Cum funcționează mintea noastră în mijlocul lumii virtuale

Sunt niște studii mai vechi ale mele care s-au complectat cu o carte pe care am citit-o recent. Vă voi da mai jos înțelegerile și concluziile trase din aceste studii.

Cum funcționează mintea noastră.

 CAM02345*1

Creierul noastru are doi lobi și zona frontală denumită cortexul prefrontal.

Emisfera dreaptă – procesează emoțiile, procesele imaginative, narațiunile, culorile, s.a. Îl vom numi definitoriu: sentimente.

Emisfera stângă – procesează deducția, logica, analiza, matematica, s.a., așa cum le vedem în imaginea de mai sus. Îl vom numi definitoriu: rațiune.

Cortextul prefrontal – acesta procesează atenția, motivația, controlul comportamentelor și al emoțiilor, planificarea, discernământul, este forul legislativ al minții, locul deciziilor. Îl vom numi definitoriu: voință.

Important de spus în funcționarea minții este că există o ierarhie a acestora, cel mai mare este lobul drept, adică partea sentimentală din noi. Acesta cunduce rațiunea și în cele din urmă voința. Dacă emoțional suntem blocați, rațiunea nu mai poate funcționa, asta se întâmpla și când suntem mici, și când suntem mari. Totul trece prin sentimente, pe care noi o numim pacea interioară. Cei doi lobi acumulează informație importantă în primii doi ani de viață, și o cristalizează până la vârsta de 6-7 ani. Cortexul prefrontal, după ultimele cercetări, continuă să se instruiască până în jurul vârstei de 20 de ani.

Emisfera dreaptă, care se ocupă de sentimente, emoții și senzații, se hrănește cu bucurie, și relații stabile. Acestea sunt sentimentele care îi dau lui satisfacție, ceea ce favorizează activitatea și colaborarea cu emisfera stângă – rațiunea și cortextul prefrontal – voința, deciziile. Cu toții putem mărturisi greutățile mentale întâmpinate în condiții de stres si frustrare emoțională. Lucrurile acestea se potrivesc foarte bine cu mărturia scripturilor care nu se schimbă niciodată (stabilitate) și credincioșia lui Dumnezeu care oferă bucurie și o relație stabilă cu El.

Acum, după ce am trecut în revistă cum funcționează mintea umană, vom merge la efectele lumii virtuale asupra minții.

Când spun ”Lumea virtuală” mă refer la:

TV – filme, reclame, videoclipuri, conțiunt ideatic (mai puțin documentarele, știrile, înregistrările reale: sport, concerte, care au de a face cu lumea reală)

Internet – filme, jocuri, videoclipuri, conțiunt ideatic (mai puțin cititul, email-ul și activitatea office).

Am fost creați să trăim într-un mediu real, natural, așa cum a fost creat de Dumnezeu, și creierul noastru recunoaște foarte bine acest mediu natural, real. El emite anumite unde în mod constant. Aceste unde sunt de frecvențe diferite:

Beta (unde bune) 14-30 Hz,

Alfa (unde ce transmite alerta) 13 Hz,

Teta (unde de șoc) 8 herți.

Avem mai jos o imagine.

 CAM02381*2

Aceste unde sunt produse de creier în funcție de mediul la care îl expunem. De exemplu, dacă ne plimbăm prin natură, dacă citim, sau vorbim cu un om, undele beta sunt emise în creierul noastru. Aceste unde sunt benefice, trânsmițând creierului o stare de bine, de normal, de natural. Dacă expunem mintea la ceva anormal, ceva ieșit din normalitate, cum sunt: jocurile de calculator, filmele (care nu sunt inregistrări ale unor evenimente naturale), reclamele, sau orice altă activitate virtuală care sare din natural, real, atunci creierul începe să emită unde alfa care sunt ca niște tepi mici în creier, acestea sunt unde de avertizare, că ceva e anormal; și apoi undele Teta, care sunt ca niște ace pentru creier, ceea ce îi provoacă socuri, stări de criză. Se stie că la lansarea desenului animat ”Pochemon” în 16 decembrie 1998 în Japonia, în timpul derulării filmului 700 de copii au fost transportați la spital în urma unor crize mintale severe. Peste 200 au rămas în spital pentru mai mult timp*3.

Ce se întâmplă?

Filmele, jocurile și celelalte mijloace virtuale au un ritm vizual și auditiv anormal, adică peste ceea ce este realistic și natural. Mintea încearcă să descifreze mulțimea de imagini și sunete care invadează simțurile, și după un timp de efort, ghiciți ce se întâmplă? Începe să se inhibe anumite părți din creier și anume: lobul stâng – rațiunea, și cortexul frontal – decizia, discernământul. Se întâmplă asta datorită inposibilității de a analiza și concluziona în mod coerent și optim ceea ce se întâmplă. Atunci rămâne activ doar lobul drept – cel emoțional, care rămâne activ pentru că el nu analizează nimic, el doar simte, percepe și inmagazinează. De aceea la filme noi tindem să ne simțim bine, pentru ca rațiunea se inhibă, și odată cu inhibarea ei, mai uităm de necazuri și împrejurări. Este o vorba: ”Vorbești ca televizorul”, adică fără să fii ascultat, urmărit. Asta trădează comportamentul general în fața micilor ecrane, suntem cu garda rațională jos. Nu suntem ca în realitate: atenți, treji. Acum unii vor spune: ”Dar eu sunt atent la filme și celelalte mijloce virtuale!” Atenția este emoțională, care este total activă. Aceasta percepe în special culorile, mimica feței, starea de spirit, sunetele, dar nu cuvintele, adică: țipete, troscăieli, șoapte, sunetele acelea de suspans, sau extaz; fără ele suntem morți la filme…

Care sunt efectele?

Înte cei doi lobi și cortexul prefrontal există niște conexiuni complexe, din care se nasc marile idei, proiecte și lumini pentru viață, într-un cuvânt o minte sănătoasă. Acum dacă doi lobi sunt inhibați, inactivi mai multe ore pe zi, toate conexiunile sunt în ”stand by”. Acest lucru le amorțește, și chiar atrofiază. Asta aduce greutăți în concentrare, în raționare, în discernere, pierderea concentrării, datorită lipsei întrebuințării. Noi avem un comportament virtual în fața realităților vieții. Adică involuntar încetezi să raționezi în timp ce ți se vorbește din față, la ore, în familie, în biserică, pentru că așa este pe virtual.

Concluzii

Deși lobul drept, cel emoțional, el nu raționează, el înmagazinează. Ceea ce înseamnă că produce educație și transformare reală, dar într-un mod ne-etic. Adică nouă ni se predă o informație, un stil de viață, niște principii, ocolindu-ni-se rațiunea și voința, prin acest mijloc virtual. Acest lucru nu este de loc etic și moral, ca să nu mai spun cât e de grav spiritual. Este o conlucrare a forțelor economice, politice și spirituale care au acest interes de a produce o influență, o educație, ocolind acest for de judecată omenesc care este rațiunea, discernământul. Și aici intrăm pe tărâmul spiritual unde vedem că Dumnezeu a ales să se reveleze prin cuvânt. De ce așa? Dacă Dumnezeu vroia să se reveleze prin imagini și sunete, putea rezolva problema asta. Însă vedem că el chiar interzice chipurile cioplite de orice fel. Când noi citim, toate funcțiile minții sunt active, atât simțămintele, rațiunea, cât și imaginația, discernământul și decizia. Educația prin citit, este etică, trece prin facultățile omului, manipularea, seducerea sunt cel mai mault îndepărtate. Lumea virtuală, nu face asta! Ea ocolește în felul ei rațiunea și discernământul, ca să nu spun că manipulează, induce și seduce în mai tot ce face. Acum sub chip de jocurii și filme, dar educația se produce substațial prin acestea.

În final, cauzele problemelor cu care se confruntă generația noastră legate de atenție, concentraera, pierderea acesteia, sau neputința acestora, se regăsesc aici în lumea virtuală, care fără să explice provoacă aceste neajunsuri. Iar în cele din urmă este o cale de transformare ne-etică, incorectă, noi nu participăm la aceasta. Să vă prefaceți prin înoirea minții voastre, adică prin Cuvântul lui Hristos. Acestuia îi poți spune nu, dacă vrei, și îi poți spune da, dacă îl înțelegi și îl vrei.

Închei cu îndemnul apostolului Pavel:

”Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvîrşită.”  (Romani 12:2)

Multe binecuvântări!

Florin Stoica

______

1. ”Efectelel micului ecran asupra minții copilului” / Virgiliu Gheorghe

2. Idem

3. Idem p. 41

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s