16 gânduri despre „Ce este muzica crestina?

 1. …cateva chestiuni formale: lucrarea se numeste „De Institutione Musica” iar Boethius de neam era nascut intr-o familie romana, nu era grec…a ajuns totusi om de stat in Imperiul Bizantin…discutia este una interesanta si ar merita extinsa…de cele mai multe ori ne axam pe „crestinatatea” versurilor scotand din discutie muzica, cu toate chestiunile tehnice pe care le implica…
  Ex 1: citim romane, poezii de dragoste dar consideram „necrestine” melodiile cu acest subiect…reducand ideile pe care ar trebui sa le contina o melodie „crestina” la chestiuni strict teologice…
  Ex 2: a copia melodii, ritmuri din compozitii profane si a le adauga niste versuri „crestine” nu mi se pare cea mai fericita solutie…o melodie lautareasca cu versuri despre lucrarea lui Hristos tot la pahar te indeamna iar pe un blues despre Dumnezeu tot iti vine sa-ti inviti partenera la dans…e ca lasatul de droguri puternice cu o cura de droguri mai usoare…
  …ideile prezentate sunt foarte generale…fiecare poate intelege ce vrea…considerand muzica lui indiferent de beat ca fiind potrivita pentru activitatea liturgica…
  …muzica clasica era „la moda” atunci cand a fost compusa…o receptam ca fiind „cu totul altfel” astazi tocmai pentru ca si-a pierdut din popularitate in fata noilor mode muzicale…asta nu o face automat mai potrivita pentru un crestin decat un artist de jazz contemporan…subiectele compozitorilor de muzica clasica au fost intr-o proportie covarsitoare din domeniul profan…

  Sunt doar cateva linii pe care discutia ar putea evolua…

 2. Marius:
  spre exemplu eu as fi interesat de ceea ce spuneai aici: „ne axam pe “crestinatatea” versurilor scotand din discutie muzica, cu toate chestiunile tehnice pe care le implica” Poti sa spui putin despre „chestiunile tehnice” pe care le implica muzica?

 3. Nu mă interesează chestiunile tehnice ale muzicii, pentru că mă declar afon… totuși, cînd Dumnezeu însuflețește muzica, se simte. Cînd Dumnezeu zidește o casă, apăi se simte, stimabile! Cînd Dumnezeu este pe primul loc în orice activitate, aceasta este încununată de belșug.

  Sunt perfect cu Ex 2… nu oricărui ritm îi putem adăuga versuri creștine, pentru că evident, n-o să meargă.

  Cu Ex 1, am ceva împotriva lui, anume că și-ai părăsit dragostea dintîi… din cîte mi se pare mie, Boethius ăsta încearcă să spună că melodiile de dragoste, sunt la fel de ok ca și poeziile de dragoste. Biblia spune: ”Cîntați Domnului!” nu ”Cîntați iubițeilor voștri”… părerea mea… Totuși, dacă se vrea melodii de dragoste care să fie și creștine, bănuiesc că trebuie să aprofundăm Cîntarea Cîntărilor.

  Într-un articol de-al lui, fratele Marius Cuceru întreba: ”Avem muzică creștină, sau creștini care cîntă muzică?”

  Voi ce ziceți?

 4. …ma refeream in principal la Ex 2 pe care l-am dat…e nevoie de muzica sacra ca gen aparte, distinct de genurile muzicale profane?…e un subiect de discutie…marturisesc ca nu am un raspun…deci sunt deschis 100% discutiilor/dezbaterilor…

 5. 😀 ce ne facem noi cu „afon-ismul” asta..? Aici am eu cateva presupuneri, ca prea punem cuvinte sfinte pe orice fel de ritm si atitudini si consideram problema rezolvata, pentru ca versurile sunt ok, biblic corect.

  Poate trece pe aici, un om mai mult cunoscator ca si noi, sa ne scoata putin din impas..

  anddij: acelas lucru il pot spune si eu, ca simt cand o melodie este inspirata de Duhul lui Dumnezeu.

  Eu ma gandeam la niste criterii pe care le-am putea da celor ce asculta muzica, si ar vrea sa isi puna ordine in domeniul acesta.

  Un gand am retinut odata, ca te poti uita la caracterul si identitatea celui ce canta, celui ce compune, si daca e hristic, iti place, mergi inainte cu muzica lui, bineinteles daca muzica acestuia nu te impiedica 🙂

  Legat de ceea ce simtim, este foarte captivant, dar adesea a trebuit sa revin la ceea ce odinioara m-am simtit bine, apoi… am realizat altceva dupa un timp.

  Si inca ceva, muzica buna, in adevaratul sens, rezista la proba timpului, o pot asculta mai mult timp cu aceeasi incantare. Am observat ca unele melodii dupa a doua, treia ascultare, ceva nu mai merge, trebuie sa ma opresc 😀 stie cineva de ce?

 6. Inca un citat, Platon spunea:

  „Muzica ascultata in exces, moleseste in loc sa invioreze mintea; cauzeaza relaxare a facultatilor intelectuale transformand razboinicul intr’un sclav efeminat si saraceste sufletul de tot curajul si energia lui”

 7. Cred ca este imposibil ca cineva sa poata sa spuna care muzica este buna si care nu. Depinde foarte mult de cultura in care ai fost crescut, de educatie si intr-un final de gustul fiecaruia. Ce pare bun in Romania s-ar putea sa fie considerat mediocru in alta tara si invers. Si nu vorbesc doar despre muzica „din lume” ci ma refer si la cea crestina. Suntem atat de diversi incat Dumnezeu a creat o sumedenie de stiluri muzicale sa nu care cumva sa ne plangem ca nu avem de unde alege. Mie, de exemplu nu imi prea place muzica rock crestina si nici alte muzici zvapaiate crestine contemporane dar stau si ma gandesc ca si parintii mei spun despre muzica pe care o ascult eu cum ca asta nu poate fi muzica crestina cu toate ca pe mine o astfel de muzica m-a ajutat mult in timpul de partasie. E riscant sa aruncam cu piatra in vreun stil de muzica, s-ar putea sa fim noi limitati in intelegere si sa tinem mortis ca ceea ce ne place noua este exact muzica cantata in ceruri si celelalte stiluri care nu ne plac …… alea vin din iad.

 8. La mine e relativă simplă situația: omul sfințește locul. Dacă cel care compune o melodie are acel caracter christic, e un copil de-al Lui, atunci sunt sigur că ce va rezulta va fi foarte frumos și plăcut. E important să avem pocăiți care să facă și să cînte muzică pocăită.

  Da, suntem foarte diferiți în gusturi, pentru că El ne-a creat în diversitate. Însă tot El ne-a creat și în unitate. La urma urmei, fiecare decide ce muzică ascultă cînd își bagă căștile în urechi, nu? Dacă pe el îl zidește, e ok. Dacă o ascultă de ”fun” atunci, tot treaba lui. Suntem chemați să-L onorăm în toate aspectele vieții noastre, chiar și prin muzica pe care o ascultăm. Dacă tu îl onorezi prin ce asculți, atunci e mai mult decît perfect!

  Ni s-a dat fiecăruia înțelepciunea de a discerne binele de rău… eu zic să apelăm la ea, fiecare în curtea lui.

  Mă tot bate gîndul, oare ce muzică se va asculta în cer? Va fi oare rock creștin acolo? (a propos de rock creștin… cred că nu există așa ceva..ci mai degrabă i-am zis ”creștin” ca să ne mințim singuri mai frumos) 🙂

 9. Pe blogul „Trezirea spirituala” este un articol similar, si acolo Alexandru a dat 10 criterii, le pun aici spre a fi citite:

  ZECE PRINCIPII MUZICALE CRESTINE

  1.Proslaveste pe Dumnezeu atat prin text cat si prin elementele strict muzicale: melodie, armonie, ritm, timbru.

  2.Trebuie sa existe concordanta intre text si muzica. Nu putem pune text religios pe muzica lumeasca.

  3.Nu trebuie sa existe deosebire intre muzica de acasa si muzica de la Biserica, in ce priveste spiritul, inspiratia si principiul proslavirii lui Dumnezeu.

  4.Muzica ritmata nu poate fi acceptata ca proslavind pe Dumnezeu deoarece este un element specific senzual, trupesc. Folosirea ritmurilor cu care sunt echipate orgile electronice trebuie sa fie descurajata. In muzica nu ritmul trebuie sa conduca, ci melodia.

  5.Locul principal in muzica crestina il detine textul. Mesajul evanghelic este cel care trebuie sa se transmita prin muzica. De aceea textul trebuie sa fie clar, exprimat in cuvinte alese cu grija, corect gramatical, si potrivit in ce priveste accentele fonetice.

  6.Biblia incurajeaza mai mult cantarea decat ascultarea. In timp ce manifestarile de spectacol pot genera o proslavire a talentelor omenesti, cantarea cu toata adunarea este un moment de inaltare sufleteasca si de proslavire a lui Dumnezeu.

  7.Muzica instrumentala nu trebuie exclusa, dar principala forma sa fie cea vocala, eventual acompaniata de instrumente, iar instrumentele trebuie sa fie cu grija alese pentru a se potrivi cu cadrul solemn al inchinarii.

  8.Negativele reprezinta un element strain.Ele pot pot duce la o interpretare mecanica, artificiala, lipsita de participare emotionala, sufleteasca.

  9.Cei care canta vor putea transmite mai bine mesajul Evangheliei daca ei insisi sunt oameni consacrati lui Dumnezeu si cu o viata sfanta si curata.

  10.Ca sa fie o jertfa de lauda si multumire, cantarea trebuie sa fie inaltata nu pentru slava omului, ci numai pentru slava lui Dumnezeu.

 10. Nu sunt de acord cu Aristotel si Bacthius. care spun:”muzica ce o asculti iti modeleaza/inobileaza/degradeza caracterul. Este chiar pe dos, caracterul influenteaza muzica pe care o asculti. Cine este in inima modeleaza: inobileaza sau degradeaza. Problema este una interioara nu una exterioara. O persoana in a carei inima domneste Cristos va fi foarte incofortabil privind la MTV si se va simti nespus de bine unde muzica ii da glorie lui Dumnezeu.
  Matei7:
  18Nu întelegeti ca nimic din ce intra în om de afara nu-l poate spurca?
  19 Fiindca nu intra în inima lui, ci în pântece, si apoi este dat afara în hazna.” A zis astfel, facând toate bucatele curate.
  20 El le-a mai zis: „Ce iese din om aceea spurca pe om.

  http://scarabeu.wordpress.com/

 11. e cu două tăișuri aici

  de exemplu, sunt multe melodii cu versuri care îndeamnă la suicid și alte acte de genul acesta… și nu puțini au făcut exact cum spuneau versurile

  însă sunt perfect de acord cu ce ai spus – eu de exemplu nu suport multă muzică pe care înainte o ascultam și îmi făcea plăcere… a venit schimbarea și la mine, s-a impus și în muzică

  toate cele bune

 12. carpediem:
  sunt de acord ca un crestin nu se simte bine cu muzica MTV. Insa ce ai spus tu: „Caracterul influenteaza muzica” este valabil la compozitor. Muzica va fi ca o pictura a sufletului celui care o compune. Dar eu care o ascult, voi fi influentat de caracterul acelei melodii, in functie de compozitorul ei, stilul de muzica, etc.

  roseindesert:
  Cineva a spus: “Este mai usor sa intelegi o natiune ascultandu-I muzica decat invatandu-I limba” .

  Oamenii si-au pus intrebarea ce transmite muzia?
  Pietro Mascagni a spus: “Muzica moderna este la fel de periculoasa precum cocaina”. Se estimeaza ca 90% din muzica rock, haos, hip-hop, este compusa sub influenta drogurilor. Starea celui care a compus’o va induce ascultatorului starea pe care a avut’o el. Asa se face ca unele genuri de muzica merg bine cu anumite tipuri de droguri. Spre exemplu cele lautaresti merg bine cu alcool..

  E bine sa ne gandim la asta cand ascultam genurile acestea de muzica. Ma gandesc ca tineretul de astazi este indus in masa spre aceste practici.

 13. Romoflorin:
  imi place ce ai spus:” muzica e o pictura a sufletului celui ce o compune”. Nu stiu la ce muzica moderna s-a referit Pietro Mascagni, el a murit in 1945. El a cantat, dirijat si compus opera. Una din marile sale compozitii „Nero” a fost compusa in onoarea dictatorului Mussolini, asa ca nu stiu daca merita sa ne plecam urechea la cuvintele sale.
  Vorbind despre genuri de muzica trebuie sa fim foarte atenti deoarece nu forma ci continutul sunt importante.. Crestini fiind, avem preferinte si in functie de varsta, educatie sau cultura. Nu demult am fost intr-o biserica unde a fost invitat un pianist grozav. Printre cantece si-a exprimat foarte ferm ingrijorarea ca acest gen de muzica nu trebuie sa dispara deoarece este cel mai adecvat pentru inchinare. oare ce s-or fi facut crestini pana ce s-a inventat pianul?(scuze, nu vreau sa fiu ironic). Mie imi place mult David Crowder Band, crezi ca este o muzica care nu ii da glorie lui Dumnezeu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s