În istorie citim de vitejia lui Ștefan cel mare și ne mândrim cu el ca națiune. Când au fost votați cei mai mari români, eu mi-am dorit să iasă Ștefan cel Mare și mă bucur că a ieșit.
Vreau să subliniez aici un lucru privitor la vitejia lui. Atunci când s-a bătut cu Suleiman Pașa, el știa că erau mai mulți la număr și viteji 120.000. Erau două rute spre Suceava: una pe la Roman, rută mai bună, și prin Vaslui rută muntoasă, mlăștinoasă și întortocheată. Ștefan vroia să determine pe turci să vină prin Vaslui așa că drumul spre Roman a fost pârjolit și pustiit, pentru că armatelor mari otomane le trebuia hrană multă și loc întins, iar drumul spre Vaslui era păstrat curat și satele nu erau arse, ca să atragă pe turci spre ele, însă înaintea lor era mlaștina. Aici a cîștigat Ștefan, pentru că deși otomanii vroiau și ei ruta cealaltă, datorită aranjamentelor lui Stefan, ne-prevăzând ce se poate întâmpla a mers conform planului lui Stefan.
În al doilea rând,
a trimis un spion în inima imperiului Otoman și a aflat secretul ”tunurilor mari” ale otomanilor. Aveau cele mai mari tunuri pe vremea aceea, foarte puternice și devastatoare. Nimeni nu știa cum le transportă distanțe mari, pentru că erau foarte grele și multe. Practic ar fi îngreunat drumul. Și acest act al lui Stefan a reușit aflând că turcii își turnau tunurile totdeauna în țările cucerite. Atunci Ștefan a luat măsuri ca aceste tunuri să nu fie turnate la număr cât trebuie, iar cele turnate să nu tragă. Acest lucru sa realizat, contribuind mult de dezorientarea și slăbirea replicilor otomane în luptă, atunci când au văzut că tunurile lor mărețe nu trag, erau doar corvoadă.
Un istoric scria despre Stefan următoarele: ”Dacă vitejia lui Ștefan avea un secret, acela era înțelepciunea lui”
Vitejia nu ține doar de sabie, pe care bineânțeles că trebuie să știi să o mânuiești bine, vitejia ție de multe alte lucruri la care trebuie să te gândești și să le faci, până la sabie.
Așa este și în viață și în toate strădaniile noastre.
”Când se toceşte fierul şi rămâne neascuţit, trebuie să-ţi îndoieşti puterile; de aceea la izbândă ajungi prin înţelepciune.” (Eclesiastul 10:10)
Ștefan cel Mare era un mare iubitor al credinței creștine, trebuie să fi dat și el de versetul acesta în Bibile, pentru că se pare că îl aplica.
sursă foto