți etc.

Dar mai există două feluri de inteligență: IE (inteligența emoțională). Reprezintă cât de bun știi să fii, cît de răbdător poți fi, cât de bine interpretezi emoțiile altora și știi să le direcționezi bine, să răzpunzi potrivit lor, într-un cuvânt caracterul tău. Daniel Goleman este un scriitor de top pe acest subiect. IS (inteligența socială). Aceasta reprezintă cât de mult știi să păstrezi o prietenie, cât de bine știi să îți dezvolți o rețea sănătoasă de relații, fără să le scurt circuitezi, fără să creezi invidii, gelozii, prin a le nedreptății cumva, să le destrami, într-un cuvânt este carisma ta.

În viața se întâmplă că un om cu IQ ridicat, dar care nu are așa dezvoltat EQ și SQ, să lucreze pentru un om cu IQ mediu, dar cu EQ și SQ ridicat. De ce? Pentru că în viața este important IQ, dar mai important decât acestea sunt EQ și SQ. Iată lumea a găsit un fel de soluție la IQ – inteligența artificială. Nu o înlocuiește, dar o suplinește substanțial.

Mai există un al treilea mod de inteligență IA (iteligența adversității). Este capacitatea ta de a face față adversităților. Când vine un necaz, o problemă, cum știi să lupți cu ea, renunți la un lucru esențial, sau acel lucru nociv din viața ta? Sunt oameni care știu să identifice acel lucru nociv, îl elimină și problema se rezolvă, chiar dacă nu se vede în aparență. Și sunt oameni care renunță la lucrul esențial din viață, și păstrează cauza problemei, crede că are sens, și se adâncește tot mai mult în problemă. (am senzația că trebuie scrisă o carte de aici).

PS părerea mea este că IA face referire mai mult la inteligența spirituală, la deosebirea binelui de rău, iar Dumnezeu aici a intervenit dând omului Cuvântul Său, pentru a înțelege ce este esențial și veșnic, de ce este neesențial și trecător. Aș numi-o pe aceasta IC (inteligență cerească).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s