Cum să rezolvi problemele într-o prietenie II

Aici continui cu îndemnurile cu privire la rezolvarea problemelor într-o prietenie:

  • Fii iertător – Cine acoperă o greşeală, caută dragostea, dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui, dezbină pe prieteni. –  (Proverbe 17:9) Înţelepciunea face pe om răbdător şi este o cinste pentru el să uite greşelile. –  (Proverbe 19:11). Învață să ierți și să uiți. Odată fratele Daniel Brânzai era apăsat de niște gânduri ale unor oameni cu privire la dânsul, fratele Wurmbrand știa, și după ce s-a gândit un timp l-a chemat la sine și i-a spus: ”Multă vreme m-am frământat cu un text din Evanghelie. Isus îmi spune că trebuie să fiu desăvârșit, ”cum Tatăl meu din ceruri este desăvârșit”. Am citit și i-am spus: ”Doamne așa ceva nu se poate. Nu este cu putință și nu este drept să-mi ceri așa ceva. Nu poți cere râmei care se târăște pe pământ să zboare ca șoimul. Eu sunt om păcătos și Dumnezeu este Dumnezeu! Îmi ceri să fiu desăvârșit, și nu oricum de desăvârșit, ci ca Dumnezeu însuși!” Dumnezeu m-a văzut supărat și mi-a zis: ”Lasă că mai vorbim noi despre asta.”După un timp, Domnul mi-a arătat un text în Vechiul Testament care spune că ”Robul Domnului este surd”. Auzi, Dumnezeu nu are auz perfect! Sunt lucruri pe care El nu le aude sau ”se face că nu le aude”. I-am spus: ”Doamne așa pot să fiu și eu!
    Altădată mi-a arătat alt text în care scrie că <Dumnezeu nu vede nicio nelegiuire în Iacov>. Nu că n-ar fi nelegiuire în Iacov, dar Dumnezeu nu vede. Asta înseamnă că El nu vede prea bine … M-a întrebat: Așa poți fi ca Mine?” I-am răspuns că ”da”. Într-o altă ocazie mi-a dat să citesc un text care spune că Dumnezeu aruncă păcatele noastre în <marea uitării”. Auzi, Dumnezeu nu ține minte. El ”uită” anumite lucruri despre noi. Cu memoria nici eu nu stau prea bine! Deci pot să fiu ca El! Dumnezeu nu aude, Dumnezeu nu vede, Dumnezeu nu ține minte! Ca un așa Dumnezeu pot să fiu și eu … desăvârșit!”
  • Urmărește binele prietenilor tăi – Rănile făcute de un prieten dovedesc credincioşia lui, dar sărutările unui vrăjmaş sunt mincinoase. –  (Proverbe 27:6) – Să nu ne reacționăm rău când prietenul nostru parcă ne rănește în anumite momente, credincioșia îl îndeamnă la asta și este bine. De asemenea prietenul trebuie să fie cumpătat. Se spune că un pustnic era prieten cu un urs într-o pădure. Într-o zi pusnicul dormea, ursul a văzut o insectă care stătea pe nasul pustnicului, vrând să îl ajute, a luat o piatră mare și a zdrobit insecta, dar împreună cu ea și pe pustnic. Să fim chibzuiți cu asta!
  • Fii gata să suferi – Cine defaimă pe aproapele său este fără minte, dar omul cu pricepere primeşte şi tace. –  (Proverbe 11:12) – Fii gata să suferi pentru dreptate și pentru adevăr. ”Ferice de voi când veți fi prigoniți, bucurați-vă și veseliți-vă, că răsplata voastră este mare în ceruri!” ne spune Domnul Isus. Cel înțelept primește și tace, o vorbă de ocară. Nu este potrivit să sari ca și ars, să te mânii, să încerci cu orice preț să îți faci dreptate. Așteaptă ziua cercetării pe care o va aduce Dumnezeu, pentru că la vremea lor, toate vor fi îndreptate vreo dată.
  • Fii gata să arăți dragoste – Ura stârneşte certuri, dar dragostea acoperă toate greşelile. –  (Proverbe 10:12) – Dragostea ne face să fim buni oricând. Să fim îngăduitori, să dăm timp, să nu reacționăm imediat. Este o virtute acest lucru.
  • Fii plin de bunătate – Ceea ce face farmecul unui om este bunătatea lui; şi mai mult preţuieşte un sărac decât un mincinos. –  (Proverbe 19:22) – Bunătatea spunea cineva este abilitatea de a iubi mai mult decât merită cineva. Bunătatea noastră arată maturitatea sufletului nostru. Să fim maturi în interior, deci!

Numai bine!

Un gând despre „Cum să rezolvi problemele într-o prietenie II

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s