Putere prin relație

energie eoliana
clik pentru sursă

Acesta ar fi conceptul nou testamental care a displăcut așa de mult culturii iudaice din perioada bisericii primare. Acest concept presupune o anumită smerenie, pentru că toată speranța omenească se leagă de a fi puternic într-un fel, cumva, cândva. Acum Dumnezeu prin Domnul Isus ne-a spus că se rezolvă problema puterii, în sensul biblic al cuvântului, puterea de a face voia lui Dumnezeu, dar prin Hristos.

În vechiul testament știm că promisiunea era că dacă vei împlini poruncile vei trăi prin ele. Adică dacă vei fi suficient de puternic să le păzești, atunci vei trăi prin ele. Acest lucru hănea pe undeva orgoliul uman, că pot, că sunt în stare. Vine însă noul legământ să ne spuncă că acest lucru s-a întâmplat cu scop revelator, ca noi să vedem că nu putem să ținem legea, nici măcar unul dintre noi, și că avem nevoie de un Mijlocitor – Iisus Hristos. Era revelație progresivă, legea era un îndrumător către Hristos.

În ce costă această putere, fără a fi puternic?

În lume sunt două persoane care au putere, măcar că una e temporală, este Satan și Hristos. Omul are doar două opțiuni, unii spun că trei, se mai adaugă varianta prin tine însuți, dar prin tine însuți este tot cu Satan, pentru că este abatere de la Hristos. Acum cele două variante funcționează în felul următor: te unești cu unul din aceste persoane, adică te predai total lui, accepți toate condițiile acelei persoane (dintre cele două, ori una ori alta,  nu merg amândouă odată) și apoi puterea acelei persone devine și puterea ta prin extensie, datorită unirii tale cu acea persoană. În cazul Satanei unirea e simplă, este prin naștere, ne naștem în păcat, aparținem lui de la bun început. Așa am moștenit de la căderea lui Adam în păcat. Condițiile lui sunt nule. Ca să aparții lui Satan, efectiv trebuie să nu faci nimic de fapt. Acestea am spune sunt avantajele celui rău. Este extrem de atrăgător după cum observați. În cazul Domnului Isus, unirea nu începe la nașterea fizică, ci la nașterea din nou, cea spirituală. Condiția este credința și pocăința (Marcu 1,15). Aceste condiții se concretizează în stăruință în cuvânt, în părtășie, în frângerea pâinii și în rugăciuni (Fapte 2,42). După ce faci toate acestea primești puterea Lui prin Duhul Sfânt, în măsura ostenelii tale, corectitudinii tale.

Acum sunt câteva mențiuni pe care vreau să le fac:

  • Cel rău niciodată nu recunoaște că puterea nu se poate căpăta decât prin dependență de altcineva. El îți spune că tu poți deveni cineva dacă muncești suficient de mult, faci anumite lucruri. Deși în Daniel 8,24 se spune foarte clar că omul celui rău ”Va fi tare, dar nu prin puterea lui însuși…”. Cel rău face acest lucru pentru a se ascunde pe el însuși. Oamenii nu sunt deschiși lui în esență, noi avem în noi chipul lui Dumnezeu.
  • Această unire este cea mai importantă, dar asta nu anulează responsabilitatea noastră în toate formele ei, însă responsabilitatea este mereu secundă, pe locul doi.
  • Această dependentă de altcineva este foarte diferită, dacă accepți puterea celui rău, vei avea soarta celui rău – iadul, iar dacă accepți puterea celui Sfânt, vei moșteni împărăția Lui. Această stare de dependență a omului nu comvine, dar ea este consecința păcatului și este doar pentru acum, în viața această. Dincolo vom fi ca El, pentru cei ce au ales pe Hristos. Adică liberi, cum era Adam înainte de cădere, mai bine chiar de atât.
  • Acele mișcări în sânul creștinismului care îndeamnă la încredere în sine, măcar că noi avem îndemnul acela al Domnului Iisus ”să ne lepădăm de noi înșine, dacă vrem să îl urmăm pe El”, induc în eroare creștinii. Este un drum greșit, te depărtează de Hristos, orice cuvinte ar folosi. Puterea noastră este în Hristos, iar noi nu îl putem deposeda pe Hristos de puterea Lui, nici prin 1Ioan 5,14-15. Singurul mod de a avea putere este să avem pe Hristos în noi, să ne umplem de Hristos, de Duhul Lui, de Cuvântul Lui! Nu putem avea putere în absența lui Hristos! Pentru că puterea vine din legământ, din uniunea cu o altă persoană!
  • Acest model este întâlnit pretutindeni în natură: eoliana produce curent în reacție cu vântul, hirocentralele în reacție cu apa, panoul solar în reacție cu soarele etc.

Dumnezeu să vă binecuvinteze!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s