Inteligenta emotionala

Astazi am participat la o conferinta pe tema “Inteligenta emotionala” in cadrul organizatiei Pro-culture. Este un subiect care ma preocupa mult in ultimul timp. Am fost incantat sa ascult prelegerile si seminariile profesorului universitar David Ginn. A absolvit Universitatea Wheaton din Chicago. Locuiește în Europa din 1992, a trăit 11 ani în România și 8 în Ungaria. În prezent este director de Leadership & Resurse Umane pentru organizația New Life Eastern Europe.

Sa va dezvalui un secret al meu cu fratele David Ginn. Mi-a fost profesor la Institutul Teologic Baptist, dar el impreuna cu sotia lui au fost familia de onoare la nunta mea, echivalentul “nasului” la ortodocsi 🙂 Sunt foarte incantat de aceasta legatura cu familia Ginn, insa ei s-au mutat mai de mult in Ungaria, asa ca legaturile noastre s-au rarit. A fost placut sa vorbesc cu el dupa mai multi ani in care nu ne-am mai vazut.

La conferinta erau majoritatea necredinciosi, studenti, profesori si oameni angajati in diverse institutii ale statului. Am observat ca functia de pastor, nu mai este una de care sa te feresti ca o ai, oamenii fiind deschisi si parand sa aprecieze tinuta civila spre deosebire de imbracamintea specifica a preotilor ortodocsi sau cei catolici.

Stand de vorba cu un student, din vorba in vorba ne prezentam ceea ce facem fiecare. Cand mi-a venit randul sa spun ce fac, i-am spus ca sunt Pastor Baptist, el a raspun imediat: “De patru luni Dumnezeu mi-a schimbat viata si am inceput sa citesc Noul Testament. Eram jos de tot si Dumnezeu m-a ridicat. Am auzit ca unii fac diferente intre Vechiul Testament si Noul Testament, dar eu nu cred. Eu cred ca Noul Testament este fundamentat in Vechiul, asa ca eu am ales sa citesc si Vechiul si Noul Testament.” Am fost fara cuvinte. 🙂 Mi-am adus aminte de textul acela din Habacuc 2:14

“Căci pământul va fi plin de cunoştinţa salvei Domnului, ca fundul mării de apele care-l acopăr”

Am avut o discutie buna despre insemnatatea Vechiului si a Noului Testament. A fost un timp minunat la aceasta conferinta.

Printre gandurile dezbatute la conferinta au fost:

Cand un om cunoaste anumite lucruri inseamna ca el stie despre anumile lucruri la nivel intelectual. Cand un om constientizeaza ceva, inseamna ca el deja traieste, experimenteaza, simte acele lucruri. Acelea au de a face cu emotiile lui. Doar ceea ce constientizam suntem acreditati sa invatam pe altii. Este ca si diferenta memoriei din hard disk a unui calculator si memoria Ram. In memoria din hard disc, avem foarte multa informatie, insa numai ce este in memoria Ram, memoria activa a calculatorului putem vedea, citi si folosi. Si aceasta este singura fereastra a noastra in multimea de Gigabit-ii de informatii pe care ii avem. Asa este si cu inteligenta emotionala. Cand o putem constrola, putem folosi in mod eficient resursele vietii. In general oamenii traiesc sub tirania sentimentelor, a emotiilor. “Daca sunt suparat, ce pot sa fac?!!?” spune unul. Si vorbeste tuturor numai despre acel subiect. El traieste sub tirania sentimentelor. Aceste sentimente trebuiesc gestionate, inteligenta emotionala ne invata ca sunt mereu mai multe variante, decat mania, furia si resentimentul. Poti alege sa fac ceva bun, sa spui ceva bun, sa tratezi emotiile ca pe niste dureri in trup si sa nu te lasi coplesit de acest val de energie care ne poate distruge la fel de bine cum ne poate face fericiti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s