Profanarea lui Dumnezeu – Emil Bartos

Astazi la capela studenteasca din Bucuresti a fost fr. Emil Bartos. Eu nu l-am vazut niciodata si am spus sa nu ratez ocazia in sera asta. Mi-a mers la inima ! 🙂

Va dau cateva din ideile dansului.

Cum il poti cinsti pe Dumnezeu si cand il profanam pe El?

Il profanam pe Dumnezeu atunci cand El nu mai inseamna nimic pentru noi, cand Il golim de sens si semnificatie. Secularismul ne incurajeaza la lipsa adevarurilor absolute, lipsa sfinteniei reale.

Cand il profanam pe Dumnezeu?

1. Cand daruiesti mai putin decat ce ai tu mai bun. Jertfele din vechime trebuiau sa fie fara cusur. Lui Dumnezeu nu ii plac lucrurile in care nu pui toata inima, tot sufletul, tot interezul si talentul tau. Il profanam pe Dumnezeu daca nu ii dam tot ce avem mai bun din noi, din timpul noastru, mintea noastra.

2. Cand sugerezi ca standardul lui Dumnezeu este schimbator. El nu este schimbator in realitate, dar tu prin trairea ta ii poti face pe altii sa creada ca asa este Dumnezeu. Asta coboara credibilitatea lui Dumnezeu in fata oamenilor, ii profanam Numele.

3. Cand dai impresia ca Dumnezeu nu are putere sa te elibereze. Ne plangem prea adesea, prea nu scapam de resentimente, si amintirile rele ne urmaresc prea mult. Undeva este o problema, ori Dumnezseu nu mai este la fel de puternic, ori inima mea nu mai este a Lui. El nu lasa perasiti pe cei ai Lui. Sa fim cu toata inima la Dumnezeu si vom primi eliberare si har, si atunci vom face cinste lui Dumnezeu prin comportarea noastra.

4. Cand folosesti puterea si gloria lui Dumnezeu ca sa te glorifici pe tine. El nu imparte slava Lui cu nimeni, nici cu tine. Sa recunoastem meritele lui Dumnezeu in toate lucruriel, sa nu ne scoatem pe noi in evidenta, sa nu ni se inganfe inima, „Caci cine te face deosebit? Ce lucru ai pe care sa nu-l fi primit?  Si daca l-ai primit, de ce te lauzi ca si cum nu l-ai primit?” (1Corinteni 4, 7)

2 gânduri despre „Profanarea lui Dumnezeu – Emil Bartos

  1. Mania lui Dumnezeu se descopera din cer impotriva oricarei necinstiri a lui Dumnezeu si impotriva oricarei nelegiuri a oamenilor, care inabusesc adevarul in nelegiuirea lor. – Romani 1:18

    Unii cred ca mania lui Dumnezeu se manifesta doar impotriva pacatului si definesc pacatul ca si nelegiuirea oamenilor, dar prea putin se gandesc si la necinstirea lui Dumnezeu – sau „profanarea” Lui (cf. Emil Bartos).

    Un exemplu in acest sens este Iov. El nu avea nici o nelegiuire nerezolvata si prietenii lui nu pot sa il dovedeasca vinovat, dar Elihu vede in el necinstirea lui Dumnezeu prin vorbirea lui despre Dumnezeu. De aceea as adauga pe lista si „a nu vorbi bine despre Dumnezeu” (pt. detalii a se citi Iov)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s