Despre etica muzicii creștine

Am văzut dezbaterea care circulă pe internet despre muzica creștină.

Au fost argumente aduse din Psalmul 56, în care se spune că trebuie cântat cum se cântă „Porumbel din stejari depărtaţi”. Și aici s-a sugerat ideea că David a luat muzica lumii de atunci și a pus-o pe textul Psalmului 56 cântat la Templu. Răspunsul aici este că Israel era sub teocrație, tot ce se cânta în Israel era în ideea ascultării de Dumnezeu, amintiți-vă de învățătura lui Moise pentru tot Israelul: (Deut 18:13) ”Tu să te ții în totul totului tot numai de Domnul Dumnezeul tău.” Nu putem argumenta aici că nu toți erau inspirtați, da nu erau, după cum este nici în bisericile noastre astăzi, dar unii erau. Nu era muzică de la canaaniți, nici de la hetiți. Era muzică inspirtată, dar nu prin David, era în Israel.

Acest lucru nu se poate aplica astăzi în țările lumii, pentru că nu sunt teocratice. Muzica are un conținut etic, o stare de spirit, care chiar dacă nu se vede ca în matematică, deși muzica este matematică, muzica s-a dovedit că are efecte specifice în funcție de ritmul ei, spre exemplu:

  • muzica unde se imită ritmul inimii, cum este muzica pop, excită. De aceea în piesele pop ale lumii contemporane vedem adesea scene lascive.
  • muzica unde se menține un ritm contrar ritmului inimii, irită, enerzează, cum este ritmul muzicii rock. De aceea uneori la acest gen de concerte este violență.
  • muzica creată sub influența drogurilor induce acea stare ascultătorilor lor, chiar îmbie la acest lucru, cum sunt unele piese Beatles. La fel este și muzica de petrecere și băutură.

Deci muzica creștină trebuie să știe aceste lucruri, muzica transmite o anumită stare de spirit, ea are o etică a ritmului. Muzica creștină trebuie să aibă această etică.

Un gând despre „Despre etica muzicii creștine

  1. Excelent!
    Ma uitai in dreapta spre cugetari si maxime,

    „Cât timp un om este în împlinirea misiunii lui dată de Dumnezeu, este nemuritor…!”
    Si am zis in sinea mea: Desigur ceva, pe undeva are cusur!
    Tot asa si in pilda ce priveste muzica lumeasca imprumutata de un astfel de rob pentru a sluji lui Dumnezeu.
    David insa canta la alauta Domnului, alauta cu zece coarde!
    Dar ce ar fi fost ca aceea alauta sa fi avut sase coarde inloc de zece?
    Ar mai fi fost cantarea si slujba primita si pretuita inaintea Domnului?

    Ar fi fost precum si cugetarea-i…!

Lasă un comentariu