Cum să rezolvi problemele într-o prietenie

Prietenia este un domeniu foarte important în viață. Dumnezeu numește pe Avraam prietenul Său, și Domnul Isus își numește ucenicii săi prieteni. Este menirea noastră să învățăm să fim prieteni cu cei din familie și apoi cu oamenii în general, și să facem asta învățând de la Cel ce a pornit acest gen de comportament. Observăm adesea prieteni care suferă, am vrea să facem ceva și nu știm ce. Noi înșine trecem prin astfel de situații, de aceea scriu aici aceste gânduri.

Cum te porți, deci, când apare o problemă într-o prietenie?

  • Fii sigur că ești pe placul Domnului – Când sunt plăcute Domnului căile cuiva, îi face prieteni chiar şi pe vrăjmaşii lui. –  (Proverbe 16:7). Dacă ești pe placul lui Dumnezeu, tu faci exact ceea ce trebuie, fără să înțelegi chiar tot ce faci, dar ceilalți vor fi mulțumiți de tine, chiar și vrăjmașii tăi, spune Scriptura.
  • Fii încet la mânie – Un om iute la mânie stârneşte certuri, dar cine este încet la mânie potoleşte neînţelegerile.  (Proverbe 15:18) Mânia este o manifestare care apare din ideea că ar putea ajuta cu ceva la situația aceea. Să facem socoteala și să vedem că niciodată nu a îmbunătățit cu ceva situația. Să renunțăm: ”Mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu” Iacov 1,20
  • Nu te grăbi să-ți spui părerea – Cine răspunde fără să fi ascultat, face o prostie şi îşi trage ruşinea. –  (Proverbe 18:13) Învață să câștigi prin interes, atenție și preocupare sinceră, vorbește când ești solicitat în mod expres.
  • Evită cearta – Este o cinste pentru om să se ferească de certuri; dar orice nebun se lasă stăpânit de aprindere. –  (Proverbe 20:3). Iar dacă a apărut, nu mai ține seama dea ea, nu face cinste nimănui.
  • Dacă apare o ceartă, ține minte că ai mai multă dreptate decât i-ar place prietenului tău să recunoască și ai mai puțină dreptate decât ți-ar place ție să recunoști – Cine iubeşte certurile iubeşte păcatul, şi cine-şi zideşte poarta prea înaltă, îşi caută pieirea. –  (Proverbe 17:19) Să fim conștienți de subiectivismul nostru și să dăm dreptate lui Dumnezeu. Am face mult bine prieteniilor noastre.
  • Fii blând – Un răspuns bun este ca un sărut pe buze.  (Proverbe 24:26). Reține-ți reacțiile, practică stăpânirea de sine, fii blând!
  • Inteligența este ca și găleata cu apă, cu cât este mai plină, cu atât face mai puțin zgomot. – Cine vorbeşte mult nu se poate să nu păcătuiască, dar cel ce-şi ţine buzele, este un om chibzuit. –  (Proverbe 10:19). Adevărul în sine contează, comentariile și explicațiile pot fi de prisos. Vorbește numai atât cât trebuie!
  • Fii principial – Cine mustră pe alţii găseşte mai multă bunăvoinţă pe urmă, decât cel cu limba linguşitoare. –  (Proverbe 28:23). Spune ce este corect, dar nu fi critic, nu judeca, protejează doar!

va urma

Inspirat și adaptat după ”Chemarea înțelepciunii” de Daniel B.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s