Despre jurământ și cuvântul dat

Continui aici un studiu mai vechi din predica de pe munte. Dacă vă uitați cu atenție veți vedea articole din predica de pe munte ca ”Cel mai răspândit păcat” – despre imoralitate, sau despre ucidere, mânie etc. 

Acum am ajuns la jurământ. Domnul ne spune să nu jurăm nicidecum, nici pe cer, nici pe pâmânt, nici pe capul tău. Nimic nu este al tău. Îmi place cum zice Domnul: ”Nu poți face un fir de par alb sau negru”. Deci ce e al nostru, nu e al nostru de fapt. Așa este! Avem doar un control limitat asupra noastră, dincolo de acea limită este Dumnezeu. 

Domnul ne spune apoi ca ”Da” al nostru să fie ”Da” și ”Nu” al nostru să fie ”Nu”. Lui Dumnezeu nu îi place să juri. Atenție, nu e vorba că să nu faci juruințe. Aici este altceva. Juruințele sunt bune și suntem îndemnați în Psalmi să facem juruinte, asta înseamnă angajamente înaintea Domnului. Să dea Domnul să facem și să le ținem! 

De ce vrea Domnul să ne ținem cuvântul și să nu mai jurăm. Pentru că jurământul era ceva de genul acesta: ”Știi, eu de multe ori nu îmi țin cuvântul, zic și nu fac, dar acum, credemă, jur că voi ține ce ți-am promis.” Înțelege-ți dumneavoastră ce vrea Domnul de la noi? Să nu mai fim neserioși. Să nu mai fim fără cuvânt. Asta înseamnă corupție, mediocritate, hoție, viclenie și lista poate continua la nesfârșit. Domnul vrea să pună capăt acestor lucruri. 

Națiunile care au hotărât să ține cuvântul dat, atat. Au produs civilizație și progres în națiunile lor. Popoarele care se țin de cuvânt la întâlniri, se vor ține de cuvânt la orice alte sarcini. Cine e credincios în cele mici, este și în cele mari, și invers. Trebuie doar să începem undeva, apoi cu timpul se vindecă tot sistemul, cu ajutorul lui Dumnezeu. 

Eu spre exemplu, la noi la români ași propune să se schimbe sfertul academic din 15 minute, în 10. Pentru că asta ne îndeamnă la iresponsabilitate și atitudinea aceea: ”merge și așa”. Domnul ne spune ”Da” al vostru să fie ”Da”, ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău. 

Când ai cuvânt ai progres, ai calitate, ai precizie. A nu avea cuvânt este cum erau odată bicicletele acelea care dădeau în gol, adică tu dădeai la pedale dar roata nu trăgea, dădeai în gol; sau cum ar fi la mașini să nu țină frâna. 

Mare lucru este să avem cuvânt, să respectăm, să ținem ce am spus! Asta ne-ar crește calitatea vieții. Dumnezeu spune mai bine nu promite, decât să promiți și să nu faci. Dar când spui, faci potrivit cu ce ai spus și vei fi binecuvântat! 

Doamne ajută! 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s