Dincolo exista numai rai, sau si rai si iad?

Astazi am fost cu baietelul cel mic, Mihai la dr. Printre altele, stiind ca sunt pastor, doamna dr mi-a spus ca a venit o pacienta care a intrebat’o ce parere are: “Dincolo exista si rai si iad? Sau numai rai?” Pentru ca ea crede ca iadul este aici pe pamant si ca dincolo exista doar rai, iar daca nu esti suficient de buna ca sa intri acolo, urmeaza sa te mai reincarnezi odata, pana cand te purifici, invrednicindu-te sa intri in rai.

🙂

Mi-am dat seama ca doamna dr vroia sa stie si pentru ea, nu doar sa vada daca a dat raspuns corect pacientei. De fapt s-a ferit sa ii dea un raspuns, motivand ca nu este duhovnic 🙂

I-am spus doamnei dr ca biblia spune: “Omului ii este randuit sa moara o singura data si apoi vine judecata” Evrei 9 Apoi i-am precizat ca biblia spune ca dincolo exista doua locuri: si rai, si iad, afara de ceea ce este aici.

Am complectat ca oamenii astazi iau diverse lucruri de prin toate religiile; viziunea doamnei era spre exemplu budista, acestia crezand in reincarnare pana la purificare, dar o exprima intr’un fel crestin. Si isi formeaza conceptii spirituale din multe religii luand ce ii ajuta pe ei mai mult, de obicei conform temperamentului, firii omului. Discutia s-a incheiat placut, poate va continua. Asistenta doctorei este fiica de preot 🙂 deci era si ea interesata.

==

Acum ceea ce cred despre intrebarea respectiva.

Doamna se pare ca era justitiara si meticuloasa, pentru ca nu credea in iad. Mai bine spus nu vroia sa creada. Oamenii isi formeaza conceptii dupa cum ii ajuta pe ei mai bine, dar oare este corect asa?

Noi ar trebui sa stim ca in lumea aceasta, cat si dincolo, sunt niste realitati si legi bine stabilite de Dumnezeu, care nu depinde de credinta noastra, credinta noastra nu creeaza lumea de dincolo (fiecare dupa cum crede). Ci mai degraba, daca ne punem credinta in tot ce spune Scriptura, ne putem scuti de riscul de a ne trezi ca avea dreptate, si sa fie prea tarziu..

Pentru cei interesati ar trebui sa studieze Scriptura si sa aplice tot ceea ce va gasi in invataturile Domnului Iisus in special. Exista rai si exista iad dincolo, si in aceste locuri se ajunge in functie de ceea ce am facut cu Isus in lumea aceasta: am crezut in divinitatea Lui si I-am urmat invaturile, vom ajunge in Rai, impreuna cu El. Daca l-am ignorat si respins pana la capat, atunci nu avem mantuitor pe lumea cealalta.

Biblia mentioneaza clar, ca oamenii pot fii mantuiti numai prin credinta in jertfa lui Hristos, pentru ca desi oamenii trebuie sa se straduiasca sa traiasca o viata sfanta si curata cat pot ei de bine, totusi nici unul din noi nu ne vom ridica la nivelul sandardului lui Hristos, solutia la problema aceasta este perfectiunea lui Hristos, viata si moartea lui inlocuitoare. De aceea trebuie sa existe un legamant de credinta si ascultare intre om si Domnul Iisus, pe baza acestuia omul are marturia bibliei ca este mantuit. In urma acestui legamant, omul primeste Duhul Sfant, care il va intari din ce in ce mai mult spiritual.

“Cine are pe Fiul, are viata; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu, n-are viata. V-am scris aceste lucruri ca sa stiti ca voi, care credeti in Numele Fiului lui Dumnezeu, aveti viata vesnica.” 1Ioan 5,12-13

32 de gânduri despre „Dincolo exista numai rai, sau si rai si iad?

  1. Daca citesti mai jos, lucrurile devin din ce in ce mai explicite: „el (Lazar) este mangaiat, iar tu chinuit” – exista deci un loc de mangaiere, si un loc de chin. Locul de chin este descris: „in vapaia aceasta”.

   Iaras in versetul 26 spune: „Intre noi si intre voi este o prapastie mare, asa ca cei ce ar vrea sa treaca de aici la voi, sau de acolo la noi, sa nu poata”.

   Mi se pare o descriere cu lux de amanunt pentru cine are urechi de auzit..

   cu bine!

   1. de acord cu existenta celor doua locuri in aceasta pilda (nu cred ca ii putem spune intamplare). dar iadul inseamna mult mai mult. insasi pozitia unui mantuit care, indiferent de motiv, e obligat sa refuze alinarea unei suferinte omenesti, pentru mine e un mare semn de intrebare… toata viata invat sa fiu bun si milos. acum vad o multime de oameni care cer indurare de la un Dumnezeu care le intoarce spatele spunand… „e prea tarziu pentru voi!” si poate ca m-as impaca si cu asta, dar acestui Dumnezeu i-a mai venit o idee: daca tot e chin, atunci sa fie vesnic! bineinteles, in alte locuri din viitorul Cer subiectul vesnic de studiu va fi dragostea…

    iarta-mi indrazneala de a discuta in felul asta lucrurile pe blogul tau. si eu ma simt mai bine cand suntem de acord asupra lucrurilor:)

   2. {Sper ca nu se supara nimeni daca incerc sa raspund eu…}

    Dragostea are limite… 1)Nu poti oferi unui om ceva daca el nu vrea sa primeasca. 2)Si a fi in rai implica responsabilitati, un anumit caracter in lipsa caruia raiul ar fi transformat repede in iad…
    Ganditi-va: cum ar fi lumea daca oamenii in loc de injuraturi ar schimba traznete? Sau orice alta putere in plus fata de cele deja oferite? Nu ar ajunge planeta cu oamenii pe care ii avem acum in lume un iad infiorator???

    Deci problema nu este la Dumnezeu ca nu ar vrea ci la oameni ca ei nu se invrednicesc sa primeasca darurile oferite… 😦

    Sunt interesante la acest topic cateva versuri ale melodiei „Plec pe Marte” (de fapt intreag textul):
    „Unde sa ne mai ascundem cand fugim de noi?
    In jur e pace, nu-mi place! In suflet port un razboi…
    Sunt un salbatic intr-o lume civilizata cu forta
    Si nu sunt genul sa va car torta „…

 1. unii cred ca a fi liber inseamna sa te conduci dupa propriile conceptii, dar in Ioan 8:32 Domnul ISUS spune despre cunoasterea adevarului care te va face liber..si este un singur ADEVAR, o singura CALE spre VIATA VESNICA. Ce minunat sa cunosti Adevarul si sa fii liber de atatea si atatea conceptii!!

 2. pomisoru, eu nu am trimis toti nebunii in rai:) altcineva ii trimite pe toti in locuri cu verdeatza… aici e vorba despre caracterul Unuia care e Dragoste! nu imi pare a fi glasul Dumnezeului meu cel care spune: daca vrea, vrea, daca nu… la foc cu el. ce tata si-ar pedepsi copilul, vesnic, pentru ca a ales sa nu primeasca ceea ce i-a pregatit el?! Pur si simplu, nu vreau sa cred intr-un Dumnezeu care cu lux de amanunte a creat o masina de chinuit oamenii pe care El i-a adus la existenta. iadul e o idee draceasca.

  1. Era in cartea de filozofie o problema simpla si veche…
   „Profesorul intreaba clasa: ‘Ati dori sa faceti toti oamenii fericiti?’
   Evident toti elevii raspundeau ‘Da’, la care profesorul continua: ‘Raspunzand astfel demonstrati ca sunteti cu o inima foarte larga. Dar sa vedem cat de intelept este raspunsul vostru. Ati face fericit pe un hot a carui fericire este sa fure? Ati face fericit un curvar pentru care fericirea inseamna cat mai multe si mai diverse aventuri? Ati face fericit un criminal sau un terorist care gaseste o mare placere in a chinui pe alti?’ Atunci elevii raspundeau logic: ‘Nu’. Si profesorul continua dialogul spunand ca nu toti oamenii merita sa fie fericiti si ca doar unii este normal sa fie…”

   Ba da Domnul Isus spune chiar asta: Matei 16:24. ‘Atunci Isus a zis ucenicilor Sai: „Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa Ma urmeze.”‘ Evident daca nu Il urmezi sfarsitul este garantat: Matei 25:31-46…
   Iadul a fost pregatit pentru Diavol si ingerii lui (alte creatii ale lui Dumnezeu pe care El le-a iubit si in care a investit imens… dar care s-au razvratit…) dar poate ajunge acolo oricine doreste (respingand conditiile pentru a ajunge in rai)…
   Dumnezeu nu doreste sa ajunga nimeni in iad: Ezechiel 33:11. ‘Spune-le: „Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, ca nu doresc moartea pacatosului, ci sa se intoarca de la calea lui, si sa traiasca. Intoarceti-va, intoarceti-va de la calea voastra cea rea! Pentru ce vreti sa muriti voi, casa lui Israel?”‘ Dar dreptatea Lui nu Ii permite sa treaca cu vederea pacatele pentru ca: Proverbe 29:4. ‘Un imparat intareste tara prin dreptate, dar cine ia mita, o nimiceste. -‘

  2. nici oamenii nu ar chinuii alti oameni atata timp dar aminte Dumnezeu care este bun si milostiv!Biblia are multe conotatii iar oamenii de rand nu le intelegem astfel ca se specifica in Biblie ‘iazul de foc sau moartea a doua’.
   Deci se refera la o moarte vesnica mai degraba decat la un chin vesnic.
   Sunt multi oameni care personal ii cunosc care duc o viata pasnica si au un caracter demn si nu se duc deloc la biserica sau la alte intruniri crestine.Oare ei vor arde in foc vesnic cu toate ca au un suflet bun si milostiv?

  1. ?
   Poate pentru ca am incercat sa demonstrez: 1)necesitatea existentei unui asemenea loc; 2) ca va fi folosit?
   De fapt in biblie sunt trecute nu mai putin de 4 locuri de chin diferite:
   – Locuinta Mortilor (Hades/Sheol in original); Ocupata cu oamenii straini de Dumnezeul Adevarat: Isaia 14:9,11; Ezechiel 32:18,21-32; Luca 16:19-31.
   – Adanc (Tartar); Ocupat cu fiinte angelice (si oamenii de pana la Potop?): 1 Petru 3:19; 2 Petru 2:4; Apocalipsa 9:2; 17:8; 20:2-3.
   – Intunericul de afara; Ocupat de oamenii care declara ca slujesc lui Dumnezeu dar nu la inaltimea standardelor Lui: Matei 8:12; 22:13; 25:30; Luca 13:28; Apocalipsa 22:14,15.
   – Lacul (Iazul/cuptorul) de foc; Inca neinaugurat (primii locatari Fiara si Profetul Mincinos): Matei 13:42,50; Apocalipsa 19:20; 20:10,15; 21:8.

   Deci departe de a fi o idee draceasca, referinte despre iad (denumire generica pentru locurile de chin) avem atat din Vechiul Testament cat si din noul Testament, ba inca Domnul Isus il aminteste de multe ori…

   1. de acord sa continuam discutia. nu stiu daca in locul asta, pentru ca facem din blogul omului camp de bataie (chiar si la nivelul ideilor). in ce priveste „pe langa subiect”, ramane valabila observatia. sa iti spun, pe scurt, de ce am spus asta: eu vorbesc despre caracterul proiectantului iadului, tu vorbesti despre omul care alege sa mearga acolo. pricepi acu?

   2. Toate locurile de chin au o singura caracteristica de baza: Principiile (legile) lasate de Dumnezeu nu sunt ascultate si nici Dumnezeu prezent (ca manifestare). Atat este conditia necesara si suficienta ca orice loc din univers sa devina un iad cat se poate de fierbinte…
    Deci cine este proiectantul? Dumnezeu? Nu! Ci cei care merg acolo il dezvolta singuri!

  1. Da. Cei care ajung in iad il dezvolta: cu fiecare vorba si fapta rea mai pun ceva foc. In perioada de acum lucrurile rele se acumuleaza ca datori si se vor rezolva in perioada numita „Necazul cel mare”. Dar problema este ca cei care au un caracter rau il vor duce cu ei ori unde merg. Si daca pentru un om rau placerea si fericirea inseamna necazul altuia atunci cand vor fi doar oameni rai va puteti inchipui ce poate rezulta fiecare om chinuind pe altul, la randul lui chinuit de viermi, la randul lor de foc… O spirala vicioasa fara sfarsit…
   Daca nu ar fi legi care sa limiteze raul pe Pamant impuse si sustinute de Dumnezeu si aici ar fi exact la fel…

  1. Dupa parerea mea este o fraza obtinuta ca o alaturare de doua propozitii nelegate intre ele. O fraza asemanatoare: „Azi e marti si ploua”…
   Chiar daca iadul nu ar exista sufletul oricum este nemuritor si invers (pentru ca oricum iadul a fost conceput pentru demoni care oricum nu erau muritori).
   Acum adevarul dovedit de fenomenele de moarte clinica arata clar ca sufletul este nemuritor.
   Si iadul exista oricum pentru ca exista demoni care vor sfarsi acolo. Faptul ca exista demoni iar este demonstrabil prin realitatea posesiunilor demonice (intalnibile cu mare succes la ospicii).

   1. o regula simpla, absolut biblica: nimic mai departe de ce sta scris. moartea clinica nu demonstreaza existenta nemuririi sufletului. in ce priveste iadul pregatit pentru demonii nemuritori, Ezechiel 28: 12-19 are alta parere.

   2. Am retineri in luarea unui text profetic in mod linear… Domnul Isus a trunchiat fix in mijlocul unei fraze cand a citit din cartea Isaia: Luca 4:17-20; Isaia 61:1-3;

 3. „fiecare om chinuind pe altul, la randul lui chinuit de viermi, la randul lor de foc…” – nu-mi place deloc cum ai scris aici… Retracteaza:) Fa ceva cu imaginatia aia! Vorbim de un loc in Cerul nou si pe Pamantul nou pe care il va ocoli vesnic omul cel nou si Dumnezeul lui… Mai mult, un om nu poate trai fara sa primeasca viata de la Dumnezeu. La fel cei care vor fi in iad si bineinteles viermele de care Dumnezeu va avea grija sa primeasca vesnic suflare de viata. O chestiune oarecum tehnica. Nu e nici o asemanare intre gheena evreilor si hadesul grecesc. Pentru oameni a fost insa mult prea simplu sa le puna unul langa sau in locul celuilalt. Care crezi ca e opusul vietii?

  1. Omul cel nou care va popula cerul nou si pamantul nou se creaza aici si acum prin inoirea mintii (pocainta) urmata de ascultare de Dumnezeu (legile pe care le-a dat). De asemenea si in cazul celorlalte fiinte selectia se realizeaza tot in aceasta perioada, cele gasite necorespunzatoare isi vor gasi si ele locul tot in Lacul de foc, langa viermi…
   Sufletul unui om (si al unei alte fiinte) este o entitate imateriala si este un fel de unda care inglobeaza suma informatiilor care o alcatuiesc (unda asociata respectivei entitati in limbaj cuantic)… Si este prin natura lui etern, chit ca axa timpului sau poate deveni un cerc (daca ajunge in Lacul de foc).
   Viata si moartea sunt notiuni relativiste, adica depind de un punct de referinta. Daca punctul de referinta este Dumnezeu atunci viata inseamna a fi impreuna cu Dumnezeu si moarte inseamna a fi despartit de Dumnezeu. Moartea relativa fata de Dumnezeu inseamna in final, Lacul de foc (o gaura neagra?), cert este ca odata intrat in hora rebeliunii nu mai sunt sanse de evadare, alta decat daca esti inca aici pe Pamant prin pocainta urmata de ascultare.

   1. fa cumva si scapa de definitia sufletului citata mai sus. nu-i a buna:) In rest, in asa numitul Iaz de foc va fi aruncata inclusiv moartea, asa scrie in Apocalipsa. viermele ala mai tare ca moartea incurca o leaca povestea.

   2. Aveti o definitie mai buna? Moartea adica ingerul mortii este mai tare decat viermele dar vor avea aceeasi soarta. Nu incurca problema absolut deloc, pentru ca in definitiv dupa definitia mea sunt oarecum asemanatori (fiecare este o unda…).
    Oricum vad ca filozofia nu va convinge, experimentele nu va conving si biblia o cititi cum doriti (ca am aratat destule versete care sa imi sustina ideile dar le ignorati). Ma indoiesc serios ca va va putea convinge cineva chiar daca ar invia din morti… Deci din punctul meu de vedere discutia nu mai are rost si nici sens… Nu este o problema de incredere care sa fie sustinuta de dovezi ci de vointa, ori aici dovezile nu au putere… Eu ma retrag…

  1. Mai bine sa nu incepem un sir de vorbe dincolo de experientele noastre. „Hartia suporta multe”… Daca ceea ce vorbim nu este si dovedit/dovedibil de fapte concrete (nu doar vorbe) nu sunt de acord sa continuam. Realitatea este intotdeauna verificabila. Atat timp cat vorbim de realitate este necesar sa aducem experimente ca argumente. Din partea mea: http://emizarnescu.wordpress.com/2011/01/14/iadul-o-realitate/

   Daca aveti experimente care sa combata acest documentar continuam, altfel nu are rost.

 4. Raiul este in al 3-lea cer,acolo a fost Pavel.
  Iadul ,este in Adanc.
  Este scris: sufletul care va pacatui,acela va muri.
  Sufletul mantuit va trai vesnic.
  Notiunea ; nemurirea sufletului; nu e Biblica.
  Omul are trup ,duh si suflet.
  Trupul are 5 simturi: vaz auz …
  Duhul are 5 simturi: constiinta,ratiunea…
  Sufletul are 1 simt: credinta sau necredinta.
  Duhul locuieste in minte [ creier ].
  Sufletul locuieste in inima.
  Conform Bibliei:
  Omul gandeste cu mintea ,dar si cu inima.
  La a 2-a moarte ,sufletul se desparte de duh.
  Nu exista iad vesnic,pt ca ar insemna sa aiba viata vesnica [traducerea e gresita].
  Pace

 5. Cand am timp o sa citesc pe aici comentariile si sa imi spun parerea, s-a scris mult. Pentru Necula: nemurirea sufletului este biblica: „Multi din cei ce dorm in tarana pamantului se vor scula; unii pentru viata vesnica, si altii pentru ocara vesnica” Daniel 12,3

 6. Multi oameni ar vrea sa nu existe IAD. Dar din “nefericire” pentru ei Iadul exista. Multi oameni care traiesc aici dupa indemnul inimii lor ar vrea ca odata cu trecerea din lumea aceasta sa nu mai poata sta inaintea Creatorului care va fi si Judecator pentru a nu-si lua plata pentru felul lor de viata. Nu vreau sa acuz pe nimeni. Nu cunosc viata personala a nimanui dar daca asa de tare unii fug de ideea existentei iadului si a unui Dumnezeu care este si drept nu doar si milos si de ceea ce s-a dicutat “suflet nemuritor”, atunci ar trebui sa ne oprim un pic si sa ne verificam relatia noastra cu Dumnezeu. Normal ca demonii (la propriu) se bucura sa auda una ca asta ca Iadul este doar o conceptie umana ca asa ar scapa si ei de chin. Dar ma tem ca ei sunt autorii acestor invataturi.
  Am observat ca unii chiar din cei “inavatati” pun pret asa de mare pe anumite carti, sau autori si inlatura cu desavarsire invataturile asa de usor de inteles ale Bibliei. usor de inteles pentru cei duhovnicesti care au Duhul lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s